Seks aarhusianske kulturinstitutioner løfter sløret: »Det glæder vi os mest til i 2022«

Der er masser at glæde sig til i 2022. Også på kultursiden. Og selv om corona har lukket store dele af det aarhusianske kulturliv ned for en periode, kommer det uden tvivl stærkt igen i det nye år. Århus Onsdags redaktion har spurgt seks af Aarhus’ største kulturinstitutioner om, hvad de ser mest frem til at præsentere for publikum og gæster i det nye år - og hvorfor.

Artiklens øverste billede
Maria Lucia Rosenberg spiller en af hovedrollerne i The Beatles-musicalen, "She Loves You", som Musikhusets kunstneriske chef, Jeppe Uggerhøj, glæder sig til at vise for publikum til foråret. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.
Den canadiske sanger og sangskriver Rufus Wainwright giver koncert i Store Sal i Musikhuset Aarhus 21. marts. Koncerten er et af de highlights i Musikhusets program for 2022, Jeppe Uggerhøj glæder sig særligt til. Pressefoto

Jeppe Uggerhøj, kunstnerisk chef, Musikhuset Aarhus:

»Jeg ser frem til at invitere publikum ind i Store Sal til koncert med Rufus Wainwright 21. marts. Jeg elsker, at han tør udfordre sig selv. Problemfrit plukker han inspiration fra alle hylder. Philip Glass, Ravel, Shakespeare - det hele flyder sammen til sange, som man både kan synge med på og fordybe sig i. Han skriver storladne sange, ørehængere, komponerer operaer og kaster sig ud i et super camp Judy Garland projekt. Han er en musikalsk konfettibombe, og så spiller han klaver som ingen anden.

Der er næppe en sangskat, der er mere global fælleseje, end The Beatles. Musicalen ”She Loves You” med sange af Lennon og McCartney er et vildt projekt, fordi den tager bandet ud af ligningen og sætter sangene fri. Det bliver spændende at opleve, at de får ny betydning og nyt liv som en del af en historie og lagt i hænderne på skuespillere og sangere, der virkelig kan deres kram. ”She Loves You” har forventet premiere 29. april 2022.

Musikhuset fylder 40 år i 2022. Innovative kræfter muliggjorde i 1982 indvielsen af det første musikhus i Danmark og det største i Norden. Musikhuset har siden været centrum for årtiers legendariske liveoplevelser og bidraget markant til landets kulturelle udvikling. Det fejrer vi med et stort anlagt jubilæumsprogram. Om coronasituationen vil det, skyder vi festen i gang med vores helt nye børnemusikfestival, ”Kazoo”, 29. og 30. januar. Jeg kan desværre ikke løfte sløret for hele programmet endnu, men det byder på nye samarbejder, spændende koncerter og overraskelser for vores gæster. Vi glæder os til at fejre 40-års jubilæum sammen med vores gæster, kunstnerne og alle dem, der har sat et markant aftryk i Musikhuset.«

Udstillingen "Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv" viser billeder af H.M. Dronning Margrethe på besøg i Den Gamle By igennem årene. Åbningen af udstillingen er planlagt til januar - om coronasituationen gør det muligt. Pressefoto

Thomas Bloch Ravn, direktør, Den Gamle By:

»Den Gamle By er en eventyrlig tidsrejse i Danmarks historie, og hvert år sætter museet fokus på særlige temaer og begivenheder. I foråret 2022 ser jeg navnlig frem til at præsentere vores gæster for tre af slagsen:

Udstillingen “Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv” har fået sin titel fra et citat af Den Gamle Bys mangeårige protektor dronning Margrethe. Udstillingen viser billeder af dronningen på besøg i Den Gamle By. Billederne kan ses rundt omkring i Den Gamle By på præcis de steder, hvor de er taget. Udstillingen arrangeres i anledning af dronningens 50 års regentjubilæum og åbner - om corona situationen tillader det i januar og kan ses frem til og med dronningens fødselsdag 16. april.

“Danmark i Europa” er en udstilling arrangeret af Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i anledning af, at det i 2022 er 50 år siden, at Danmark sagde ja til det, der dengang blev kaldt enten EF eller EEC og som i dag kaldes EU. For de mange afstemninger, der har været gennem de 50 år, har kastet et væld af plakater af sig. Om alt fra smørpriser over arbejdskraftens frie bevægelighed til Holger og konen, der sagde nej til unionen. Udstillingen på Plakatmuseet bliver et rent festfyrværkeri, og lur mig om der ikke også kommer til at hænge plakater i lygtepælene i Den Gamle By. Udstillingen åbner til vinterferien og vil kunne ses resten af året.

Akkurat som julen er en vigtig højtid, er påsken det også. Og påsken er temaet for de udstillinger og arrangementer, som løber af stablen i ugerne omkring påske. Vi kalder arrangementerne for ”Påske i Den Gamle By” for dermed at signalere parallellen til Jul i Den Gamle By. Hvorfor er påsken vigtig? Hvorfor spiser man, som man gør? Og hvor stammer de forskellige traditioner fra? Alt det fortæller Den Gamle By om i museets nye satsning med historisk påskepynt, lege, traditioner og mad og drikke. Her kan man både smage, lugte og prøve påskehistorien.«

Visionen med Tivoli Frihedens nye Ø i forlystelsesparken er, ifølge direktør Henrik Ragborg Olesen, at skabe Danmarks bedste udendørs scene. Visualisering: Friheden.

Henrik Ragborg Olesen, direktør, Tivoli Friheden:

»Det klart største nye projekt som Tivoli Friheden præsenterer til 2022 er opdateringen af et cirka 15.000 kvadratmeter stort område af parken, der omdannes til en Ø, hvor en spritny open-air scene og to nye restauranter med sø-udsigt bliver højdepunkterne.

På Ø´en ved aftentide vil den nye scene være oplyst i en farve og et tema, der matcher den koncert, som skal afvikles på scenen den pågældende aften. De max 15-17.000 publikummer vil få direkte indkig til scenen og en markant forbedret lydkvalitet. Desuden vil barer, udsigtsplatforme, VIP-områder med mere være væsentligt opdateret i forhold til tidligere. Ud over at være stedet for afviklingen af de traditionsrige Fed Fredags koncerter, vil den nye scene også danne ramme om store begivenheder i 2022 – eksempelvis en Rasmus Seebach familiekoncert og en DJ-festival – ligesom den nye store scene betyder, at Aarhus igen kan byde velkommen til det populære koncertarrangement ”Vi elsker 90´erne”. På sigt er det planen, at scenen også skal danne rammen for koncerter med internationale kunstnere.

Ud over scenen rummer det nye projekt to nye restauranter. Dels en familie-social-dinning restaurant i stueplan, dels en lidt mere eksklusiv á la carte restaurant på 1. sal – begge med udsigt over Svanesøen og de pedaldrevne hvide svaner.

Med en samlet anlægssum på 85 millioner kroner, er der tale om det klart største enkeltstående anlægsprojekt i Tivoli Frihedens mere end 100-årige historie. Entreprenørerne har lovet, at scenen er klar til den første koncert med Tina Dickow 6. maj 2022 klokken 20.00.«

I oktober 2021 blev Rebecca Matthews ny direktør for Aros. Hun ser frem til at byde publikum indenfor i udstillinger med så vel samtidskunst som klassisk kunst i 2022. Pressefoto.

Rebecca Matthews, direktør, Aros:

»2022 er mit første år på Aros, og jeg ser allermest frem til at byde publikum indenfor til en masse kunstoplevelser med vores spændende og inkluderende udstillingsprogram.

I løbet af foråret sætter vi fokus på samtidskunst, og vi præsenterer både nationale og internationale kunstnere, som på hver sin måde giver et tankevækkende indblik i, hvad samtidskunst er og kan være.

Til efteråret præsenterer vi blandt andet en udstilling med klassisk kunst af Franciska Clausen, som er blandt de få danskere, der fik anerkendelse i det internationale avantgardemiljø i 1920’erne. Og så nærmer vi os første spadestik på udbygningsprojektet ”The Next Level”, som bliver ét af årets højdepunkter for museet.«

Fra 20. maj 2022 indtager Det Kongelige Teater området omkring Moesgaard Museum med udendørsforestillingen "Hobbitten". Et eventyr museets direktør, Mads Kähler Holst, ser frem til at invitere publikum til at blive en del af. Foto: Miklos Szabo

Mads Kähler Holst, direktør, Moesgaard Museum:

»Jeg ser frem til at byde museets gæster på flere store oplevelser i 2022 – hvis corona situationen tillader det.

Hvis alt går efter planen åbner vi allerede 19. januar museets nye særudstilling ”RUS – vikinger i øst”, der bliveren overraskende og anderledes fortælling om vikingerne og med den største mængde af genstande, som vi nogensinde har lånt hjem til en særudstilling. Så det bliver et overflødighedshorn af østens skatte, som museets gæster vil kunne opleve.

I marts begynder det at summe af aktivitet og sceneopbygning i landskabet omkring Moesgaard. Her får vi igen besøg af Det Kongelige Teater, som i år opfører ”Hobbitten”. Det er et eventyr, der er som født til landskabet omkring Moesgaard, så det bliver ikke svært at komme ind i stemningen i Herredet, hvorfra Tolkiens historie udgår. På museet vil vi fortælle om, hvordan Tolkien hentede inspiration i den nordiske fortid.

Og så ser vi frem til sommer, hvor vi forhåbentlig igen kan holde ”Vikingedage” ved Moesgaard Strand med kampklædte vikinger, aktiviteter og boder. Efter to års nedlukning genstarter vi museets vikingetræf med nye tiltag og mere formidling for publikum.«

Aarhus Teaters direktør, Trine Thomsen, glæder sig særligt til at kunne blænde op for musicalen "Cabaret" til mig. Hovedrollen som den livssultne Sally Bowles spilles af Sofia Nolsøe fra teatrets eget ensemble. Pressefoto.

Trine Thomsen, direktør, Aarhus Teater:

»Jeg har jo alle vores forestillinger kær, da de er nænsomt planlagt med Aarhus Teaters gode medarbejdere og kunstnere. Derfor er det altid svært at fremhæve en forestilling frem for andre. Men her kommer tre, som jeg glæder mig rigtig meget til at præsentere for publikum – og så håber jeg inderligt, at coronaen gør det muligt.

Klassikeren ”Romeo & Julie”, som er verden mest ikoniske forelskelseshistorie af Shakespeare, præsenterer vi i en stor opsætning med skuespillere fra Aarhus Teater, Aarhus Teaters kor, dansere fra Holstebro Dansekompagni og musik komponeret af vores huskomponist Marie Højlund, som også er på scenen, og Elias Bender Rønnenfeldt fra rockbandet Ice Age. Der er så mange stærke kunstnere involveret i denne forestilling, at den kun kan blive fantastisk. ”Romeo & Julie” har planlagt premiere på Store Scene 3. februar 2022.

Gyseren ”Sandmanden” er skabt i et samarbejde med Holstebro Dansekompagni. En klassisk historie af E.T.A. Hoffmann, dramatiseret af Christian Lollike, som også stod bag blandt andet den ikoniske ”Erasmus Montanus”. Vi har fået duoen Den Sorte Skole til at komponere musikken. Jeg tror det kan blive en vild og nyskabende forestilling om vrangforestilling og overvågning. ”Sandmanden” har planlagt premiere på Scala 9. februar 2022.

Musicalen ”Cabaret” er jeg overbevist om bliver storslået og smuk. Selvom nazismen truer i Berlin i starten af 30’erne, hvor handlingen foregår, så fejrer musicalen frisindet, frigjortheden og den berusende frihed, og jeg glæder mig til at invitere publikum ind på Store Scene, når den til foråret omdannes til Kit Kat Klub og Aarhus Teaters Sofia Nolsøe, der netop har modtaget stor hæder med Teaterpokalen 2021, spiller hovedrollen som den livssultne Sally Bowles. ”Cabaret” har planlagt premiere på Store Scene 5. maj 2022.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.