Tilfældigheder og medfødt musikalitet har gjort Pind til en af landets mest lovende rappere
Frederik Pind Schmidt, kendt under kunstnernavnet Pind, har lært sig selv at producere og skrive musik. Og at rappe. Den lidt indadvendte fyr fra Ringkøbing har nu bopæl i Aarhus, er signet hos Sony Music og ude med sit debutalbum. 7. maj spiller han i Musikhusets Store Sal på Spot Festival.

I december 2018 spillede rapperen Frederik Pind Schmidt, bedre kendt under kunstnernavnet Pind, sin første koncert nogensinde på Lille Vega i København. Siden er det blevet til en lang række koncerter rundt omkring i landet, flere numre i fast rotation på P3 og debutalbummet “Lotus” med ti numre skrevet og produceret af Pind selv. 7. maj spiller den succes-omsuste rapper på Spot Festival i Aarhus.
»Min første koncert nogensinde var på Lille Vega for godt tre år siden som support for den danske rapper Artigeardit. Den koncert var virkelig et wake-up call. Min første single ”Torpedo” var kommet på gaden samme dag, og ingen vidste, hvem jeg var,« husker Pind. I en kalender der er pænt booket forud for hans kommende forårsturné, har Pind fundet tid til at tale med Århus Onsdag på telefonen.
»Da jeg gik ned fra scenen den aften, kan jeg huske, at jeg tænkte, om det egentlig var det, jeg havde lyst til... Det var virkelig en øjenåbner for, hvor stor en del af det at være musiker det er at optræde live. Man skal være max på og villig til at give enormt meget af sig selv. Efter den koncert tog jeg hjem og brugte vanvittigt meget tid på at øve mig i at stå på en scene. I dag elsker jeg det; at gå ind på scenen og gi’ den 100 procent,« fortsætter han.

Fra hobby til fuldtidsjob
25-årige Frederik Pind Schmidt er født i Ringkøbing. Med en kort afstikker til København er han nu bosat i Aarhus, hvor han skriver og producerer musik i sit studie i Mejlgade.
»Når man er fra Ringkøbing, rykker man typisk til Herning, København eller Aarhus, når man bliver ældre. For mig gav det god mening at flytte til Aarhus, da rigtig mange af mine venner bor her. Og så har jeg studiet i Mejlgade, hvor jeg bruger størstedelen af mine vågne timer på at skrive og producere musik - både mit eget og til andre. Her kan jeg sidde i fred og ro. Jeg kan ind i mellem have brug for at trække stikket - på det punkt er jeg vist meget Vestjysk...« siger Pind.
Pind er selvlært både i at skrive og producere musik. Interessen opstod, da han som teenager fik kendskab til det digitale lydprogram “FL Studio”.
»Min interesse for musik begyndte, da jeg var 13-14 år, og en af mine venner introducerede mig for “FL Studio”, som er et program, man kan producere musik i uden at have den store musikalske baggrund...,« fortæller Pind og fortsætter:
»Jeg legede med programmet i nogle år og lavede house beats og techno, uden at det var med noget seriøst for øje. Jeg var stoppet med at spille fodbold og skulle finde noget andet at få tiden til at gå med, så at producere musik blev bare min nye hobby.«
Da jeg gik ned fra scenen den aften, kan jeg huske, at jeg tænkte, om det egentlig var det, jeg havde lyst til... Det var virkelig en øjenåbner for, hvor stor en del af det at være musiker det er at optræde live. Man skal være max på og villig til at give enormt meget af sig selv.
Som tiden gik, investerede Pind i et mini-keyboard og nogle højtalere og fordybede sig yderligere i producerdelen.
»Jeg fik kontakt til en fyr, som kunne rappe. Vi arbejdede sammen i en periode, men efter nogen tid skiltes vores veje, og samarbejdet stoppede. Det betød, at jeg stod og manglede nogen til at synge og skrive til de beats, jeg havde lavet. Så jeg prøvede selv. På det tidspunkt have jeg ikke hverken skrevet eller sunget før. Det lød heller ikke særligt godt i starten, men jeg blev grebet af det, og fra den ene dag til den anden lavede jeg ikke andet end at sidde og skrive og producere musik.«
Held og tilfældighed
Pind udgav i 2019 sin debut-EP “Videre”. Herfra har nummeret “Plastic” featuring Benjamin Hav opnået næsten syv millioner afspilninger på Spotify. Pinds succes skyldes ikke alene hans musikalske naturtalent og evne til at skrive ærlige, autentiske tekster. Ifølge rapperen selv har tilfældigheder og held også haft en del at sige.
»Allerede som teenager prøvede jeg at sende nogle beats til store uploadere i Holland, England og USA. Dengang gik det op for mig, hvor stor kamp der er om alene at få dem til at åbne mailen. Så helt automatisk gik jeg ud fra, at konkurrencen måtte være lige så hård i Danmark. Så jeg besluttede mig for at bruge et halvt år på at lave en EP, som jeg var tilfreds med, og så prøve at sende den afsted,« siger Pind.
Da Pind havde fem numre klar, var han med sit på daværende tidspunkt ikke-eksisterende netværk i musikbranchen på bar bund i forhold til, hvem han kunne kontakte.
»Jeg havde ingen idé om, hvor jeg skulle sende numrene hen. Men så faldt jeg helt tilfældigt over et opslag på Facebook, som en af mine venner havde delt. Opslaget var fra en fyr fra Sony, der søgte en DJ. Jeg tog chancen og sendte ham en besked på Messenger sammen med et par at mine numre. En halv time senere skrev han og spurgte, om jeg ville komme til et møde på Sony. Derfra gik det stærkt,« fortæller den unge rapper.
»Jeg rakte ud efter den rigtige person på det rigtige tidspunkt. Det kunne lige så godt have været, at mine numre var endt i en indbakke hos en, som måske slet ikke havde åbnet mailen, ikke havde taget sig tid til at lytte eller bare ikke syntes om min musik,« tilføjer han.
Pind er i dag signet hos pladeselskabet Sony Music, og fyren fra Facebook er hans Artist and Repertoire Manager. Pind har udgivet en række singler, hvoraf sange som “Plastic”, “Indlæg” og “Avalon” har fået en del airplay på P3.
»Første gang jeg hørte et af mine numre i radioen, var det helt surrealistisk. Især fordi det var et virkelig spøjst tidspunkt, det skete på. Det hele peakede, lige som alt lukkede ned på grund af corona. Så jeg kunne bare sidde derhjemme og høre mine sange blive spillet i radioen og følge med i, hvordan antallet af streams steg på Spotify. Det var meget overvældende og en lille drengedrøm, der gik i opfyldelse!« siger Pind.

En rød tråd
Med sit debutalbum “Lotus”, som udkom 1. april i år, har Pind søgt at skabe et sammenhængende værk med en rød tråd gennem numrene.
»”Lotus” er et sammenhængende værk med en rød tråd i tekstuniverset. Jeg har tænkt meget over alt, jeg har skrevet og føler, at jeg er kommet frem med de budskaber, jeg gerne vil på det her album, som jeg har arbejdet henimod i de sidste to år...« Pind tøver kort. Så uddyber han:
»Det er jo ikke sådan, at det har taget mig to år at lave ti sange. Jeg har måske lavet 50, og så har jeg udvalgt de ti, der skal med på albummet. Det er en helt fantastisk følelse at sende det her album ud. Det er noget, jeg har følt, jeg skulle gøre, siden jeg var teenager, så jeg er ekstremt stolt, glad og lettet over, at det nu er lykkes.«
Ud af komfortzonen
Sidste år var Pind for første gang udtaget til at spille på Spot Festival. Koncerten, der blev afviklet på Voxhall, trak både fuldt hus og stjernespækkede anmeldelser.
»Efter koncerten kunne jeg tydeligt mærke den opmærksomhed, der følger med at spille på Spot. Det er jo dét, der er med Spot; der står en masse vigtige mennesker fra musikbranchen og følger med, så man får en kæmpe chance for at bevise noget. Og jeg var så heldig, at DR skrev, at min koncert på Spot ‘21 var en af de bedste på festivalen...« lyder det let ydmygt fra Pind.
I forbindelse med udgivelsen af “Lotus” albummet drager Pind sammen med sit faste band på turné og giver koncert flere steder i landet. Blandt andet i Aarhus hvor han er tilbage på Spot 2022 lørdag aften. I år i Musikhusets Store Sal.
»Det bliver sindssygt! Jeg glæder mig vildt meget til at stå der med bandet og spille mine nye sange. Det er da klart en milepæl at spille så stort et sted som Musikhuset i Aarhus, og jeg ser frem til, at vi kan kigge tilbage på koncerten og sige: Vi gjorde det!« siger han.
Temaet på “Lotus” albummet bevæger sig om det at finde modet inderst inde til at kunne træde ud af sin komfortzone. Begge dele må man sige, Pind har gjort; fundet modet og bevæget sig ud af sin komfortzone. Han er i dag tryg ved at stå på scenen og ikke et sekund i tvivl om, at det er dét, han vil og satser på.
»Når jeg har brugt mange timer i studiet og sammen med bandet, føler jeg mig confident på scenen. Og øvelse gør mester – er det ikke sådan, man siger?« spørger Pind retorisk.
Muligvis er den vestjyske indadvendthed og trang til ro ikke væk, men den har fået skarp konkurrence fra viljen til at turde vise, hvem Pind er, og hvad han kan.
»Jeg har været all in på musikken i nogle år efterhånden, og jeg fortsætter, til jeg måtte blive tvunget til at stoppe...« ler Pind.
Da latteren har fortaget sig, siger han - nu med alvor i stemmen:
»Jeg vil da gerne prøve at stå på Orange Scene på Roskilde en dag. Og så drømmer jeg om i en eller anden forstand at sætte mit aftryk på dansk rap og hiphop. Og på pop for den sags skyld. Jeg vil gerne vise, at jeg også er her.«