Aarhusianere giver 40 millioner kroner stor gave til dronningen

Dronningen modtog en helt særlig gave fra fire aarhusianske givere i anledning af Majestætens 50-års Regeringsjubilæum. Nemlig en renovering og fremtidssikring af Marselisborg Slot i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Dronningens residens i Aarhus, Marselisborg Slot, står overfor en større renovering, der begynder næste år og rækker ti år ud. Arkivfoto: Ernst van Norde
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

H.M. Dronningen fik i aftes en helt speciel gave fra fire aarhusianske givere i anledning af Majestætens 50-års Regeringsjubilæum. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Helt præcist består gaven af en omfattende renovering og fremtidssikring af Marselisborg Slot, som blev overrakt under Aarhus Kommunes officielle middag i anledning af Dronningens sommertogt i kommunen.

De fire glade gavegivere er Salling Fondene, Holch Povlsen Foundation, Systematic og Lindberg Optik, og gaven er på 40 millioner kroner.

Nyt tag og vinduer

Renoveringsprojektet påbegyndes i sensommeren 2023 og vil blandt andet omfatte en energioptimering af slottet, et nyt kobbertag, nye spir og vinduer samt en restaurering af havetrappen.

Her står Marselisborg Slot overfor et større renoveringsprojekt, der etapevis kommer til at foregå over de kommende cirka ti år. I pressemeddelelsen fra Kongehuset fremgår det også, at »fremtidssikringen sørger for, at Marselisborg Slot og slotshaven også fremover bliver til glæde for offentligheden.«

Dronningen blev i går modtaget af borgmester Jacob Bundsgaard (S), da byen havde inviteret på officiel middag i anledning af dronningens 50 års regeringsjubilæum. Foto: Local Eyes

Oprindeligt en folkegave

Marselisborg Slot blev opført i årene 1899-1902 og var en folkegave til Dronningens bedsteforældre, Prins Christian (10.) og Prinsesse Alexandrine, i anledning af det senere Kongepars bryllup i 1898.

Efter Dronning Alexandrines død i 1952 overgik slottet til Frederik 9. og Dronning Ingrid, der 15 år senere stillede slottet til rådighed for Prinsesse Margrethe og Prins Henrik.

Slottet blev ved samme lejlighed moderniseret af de midler, som parret havde fået i folkegave i anledning af deres bryllup. Siden har det aarhusianske slot dannet ramme om jul og påske for den kongelige familie.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.