Guide til den bedste udsigt: Se Aarhus oppefra

I den kulturelle nedlukning er det tid til at gå ud opleve byen fra nye vinkler. Redaktionen anbefaler at se det hele lidt fra oven.

Artiklens øverste billede
Salling Skywalk, som er en glasplade, man kan gå ud på, er 27 meter over Strøget. Foto: Salling

Mens vi venter på at Aros’ regnbue, der er 47 meter over jorden, og Tivolis Hjertekig på 65 meter igen åbner, er der andre muligheder for at se Aarhus oppefra.

Der er flere plateauer, en scene og café på Salling Rooftop, hvorfra man har en flot udsigt over byens tage. Foto: Salling

27 meter Salling Rooftop

Det kræver hverken nogen aftale eller nogen billet, at komme op på Salling Rooftop, der er åben for alle i stormagasinets åbningstid. Den nederste del af Rooftop ligger 27 meter over Strøget, hvilket måske ikke lyder af meget, men hvis man går ud på den nervepirrende Salling Skywalk - en glasplade, der strækker sig ud over Strøget, er der langt ned. Tagterrassen har flere plateauer i forskellige højder, en scene med jævnlige arrangementer og en flot udsigt over byen, som man har mulighed for at nyde i ro og mag fra caféen.

Hvor: På taget af Salling, Søndergade 27, 8000 Aarhus C
Fri adgang i stormagasinets åbningstid. Tag elevatoren indeni butikken.

Rådhustårnet rager 60 meter op i luften og kan besøges sammen med AarhusGuiderne. Arkivfoto

60 meter Rådhustårnet

Man kan se ud over byen fra Rådhustårnet på lørdage. AarhusGuiderne viser rundt på Aarhus Rådhus inklusiv tårnopstigning. Her kan man nyde udsigten over Aarhus fra fugleperspektiv under opstigningen i det nyrenoverede rådhustårn, der er 60 meter højt. Rådhustårnet gennemgik i 2016 en restaurering af tag, klokkespil og marmorbeklædning. Også klokkespillet blev opdateret og fik yderligere fem klokker, så der nu er 43. Næste guidede tur er 15. januar.

Hvor: Sønder Allé 2, 8000 Aarhus C
Rundvisning lørdage kl. 10-11.30. Billet via FO - klik her


Med kugle, spir og vejrhane er domkirkens tårn 96 meter og dermed et af Danmarks højeste. Arkivfoto

96 meter Aarhus Domkirke

Man kan opleve Aarhus oppefra i et af Danmarks højeste tårne på hele 96 meter. Der er tale om Aarhus Domkirke, og målet er inklusive kuglen og vejrhanen i toppen af tårnet. Domkirken er ikke kun høj, den er også Danmarks længste med sine 93 meter. For at få gang til tårnet og den betagende udsigt, skal man henvende sig til kirketjeneren i domkirken i kirkens åbningstid, der typiske er fra klokken 10 til klokken 15. Tårnet er dog lukket, når der er kirkelige handlinger i kirken.

Hvor: Store Torv, 8000 Aarhus C

For at få adgang til tårnet skal man henvende sig til kirketjeneren.

Todbjerg Tårnet i Hjortshøj strækker sig 103 meter over havets overflade. Arkivfoto

103 meter Todbjerg Tårnet

Todbjerg Tårnet er et observationstårn beliggende på den 103 m høje Møllebakke udenfor landsbyen Todbjerg nord for Aarhus. Tårnet selv er ikke mere end det, der svarer til tre etager højt, men fra toppen er der en udstrakt udsigt til alle sider. Man kan se Helgenæs, Mols Bjerge, Aarhus Bugten og i godt vejr helt til Samsø. Tårnet er fra 1927 og har afløst Todbjerg Mølle, der oprindeligt lå på bakken men som blev ramt af lynet og brændte. Et tårnlaug har siden passet på tårnet og sørget for den nødvendige vedligeholdelse.

Hvor: Lille Todbjerg 9B, Todbjerg, 8530 Hjortshøj

Er åbent for alle hele året rundt, inde i tårnet kan man læse dets historie.

Bakkekammen i Hasle Bakker er 105 meter, og Spiralen, som ses her, er 100 meter høj. Arkivfoto

105 meter Hasle Bakker

Hasle Bakker er bygget af overskudsjord og stod færdige i 2005. Fra dem har man frit udsyn over Aarhus, bugten og oplandet – især mod vest, hvor bakkerne ligger. De består af tre bakker: 1 Bakkekammen er 35 meter høj og over 200 meter lang. Den er 105 meter over havet, hvilket er det tredjehøjeste i kommunen efter Jelshøj på 128 og Vorre ved Skødstrup på 110 meter. 2 Spiralen er en kegleform med toppunkt 100 meter over havet. Stisystemet er spiralformet. 3 Plateauet er som en flad højslette 80 meter over havet.

Hvor: Jernaldervej, 8210 Aarhus V

Spiralen ligger synligt og tæt på en p-plads kort efter Ellehøjskolen på vej ud ad byen

Jelshøj har med sine 128 meter rekorden - indtil det 142 meter høje tårn ved Lighthouse bliver færdigt i år. Arkivfoto

128 meter Jelshøj

Jelshøj er med sine 128 m over havet det højeste punkt omkring Aarhus. Selve højen er med sine 35 meter hurtigt besteget, men den ligger på et højt punkt i landskabet. Den er formodentlig anlagt i den ældre bronzealder og ligger i Skåde Sogn i bakkedraget, Holme Bjerge. Fra Jelshøj er der en storslået udsigt over Aarhus, til Djursland og Mols, til Samsø og hele egnen syd og vest for Aarhus. Den kan ses langt fra og har tidligere været brugt som bavnehøj, højen er fredet ligesom andre oldtidshøje.

Hvor: Jelshøjvej, 8310 Tranbjerg

Der er adgang til toppen fra den nærliggende p-plads på Jelshøjvej 47

Lighthouse bliver med sine 142 meter byens højeste, og der bliver fri adgang. Foto: Mille Winther


142 meter Lighthouse

Lighthouse skal efter planen står færdigt i løbet af i år. Og der bliver fri adgang for alle til toppen af det 142 meter høje tårn. Det står på Aarhus Ø sammen med de to sidebygninger – Kanalhuset og Promenadehuset. Der bliver en endnu ikke navngiven restaurant på toppen af fyrtårnet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.