Kan man dyrke palmer i Danmark?
Palme-entusiasten Henrik Pedersen, der selv har en fire meter høj palme i sin have, har skrevet illustreret håndbog om at dyrke palmer i haven.
Kan man dyrke palmer i Danmark?
Det korte svar er ja, og det lange svar kan du blive meget klogere på i den nye bog ’Palmer i haven’, der er skrevet af Henrik Pedersen fra Favrskov.
’Palmer i haven’ er en illustreret håndbog på over 200 sider med kapitler om hårdføre palmearter, klima, pasning og beskrivelser af alt fra jordbund, vand, gødskning, vinterforanstaltninger og meget mere.
Ifølge forfatteren er det ikke svært at dyrke palmer i Danmark, men det kræver en smule viden og indsigt, ligesom erfaring med pasning af palmer er en fordel.
Erfaring med palmer, det har forfatteren, hvis far forskede i eksotiske planter på Aarhus Universitet og eksperimenterede med at dyrke eksotiske planter i haven i Rønvangen i Hinnerup, hvor forfatteren voksede op i 70’erne.
»Min far gav mig inspirationen og glæden ved at dyrke planter,« fortæller Henrik Petersen til Lokalavisen.
Frø fra Canada
Et besøg hos forældrene i 1998, der på det tidspunkt boede i Vancouver i Canada, blev skelsættende for sønnen. Der var mange palmer i Vancouver, selvom vinterklimaet kun er et par grader varmere end i Danmark, og han plukkede nogle frø og spirede dem hjemme i Danmark. I dag kan resultatet ses i forfatterens have i Norring ved Hinnerup i form af en fire meter høj palme.
Henrik Petersen oprettede en forsøgsstation for palmeavl på friland og eksperimenterede i mange år med arter og hybrider for at teste palmernes hårdførhed i det danske klima og finde frem til dem, der kunne overleve perioder med kulde.
Palmeinteressen førte så vidt, at han opsagde sit job som geolog og miljørådgiver og fra 2007 til 2012 solgte palmer via hjemmesiden frilandspalmer.dk.
Det var dog ikke nogen økonomisk bæredygtig levevej, så Henrik vendte tilbage til rådgiverbranchen som geolog og miljørådgiver. Interessen for palmer forduftede dog ikke og har altså nu udmøntet sig i en bog om at dyrke palmer på friland i Danmark.
2. generation
Udover at få tips til at dyrke palmer udendørs i Danmark får du i bogen iværksætterhistorien om Henriks omfattende arbejde og forsøg med palmer samt ikke mindst livshistorien om forfatterens egen fire meter høje palme, der blev gravet op og genplantet, da familien i 2015 flyttede fra et rækkehus i Aarhus og byggede hus i Norring.
Bogen beskriver også mange andre danske palmedyrkeres erfaringer, som forfatteren har kendskab til igennem sit salg af palmer. Mange af Henriks ældste palmer blomstrer nu overalt i landet, hvor anden generation af danske palmer er på vej.
»Jeg synes efterhånden, jeg har så megen viden og erfaring, jeg gerne vil dele, så andre kan opleve den fantastiske glæde ved at se en palme blomstre og vokse sig stor og flot i en dansk have. Der er rigtig mange danskere, der eksperimenterer med palmer,« fortæller Henrik Pedersen, der allerede kort efter udgivelsen af bogen har fået mange reaktioner.
»Jeg har fået et utal af henvendelser fra folk, der har palmer. Mange henvendelser handler om, deres palmer er begyndt at blomstre og sætte frø, det vil sige, vi er i gang med 2. generation af danske palmer. En palme skal typisk være 10-15 år, før den begynder at få frugter og frø,« forklarer den lokale palme-entusiast.
Bogen kan købes på nettet, hos boghandleren eller via frilandspalmer.dk, hvor der følger en lille 2. generations dansk palme med, og man kan få bogen signeret..
Henrik Pedersen planlægger at skrive og udgive en opfølger om nogle år.