Aarhus-museum på prestigefuld udstilling: »Vi forventer besøgsboom« 

Museum Ovartaci åbner særudstilling, der skal køre samtidig med stedets store internationale gennembrud på Venedig Biennalen. Lederen forventer et stort løft og forøget interesse, der strækker sig helt til museets store genåbning næste forår.

Artiklens øverste billede
46 af Ovartacis værker er lige nu at finde på Venedig Biennalen, men et besøg på parallel-udstilling på museet i Aarhus vil også kaste stjernedrys af sig. Arkivfoto: Ole Lind
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Internationalt spotlight har ramt Museum Ovartaci, og det forventer museumslederen vil kaste et besøgsboom af sig i Aarhus.

Museet, der viser værker skabt af kunstnere med psykiske lidelser, har fået plads på verdens ældste og mest prestigefyldte kunstbiennale for samtidskunst, Venedig Biennalen.

»Vi er meget beærede over det. Vi er blevet trukket ind på verdensscenen og der er stor respekt for, hvor værdifulde værkerne er. Det er virkelig stort og noget, vi forventer vil skabe et stort løft for vores museum,« siger Mia Lejsted, der er museumsleder.

Museum Ovartacis centrale værker er lavet af Ovartaci eller ’Overtossen’, som han kaldte sig selv, og det er 46 af disse, der netop nu er at finde i den nordøstlige italienske by.

»De har fået et helt rum for sig selv på biennalen. Det er æstetisk meget flot,« fortæller Mia Lejsted, der selv har været en uge i Venedig i forbindelse med opsætningen af værkerne.

»Egentlig er det jo samtidskunst, man præsenterer på biennalen i Venedig, men årets tema er ’Milk of dreams’, og der passer Ovartacis fantasifulde og drømmende univers bare perfekt ind,« siger lederen.

Journalister og kunstkendere valfarter til Venedig, og opholdet i Italien har allerede kastet mulige nye samarbejdspartnere af sig.

»Vi har talt med mange i Venedig, som har vist stor interesse for værkerne. Så vi har flere forhåndsaftaler om kommende udstillinger i 2025 og 2026. På det tidspunkt er vi også landet på vores nye sted på Olof Palmes Allé.«

Et helt særligt år

Museum Ovartaci er flyttet ind i bygningen, der tidligere husede Journalisthøjskolen, og her er en større ombygning i gang. Der er dog mulighed for at udstille i nogle af rummene.

»Man kan sige, at dette virkelig er et specielt år for os. Vi åbner hele det nye museum på Olof Palmes Allé i foråret 2023, men har heldigvis mulighed for at lave en særudstilling nu, hvor vi forsøger at bringe stemningen fra Venedig til Aarhus.«

Det er en kæmpestor anerkendelse og skulderklap at være repræsenteret dernede, og vi tror helt sikkert på, at det vil øge interessen for vores museum

Mia Lejsted

Særudstillingen åbner torsdag den 5. maj, og her kan man udover udvalgte Ovartaci-værker også opleve lydbilleder fra Venedig og en podcast optaget midt i virvaret på udstillingen i kanalbyen.

»Det er en kæmpestor anerkendelse og skulderklap at være repræsenteret dernede, og vi tror helt sikkert på, at det vil øge interessen for vores museum i Aarhus, og at det vil kunne mærkes helt til vores genåbning i 2023.«

Museets samling består af værker, der alle er lavet af kunstnere med psykiske lidelser. Den centrale kunstner, Louis Marcussen, der kaldte sig Ovartaci, var indlagt på Psykiatrisk Hospital i 56 år. Han døde i 1985.

Museet var i 2017 lukningstruet, da Region Midtjylland ikke længere ville finansiere museet, da man flyttede Psykiatrisk Hospital til Skejby. Men Aarhus Byråd reddede museet med et permanent driftstilskud.

Udstillingen i Venedig kan ses frem til slutningen af november, og særudstillingen i Aarhus vises frem til slutningen af oktober.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.