Kort efter tragisk hændelse vendte Nick Cave tilbage til Northside

»De koncerter, han laver, er en følelser af, hvordan han har det nu. Og hans tilstedeværelse er rigtig meget, hvordan han har det nu. Han er som ingen andre. En kæmpestor poet – en performer, et kraftværk,« sagde bevæget festivalgænger.

Artiklens øverste billede
Nick Cave & The Bad Seeds spillede Northsides Astra-scene torsdag aften. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Mange folk i små strømme stimlede til Astra-scenen i Eskelunden. Der blev hurtigt fyldt oppe foran, også selvom der var tavs som graven. Kun en stille forventningens glæde.

På de to storskærme, der omkransede scenen, stod der indimellem reklamer og andet info om festivalen, at næste artist ville vise sig frem og folde registret ud klokken 21.15.

Ikke hvem som helst - i hvert fald ikke, hvis man vurderer ud fra, hvor tætte fremmede mennesker stod op ad hinanden, da koncerten gik i gang.

Nick Cave & The Bad Seed stod på plakaten.

Flere forsøgte at møve sig ind i masserne, nogen lykkedes. Men for langt de fleste var det ikke muligt. Publikum havde trykket sig sammen som modellervoks - med blikkene mod scenen.

Og dér stod han så pludselig. Og holdet bag ham. Australske Nick Cave med sin spinkle figur, sorte hår, dybe stemme og store ord.

Helt som han plejer at gøre, var Nick Cave helt nede foran publikum ved torsdagens koncert på Northside. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix)


Poet, performer, kraftværk

Nick Cave & The Bad Seeds stod på scenen i over to timer. Og selv efter en lang koncert, blev flere stående længe efter, musikerne havde slået sidste tone an.

Heller ikke kæresteparret, Anne Jespersen og Simon Olsen, havde travlt med at trave videre, da lyset gik ud. De stod sammen og snakkede om det, de lige havde oplevet.

»Det er første gang, jeg ser ham, og det er nyligt, at jeg ser, hvor meget han taler til mig,« sagde Anne Jespersen og kiggede op på scenen, hvor bandet lige havde stået.

Simon Olsen og Anne Jespersen var begge rørte over at have set Nick Cave på NorthSide. Foto: Mille Winther

»Det er kæmpe stort, at han står her. Også set i lyset af den tragiske oplevelse han har oplevet for nyligt,« supplerede Simon Olsen og tøvede så lidt.

Noget tydede på, at journalisten afbrød dem i en samtale om netop det. Oplevelsen, som Simon Olsen kom ind på, var det dødsfald, som ramte Nick Caves familie for knap tre uger siden, da hans 32-årige søn mistede livet. Dette var dybt ulykkeligt i sig selv, men i Nick Caves tilfælde stod det ikke alene. For tilbage i 2015 mistede kunstneren ligeledes sin 15-årige dreng.

»De koncerter, han laver, er en følelser af, hvordan han har det nu. Og hans tilstedeværelse er rigtig meget, hvordan han har det nu. Han er som ingen andre. En kæmpestor poet – en performer, et kraftværk,« sagde Simon Olsen og fortsatte.

Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

»Hans musik er ikke bare rytme – det er dyb poesi og store fortællinger. De er makabre, skræmmende virkelige – det er også det, der rører os så meget, når han synger. Det er svært at abstrahere fra. Det er nok derfor, folk kommer. Det er ikke kun musikken, det er hans ord, som man lærer at tale igennem. Og det er hudløst ærligt. Det rører publikum, og de lytter til hvert et ord han siger fra start til slut.«

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.