Den Korte Radioavis: "Der skal grines hvert 20. sekund - ellers går vi af scenen"

Rasmus Bruun og Frederik Cilius alias Kirsten Birgit rammer 25. og 26. marts Musikhuset Aarhus med deres seneste show "Den Korte. Live on stage 2022". Et show der har sløjfet de to satirikeres fritid og fået dem til at bytte fyraftensøllen ud med danskvand til gengæld for grin fra publikum hvert 20. sekund.

Artiklens øverste billede
Frederik Cilius i rollen som Kirsten Birgit (tv.) og Rasmus Bruun som sig selv har fået danskerne til klappe sig på lårene af grin, siden de første gang tonede frem i æteren med "Den Korte Radioavis" på Radio24syv i 2015. Nu er de på turné med deres tredje liveshow "Den Korte. Live on Stage 2022". Foto: Rumle Skafte
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Et sort rektangel med navnet “Rasmus” skrevet med hvide versaler popper op på skærmen. Nogle sekunder går, før der også kommer lyd.

»Hallo? Rasmus her. Kan du se mig?« lyder Rasmus Bruuns stemme fra computerens højtaler. Ved forsikringen om at det kan Århus Onsdags journalist ikke, ånder han lettet op.

»Nå, godt. For jeg er lige stået op og sidder her i min lejlighed i morgenkåbe og med morgenhår...« siger han så.

Denne onsdag morgen er Rasmus Bruun med på en Zoom forbindelse fra hjemmet i København. Sammen med Frederik Cilius, af rigtig mange bedre kendt som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm - eller bare Kirsten Birgit - har Rasmus Bruun været stemmen i radioprogrammet “Den Korte Radioavis” på den nu lukkede kanal Radio24syv siden 2015. Et program hvori de to præsenterer nyheder fra ind- og udland med et satirisk take.

Efter tre år i æteren gik Rasmus Bruun, som sig selv, og Frederik Cilius som den bramfrie seniorkorrespondent Kirsten Birgit, live på scenen med “Det Skide Show” i 2018 og “Sommeren på Birgitø” i 2020. Nu er duoen aktuel med deres tredje sceneshow “Den Korte. Live on Stage 2022”.

Den dynamiske duo bestående af Rasmus Bruun (tv) og den bramfrie seniorkorrespondent Kirsten Birgit spillet af Frederik Cilius leverer dagsaktuelle nyheder fra ind- og udland med et satirisk take i deres tredje og seneste liveshow. Pressebillede

Premieremaver dagligt

»Hallo! Haaa-lo!« Frederik Cilius’ stemme melder sig på banen. Heller ikke han har kameraet tændt. Morgenhår og morgenkåbe kan være forklaringen. Uanset har de to på trods af det tidlige tidspunkt på dagen nået at smøre stemmebåndene og er vanligt skarpe.

»Med vores nye show har vi denne gang besluttet os for at male os selv op i et hjørne. Vi har en overordnet storyline, men en tredjedel af showet er nyt hver dag,« fortæller Rasmus Bruun.

»Hver eneste dag sætter vi os og improviserer over aktuelle nyheder, som vi skriver ind i aftenens show. På den måde har hvert show et element af nyskabelse. Det bliver mere besværligt for os, men forhåbentlig bliver det godt for publikum,« siger Frederik.

»Vi ville gerne give...« begynder Rasmus, da Frederik taler ind over ham, så ingen af deres budskaber går rent igennem. Så tier de begge. Der er stille lidt.

»Frederik, du ville sige noget?« lyder det så prøvende fra Rasmus.

»Nej, det ville du. Sig det. Sig det, sig det, sig det!« Heller ikke entusiasmen fejler noget denne tidlige morgen.

»Vi ville gerne give publikum en daglig dosis aktuel nyhedssatire. Og selv om vi har sat os selv i en situation, hvor vi har premieremaver hver dag, holder det os dejligt skarpe at skulle være så meget med på beatet i nyhedsstrømmen,« lyder det så fra Rasmus.

»Til vores to tidligere shows har vi haft et manus, som vi har fremført hver aften. Der havde vi fri hele dagen, og så lavede vi show om aftenen. Men nu har vi tvangsindlagt os selv til at finde på cirka en halv times nyt materiale hver dag,« siger Frederik og skal til at fortsætte, da Rasmus byder ind. Igen mudrer deres stemmer sammen.

»Altså afbryder du med vilje, Rasmus, eller er der forsinkelse på?« spørger Frederik sin makker.

»Jeg afbryder med vilje!« lyder det tørt fra Rasmus. Han tier dog, så Frederik kan fortsætter, hvor han blev afbrudt:

»Det her er også i erkendelse af, at vi har været lidt trætte af at sige det samme på scenen aften efter aften. Så det er også for vores egen skyld. Med det her show, laver vi noget, vi har lyst til hver dag, og det er sjovt for os at gå på scenen. Også selv om vi ingen fritid har...«

Med et “Mmm,” tilkendegiver Rasmus, at han er enig.

»At stå på en scene foran et publikum med nyt materiale hver aften giver en anden nerve og tilstedeværelse fra vores side. Når man har spillet de samme roller mange gange, kan man godt risikere at gå lidt på automatpilot og ikke have det samme nærvær. Det kommer ikke til at ske for os i det her show,« uddyber han.

Med udgangspunkt i den aktuelle nyhedsstrøm indtager Rasmus Bruun og Frederik Cilius scenen i Musikhusets Store Sal 25. og 26. marts med deres tredje satireshow. Foto: Rumle Skafte

Det satiriske take

Med afsæt i den daglige nyhedsstrøm er det naturligt for Rasmus Bruun og Frederik Cilius at bringe krigen i Ukraine op i deres show.

»Vi kommer meget ind på krigen i Ukraine i showet, idet den fylder alt i medierne og mentalt hos folk. Men vi laver ikke grin med død og ødelæggelse. Det, vi laver satire på, er typisk politikernes behandling af krigen og journalisternes måde at fremstille den på,« forklarer Rasmus.

»Det kan da godt være, at der lige nu står ukrainere ved grænsen og ikke kan komme ind i landet. Men nu har vi jo sendt rigtig meget håb og medfølelse over grænsen... Og lavet et stort indsamlingsshow på DR og TV 2. Så har vi vel vores ryg fri?!,« siger Frederik i et toneleje, der ikke efterlader tvivl om, at han her eksemplificerer, hvad et satirisk take på krigen i Ukraine kan være.

Ud over krigen i Ukraine, kommer regeringens nye sundhedsudspil nok også til at spille en rolle i “Den Korte”-showet. I udspillet erklærer regeringen sig klar til at forbyde salg af alkohol til unge under 18 år samt salg af tobak og nikotinprodukter til alle født i år 2010 eller senere,

»Normalt ville sådan et udspil jo have forårsaget et ramaskrig, men fordi der er krig i Ukraine, overdøver den det fuldstændigt. Ikke desto mindre kommer det nye tobaksudspil nok også til at fylde lidt i de kommende shows,« afslører Rasmus.

Der er som udgangspunkt ikke emner, duoen afstår fra at tage op. Heller ikke selv om emnet er følelsesladet, ømtåleligt eller prekært.

»Kan vi finde en god vinkel, er der ikke umiddelbart emner, vi går udenom. Det handler meget om, hvordan man tager det ind og behandler det. Vi havde sendt på Radio 24syv i to uger, da Krudttønden i København blev angrebet i 2015. Der måtte vi træffe nogle ret skelsættende valg. Mange sagde, at det ikke var noget, man burde lave sjov med. Men fordi vores program var en fingeret nyhedsudsendelse, ville det også være mærkeligt ikke at nævne terrorangrebet med et ord. Så vi måtte finde på noget at gøre. Det endte med et take, hvor vi talte om, hvordan mange nyhedsjournalister på det tidspunkt paradoksalt nok sad og klappede i deres små hænder, fordi de endelig havde noget seriøst breaking,« fortæller Frederik.

Kirsten Birgit, spillet af Frederik Cilius, er født i Søften nord for Aarhus i 1956. Hun er lynende intelligent, har et stort retorisk overskud og så skyr hun ingen midler i sine anstrengelser for at vinde en diskussion. Foto: Rumle Skafte

Latterens by

Den dynamiske duo turnerer rundt i landets fire største byer med “Den Korte. Live on Stage 2022”. 25. og 26. marts er det Aarhus, der står for tur, når showet rammer Musikhusets store sal.

»Det er altid en fornøjelse at optræde i Aarhus – for os er det topmålet. Der er en stor og dejlig sal i Musikhuset, hvor der samtidig er totalt styr på det. Vi bliver budt velkommen og får serveret drikkevarer og frugt og grønt,« siger Frederik hørbart tilfreds.

»Når vi er i Aarhus, plejer vi at drikke en ordentlig kop øl ude i byen efter showet. Men det kommer vi ikke til denne gang. Vi skal jo tidligt op og scanne nyheder og være knivskarpe, når vi skriver materiale til aftenens show. Så vi kan desværre ikke gå ud og drikke os i hegnet sammen med aarhusianerne. Den står på danskvand henholdsvis med og uden citrus,« proklamerer Rasmus.

Vi fornemmer, at folk trænger til at grine og virkelig længes efter en mulighed for at tage brodden af den ekstreme alvor, hele samfundet er gennemsyret af i øjeblikket.

Rasmus Bruun, skuespiller og vært på Den Korte Radioavis.

Den Korte Radioavis - og nok navnlig karakteren Kirsten Birgit - har fået tusindvis af lyttere til at slå sig på lårene af grin igennem årene. Med deres satiriske nyhedsoverblik har Frederik Cilius og Rasmus Bruun ramt en guldkilde, og meget tyder på, at det samme gør sig gældende med deres seneste show.

»Folk kan godt lide, at de nyheder, de er blevet bombarderet med om morgenen, er de eksakt samme nyheder, vi behandler satirisk i vores show om aftenen. Det giver sådan en ”in the moment”-agtig fornemmelse. Vores publikum er typisk ret velinformeret, hvilket gør, at vi ikke behøver starte fra Adam og Eva, når vi laver referencer. Det gælder også i Aarhus, hvor vi plejer at kunne mærke, at der er mange, unge studerende iblandt publikum,« fortæller Frederik.

»Og så synes jeg, vi fornemmer, at folk trænger til at grine og virkelig længes efter en mulighed for at tage brodden af den ekstreme alvor, hele samfundet er gennemsyret af i øjeblikket...« Rasmus tøver kort for så at udbryde:

»Vi kender ikke Aarhus som smilets by, men som latterens by!«

»Hvor er det godt sagt!« komplimenterer Frederik sin makker.

»Den havde jeg siddet og ventet på at fyre af… Ej, men vi oplever mere latter end smil i Aarhus, lad mig sige det sådan.,« præciserer Rasmus og tilføjer:

»Vi har faktisk haft en instruktør på showet denne gang, som har holdt øje med grin contra tid. Han kunne fortælle, at der bliver grinet hvert 20. sekund. Det er ret meget – og det er skønt!«

»Det regner vi med også gør sig gældende, når vi kommer til Aarhus; at der bliver grinet hvert 20. sekund. Vi kan nok også acceptere hvert 30. sekund. Men bliver det hvert 35., så går vi af scenen!« varsler Frederik. Hans latter blander sig med Rasmus’ og danner med Zooms forsinkelse et ekkobåret latterinferno. Formentlig en smagsprøve på det lydbillede der kommer til at fylde Musikhusets Store Sal 25. og 26. marts. Eller nok nærmere en brøkdel af det.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.