Ny projektlederstilling i Ravnsbjerg Sogn: Målet er at skabe fællesskab og nedbryde fordomme

Lone Skov Frølund er ansat i en nyoprettet stilling som projektleder for socialt arbejde under Folkekirken i Aarhus. Hendes arbejdsplads er i Ravnsbjerg Sogn, hvor projektet også har sit hovedfokus: at skabe aktiviteter, der kan skabe fællesskab og forståelse beboerne imellem.

Artiklens øverste billede
Lone Skov Frølund er ansat i en nyoprettet stilling som projektleder i sekretariatet for socialt arbejde under Folkekirken i Aarhus. Målet med projektet er at bidrage til at bekæmpe social nød og ensomhed blandt nydanskere i Ravnsbjerg Sogn. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Per 1. december 2021 blev en ny stilling som projektleder i sekretariatet for socialt arbejde under Folkekirken i Aarhus oprettet. I stillingen sidder Lone Skov Frølund, der kommer fra et job som flygtningerådgiver i Familiecenteret under Aarhus Kommune. Projektet, som Lone Skov Frølund står i spidsen for, har til formål at bidrage til at bekæmpe social nød og ensomhed blandt nydanskere i Viby/Holme området.

»Baggrunden for, at projektet skal udfolde sig i Viby og Holme er, at der i Ravnsbjerg Sogn, hvor jeg har kontor, bor lige under 9000 mennesker, hvoraf kun 44 procent er medlem af folkekirken. 46 procent af beboerne i sognet er af anden etnisk herkomt end dansk, og cirka halvdelen er uden for arbejdsmarkedet. Det ikke at være på arbejdsmarkedet er selvfølgelig ikke det samme som, at man er ensom, men når man ikke har et arbejde og en hverdag blandt kollegaer, er det sværere at blive en del af samfundet,« forklarer Lone Skov Frølund.

Befolkningen i Ravnsbjerg Sogn består således af mange forskellige etniciteter.

»Der er en befolkningsgruppe herude, som er særligt sårbar på nogle faktorer. Eksempelvis bor her en del mennesker fra Afghanistan, som er i stor sorg over det, der sker i deres hjemland. Kirken er vant til at håndtere sorg, men en stor del af den pågældende gruppe mennesker har kirken ikke sin gang sammen med. I og med vi er en folkekirke, bør vi være relevante for alle, og vi vil gerne bidrage til samskabelse og se på, hvad vi kan gøre ud over at en almindelig kirke. Og det er her, jeg kommer ind i billedet,« fortæller projektlederen.

Folkekirken skal gerne have vidt åbne døre. Det betyder også at de aktiviteter, vi laver herude, ikke kun er for kristne minoriteter eller for dem, der bor lige præcis her i området. Alle er velkomne.

Lone Skov Frølund, projektleder i sekretariatet for socialt arbejde under Folkekirken i Aarhus.

Sorggrupper på vej

Lone Skov Frølunds opgaver bliver blandt andet at drive tilbud og aktiviteter som eksempelvis gruppeforløb, spisefællesskaber og sommerlejre, at etablere netværk og samarbejder i lokalsamfundet, at rekruttere og lede frivillige og i det hele taget sikre fremdrift i projektet, der er sat til at løbe over tre år.

»Jeg startede jo i december, hvor der ud over en del feriedage også var corona, så det hele er stadigvæk meget nyt. Og da der er tale om en nyoprettet stilling, har jeg endnu ikke så mange konkrete projekter i gang. Men første step bliver at finde ud af, hvad befolkningen herude har brug for. Det forestiller jeg mig, at vi kommer nærmere ved at forhøre os hos Mødrehjælpen, de boligsociale medarbejdere og andre aktører herude, som er i berøring med den her sårbare gruppe. De har helt bestemt en fornemmelse af, hvad der er brug for af tiltag. Herudover vil vi give os i kast med relationsarbejde i forsøg på at lære de mennesker, der bor i området, at kende og se, hvad de har af behov. Så det ikke bare bliver os, der planter noget, vi synes er en god ide,« siger Lone Skov Frølund.

Ud fra sin erfaring fra tidligere stillinger i Aarhus Kommunes Familiecenter og Odder Kommunes Børne- og Familiecenter, samt et praktikophold i Folkekirkens Nødhjælp, har Lone Skov Frølund dog allerede gjort sig nogle tanker om, hvilke projekter og aktiviteter, hun gerne vil søsætte.

»I mit arbejde hos blandt andet Folkekirkens Nødhjælp mødte jeg mange nydanskere, som havde svært ved at omstille sig på grund af tab af mening og identitet. Derfor tænker jeg at gå ind og lave sorggrupper. Det er et af de første projekter, jeg har i støbeskeen,« fortæller hun.

Siden januar 2020 har der i Viby syd været stort fokus på den boligsociale indsats, der har som overordnet mål at bidrage til at fremme såvel aktivt medborgerskab som beboernes livsmuligheder.

»Indtil videre har vi præsenteret projektet for de boligsociale medarbejdere i Viby syd, som meget gerne vil samarbejde. De har allerede sammen med kirken opstartet nabosang, hvor en præst kommer og synger sammen med de boligsociale medarbejdere og områdets beboere. Der bliver gjort meget allerede, men nu kan vi tilføre ekstra ressourcer,« siger Lone Skov Frølund, som håber også at kunne trække på det gode netværk, hun har oparbejdet i sine tidligere stillinger, i forhold til formidling af og opbakning til projektet.

Projektleder Lone Skov Frølund ser frem til at være med til at bygge noget op fra bunden og til at hjælpe en gruppe mennesker, der har det svært. Pressefoto

Aktiviteter for alle

De aktiviteter, Lone Skov Frølund, kommer til at stable på benene, er målrettet beboerne i Ravnsbjerg Sogn, men vil være åbne for alle interesserede.

»Folkekirken skal gerne have vidt åbne døre. Det betyder også at de aktiviteter, vi laver herude, ikke kun er for kristne minoriteter eller for dem, der bor lige præcis her i området. Alle er velkomne,« slår hun fast.

Når der kommer flere konkrete tiltag på tegnebrættet, bliver der brug for frivillige til at hjælpe med at løfte en række forskellige opgaver i forbindelse med afviklingen.

»Generelt vil vi få brug for alle mulige former for frivillige – lige fra nogen, der har lyst til at brygge kaffe til nogen, der vil stå for at facilitere et foredrag en aften. Alle kompetencer kan bruges!« understreger Lone Skov Frølund og uddyber:

»Erfaringsmæssigt ved vi, at rigtig mange gerne vil hjælpe og være med til at skabe gode oplevelser for andre. Tit er folk rigtig glade for at blive spurgt, om de vil være frivillige, og for at blive en del af et fællesskab. Det giver mening for mange at bruge tid og kræfter på noget, hvor man kan se, man gør en forskel for andre. Og så er det min oplevelse, at mange synes befolkningsgrupper, som den vi har i Ravnsbjerg Sogn, er en spændende målgruppe at være frivillig for, fordi man får indblik i en anden kultur. Det er tit i mødet med mennesker fra andre kulturer, man får nedbrudt fordomme.«

Lone Skov Frølund ser frem til at være med til at definere den nye projektlederstilling og til - ikke mindst - at skabe noget meningsfuldt for en gruppe mennesker, der har det svært.

»En del af min egen motivation er, at vi har et formål, men at der ikke ligger en færdig projektbeskrivelse. Det, der driver mig, er det spændende i at få lov til at opdyrke og opbygge netværk. Det er vildt interessant og udfordrende at være med til at bygge noget op for bunden,« siger Lone Skov Frølund og fortsætter:

»Min drøm er via projektet at hjælpe med at skabe et fællesskab for den her gruppe mennesker, der har været tvunget til at tage væk fra deres familie og netværk. Det er målsætningen; at gøre en forskel i nogle menneskers liv. Og så håber jeg samtidig, at vi alle sammen kan blive klogere på tværs af kulturer.«

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.