Akustikken: 40 år i guitarens tjeneste

I 1982 gjorde Ole Abildgaard Thomsen sin teenagedrøm til virkelighed og åbnede guitarbutikken Akustikken i Jægergårdsgade. Efter at have haft adresse forskellige steder i Aarhus er Akustikken i dag, 40 år efter, tilbage i Jægergårdsgade, stadig med Ole ved roret - mange minder, venskaber og guitarer rigere.

Artiklens øverste billede
Ole A. Thomsen gjorde sin teenagedrøm om en guitarbutik til virkelighed i 1982, hvor han åbnede Akustikken i Jægergårdsgade i Aarhus. I år kan Akustikken fejre 40 års jubilæum - stadig med Ole ved roret. Foto: Akustikken
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I en af de nedlagte slagtehaller i Sydbyen – i Jægergårdsgade 154B helt præcist - ligger guitarbutikken Akustikken. Butikken kan i år fejre 40 års jubilæum med samme mand ved roret; Ole Abildgaard Thomsen.

Denne onsdag formiddag er det Ole selv, der tager imod i butikkens forareal. Han byder på kaffe, og mens maskinen brygger, fortæller han:

»Akustikken har ligget her siden juli 2019. Vi flyttede fra Frederiks Allé 140, hvor butikken havde adresse i 17 år. Inden da lå butikken først i Jægergårdsgade 50B, hvor jeg åbnede på 50 kvadratmeter i 1982, og siden på Frederiks Allé 92. Ved nu at være tilbage i Jægergårdsgade, hvor det hele startede, kan man sige, ringen er sluttet.«

Bygningen i Jægergårdsgade 154B står dog over for en fremtidig nedrivning, som betyder, at Akustikken endnu engang skal flytte.

»Kom!« siger Ole. Han går udenfor og peger frem for sig.

»Derovre ved Kulbroen, hvor kranerne står, bliver der bygget nyt. Når det engang står færdigt, flytter vi derover sammen med Train og andre af byens kulturaktører. Det skal nok blive godt, men det bliver aldrig det samme som her,« siger han med et skuldertræk.

Indenfor igen tager han to kopper med kaffe og går forrest igennem butikken, langs vægge med række på række af akustiske guitarer. I et lille lokale, der fungerer som kontor, sætter han sig.

Ole A. Thomsen har spillet guitar, siden han var teenager. Han spiller efter gehør og helst på akustisk guitar. Deraf fik guitarbutikken Akustikken sit navn, da den åbnede for 40 år siden. Foto: Akustikken

Op- og nedture

Ole Thomsens passion for guitarer manifesterede sig allerede i teenageårene.

»Siden jeg fik en guitar i julegave og begyndte at spille som 13-årig, har jeg været fuldstændig optaget af guitaren. Jeg lyttede til LP’er på grammofonen og til bånd på min fars gamle båndoptager, og så lærte jeg mig selv at spille guitar efter gehør,« fortæller Ole og uddyber:

»Det var sådan, mange af os gjorde dengang. Der var ikke nogen til at lære os at spille guitar – i hvert fald ikke den type guitar, vi gerne ville spille. Og det var jo længe før YouTube – det er ad den vej, mange lærer at spille guitar i dag.«

Passionen for guitaren blev hurtigt til en drøm om at åbne en guitarforretning. Den drøm besluttede den dengang 25-årige nyudlærte boghandler Ole Abildgaard Thomsen sig i 1982 for at forfølge.

»I år er det 40 år siden, jeg startede butikken fra scratch. Jeg vidste ikke, hvordan man gjorde, jeg kendte ikke et øje i branchen og jeg havde ikke noget særligt på hylderne; fire guitarer - to akustiske og to elektriske – nogle blokfløjter og lidt rasleæg. Men jeg havde en drøm; forretningen skulle være et sted, der, som jeg selv, brændte for guitarer. Først og fremmest de akustiske. Deraf navnet Akustikken.«

Med Akustikken gik Ole Thomsens teenagedrøm i opfyldelse. Men de 40 år, butikken har eksisteret, har ikke kun været en dans på roser.

»Det har været en fantastisk rejse, men til tider også med bump på vejen. Sådan er det jo at være selvstændig. I perioder har det været svært at få kapitalen til at slå til og lige så svært at få banken til at forstå mine ellers så storslåede planer.« Ole smiler skævt og fortsætter:

»Dengang havde jeg og de musikere og sangskrivere, der kom i butikken, det til fælles, at ingen af os tjente en krone på det, vi lavede. Jeg tjente ikke penge på at sælge instrumenter, og Poul Krebs og de andre tjente heller ikke rigtig penge på deres musik. Men det var sjovt!«

I årenes løb er mange både danske og internationale musiknavne gået gennem døren til Akustikken. For at købe en guitar, få deres guitar repareret eller bare for at slå en sludder af med Ole.

»Jeg husker stadig en morgen, Poul Krebs kom ind i butikken, tog en guitar ned fra væggen og sagde “Prøv lige at høre her, Ole: Kom lige og sæt dig. Kom lige og læg dig...« Ole synger linjerne fra Pouls Krebs’ hit “Sådan nogen som os”.

»Måske jeg var den første nogensinde, der hørte den sang! Det var en af de oplevelser, der lyste op. Og med den sang skulle det vise sig, at Pouls lykke var gjort.«

Det har været en fantastisk rejse, men til tider også med bump på vejen. Sådan er det jo at være selvstændig. I perioder har det været svært at få kapitalen til at slå til og lige så svært at få banken til at forstå mine ellers så storslåede planer.

Ole Abildgaard Thomsen, stifter og indehaver af guitarbutikken Akustikken.

Povl Kjøllers guitar

I dag er Akustikken en moderne virksomhed med butikker i Aarhus og København, samt en engros afdeling med forhandlere i hele Skandinavien. Akustikken distribuerer en række af de førende brands på markedet, primært Martinguitarer som ifølge Ole Thomsen er noget af det ypperste. Bob Dylan og Johnny Cash spillede jo på Martinguitarer, som han siger.

På Akustikkens knap 400 kvadratmeter er der da også nok af guitarer at vælge imellem; væg efter væg med akustiske guitarer af forskellig type i stueetagen og rækkevis af spejlblanke, farverige elguitarer i kælderen. Men ikke alle guitarer i butikken er til salg.

»Nogle af de guitarer, vi har i butikken, er helt særlige og ikke til salg. Fordi de enten er meget gamle, eller fordi der er knyttet en særlig historie til dem.« Ole rejser sig og gør tegn til Århus Onsdags journalist om at følge med.

På bagvæggen i butikkens bagerste lokale hænger to akustiske guitarer; vaskeægte klenodier fra 1800-tallet. Lokalets øvrige vægge er behængt med akustiske guitarer, der har tilhørt kendte danske og udenlandske musikere.

»Den her guitar har været Povl Kjøllers...« begynder Ole og løfter en guitar ned.

»Engang sidst i 90’erne beskadigede Povl sin guitar, og han kom ned til mig i butikken for at købe en ny. Povl fik en ny guitar, og jeg reparerede den gamle og solgte den videre. Siden har jeg mange gange spekuleret på, hvor Povls gamle guitar mon blev af. Indtil jeg en dag blev kontaktet af en pige, Lotte, der fortalte, hun havde Povls gamle guitar, men ikke rigtigt brugte den. Hun ville hellere have en klassisk guitar. Hun kom ned i butikken, og vi slog en handel af. Lotte fik en klassisk guitar og nu hænger Povls guitar her.«

Ole spiller et par akkorder fra Sebastians “Her Er En Sang” på guitaren, og hænger den så tilbage på sin plads. Under et indrammet stykke papir med “Kaj-sangen” skrevet i hånden af Povl Kjøller.

»Igennem årene har jeg spurgt flere af de sangskrivere, der er kommet i butikken, om ikke de ville skrive en af deres sange ned. Det spurgte jeg også Povl om. Og han satte sig på mit kontor og skrev Kaj-sangen ned med nodebillede og det hele,« beretter Ole. Han peger på rækken af indrammede, håndskrevne tekster ved siden af Povl Kjøllers. Tekster underskrevet af blandt andre Mike Andersen, Jakob Dinesen og - Sebastian.

»Der har været masser af gode oplevelser forbundet med de kendte musikere og sangskrivere, der har været i Akustikken for at handle instrumenter. Men for mig er det slet ikke det, det handler om. For mig handler det – og har altid gjort – om passionen for guitarer og for guitarmusik. Og for at møde folk, blive klogere på dem og ad den vej indkredse, hvilken guitar de skal have med hjem,« slår Ole fast.

Generationsskifte forude

Akustikkens 40 års jubilæum er en milepæl. I aarhusiansk butikshistorie og ikke mindst i Ole Thomsens liv.

»At der er gået 40 år, siden jeg åbnede Akustikken, er på mange måder skræmmende. Det er jo mit livsværk. I anledning af jubilæet har jeg sammen med min gode ven, Jesper Henning Pedersen, der er journalist, skrevet bogen “40 vers og et omkvæd” om Akustikkens første 40 år. I den forbindelse har jeg været en tur ned ad Mindernes Allé, og det har sat nogle tanker i gang...,« fortæller Ole om bogen, som ikke kan købes, men som foræres til gode kunder, venner og bekendte.

Han tager en slurk kaffe og læner sig tilbage i kontorstolen. Efter nogle sekunders tøven siger han:

»Måske de fyrre år også er en markering af, at det er tid til, at andre folk skal til. Siden vi åbnede butik i København i 2013, har mine to sønner, Kasper og Jonas, været en del af virksomheden. De har efterhånden overtaget en del af mine opgaver, så måske jeg drosler lidt ned og ikke kommer til at være i butikken hver dag. Men i og med virksomheden bliver i familien, vil jeg stadigvæk være en del af Akustikken. Formentlig i mange år endnu. Det er en rar følelse; en følelse af taknemmelighed. Over for både min familie og Akustikkens kunder.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.