Håndværkere hævner misset fest

En gammel tradition om rejsegilder lever videre i bedste velgående, også i moderne betonbyggeri.

Artiklens øverste billede
En "død" murer. Arkivfoto: Den Gamle By
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Traditionelt holdes rejsegildet, når det sidste spær er rejst på et husbyggeri. Tømrerne sætter kranse på toppen af tagkonstruktionen, der bliver holdt taler, råbt hurra og skålet for huset og det gode håndværk.

På trods af, at moderne byggeri i dag ofte har betonkonstruktioner og fladt tag, lever traditionen stadig i bedste velgående. I februar blev der f.eks. fejret rejsegilde på Aarhus’ højeste bygning, Lighthouse, da den havde nået sin fulde højde på 142 meter.

Måske affødt af bygningens navn var den dog ikke pyntet med gammeldags rejsegildekranse, men derimod med en moderne lysinstallation på toppen.

Men hvorfor egentlig fejre et ufærdigt højhus? Og hvad har rejsegilder at gøre med en ”død murer”?

En fest for håndværkerne

Rejsegildet stammer fra en gammel tradition for arbejdsgilder. Når man havde afsluttet en kollektiv opgave, skulle det fejres med et gilde. Vi kender det også fra høstgildet, hvor man fejrede, at høsten var kommet i hus og påskønnede indsatsen.

I Danmark kan rejsegildetraditionen spores tilbage til 1500-tallet, men den er formentlig endnu ældre. Der har været knyttet forskellige skikke til fejringen gennem tiden, nogle sandsynligvis egnsbestemte, men altid med en tale som omdrejningspunkt og en eller flere kranse som pynt på toppen af bygningen. Kransene kunne hænge på mange forskellige måder og var pyntet med flag, bånd eller lange høvlspåner.

Talen indbefattede altid en skål for bygningen og en tak til håndværkerne - og ofte en vis portion overtro. Den kunne f.eks. slutte med sætningen »Gid dette hus må bestå i så mange år, som dette glas går i skår,« hvorefter man slog et glas itu mod et af husets vægge. Andre steder kastede man en flaske og betragtet det som lykkebringende for huset, hvis den ikke gik itu.

Efter talen beværtedes håndværkene af bygherren med mad og drikke. Ved et rejsegilde i København i 1543 fik tømrerne således en tønde øl, og det tilføjedes, at det plejede tømrerne at få, når de havde sammenhugget og rejst et hus.

Hævnen er sød…

Gav bygherren ikke et rejsegilde, kunne han være rimelig sikker på at blive hånet og drillet af håndværkerne som hævn. En af de mest udbredte måder at drille bygherren, var i stedet for rejsegildekransene at hænge en ”død murer” op. Den kunne antage mange former, og kreativiteten fejlede bestemt ikke noget. Det kunne f.eks. være noget gammelt udstoppet arbejdstøj hængt op i en galge.

Men det kunne også være at få den døde murer til at spøge i huset ved at indmure en flaske et diskret sted med åbningen placeret, så flasken ville tude, når vinden var i en bestemt retning eller ved aftræk i skorstenen. Murerens spøgelse ville da først forsvinde, når bygherren havde lokaliseret flasken og stoppet den til med en prop. Man kan stadig være heldig at finde en flaske diskret indmuret i murværket på ældre bygninger, f.eks. Skt. Olai Kirke i Helsingør.

Og noget tyder på, at bygherrer stadig føler sig forpligtede til at vise håndværkerne deres anerkendelse med et rejsegilde. I hvert fald kan man ved en simpel Google-billedsøgning konstatere, at traditionen med en udstoppet ”død murer” stadig eksisterer den dag i dag.

Denne artikel præsenteres i samarbejde med Den Gamle By, der denne sommer hylder håndværket med temaet: ”Godt håndværk – også i fremtiden.”

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.