Ny chef for Filmby Aarhus: For Steen Risom er samarbejde og synlighed nøglen til succes

Siden 2001 har Steen Risom bestredet forskellige stillinger i Filmby Aarhus. 1. januar sætter han sig i førersædet som ny chef for det kreative mediemekka på havnen. Med ambitioner om at gøre Aarhus og regionen mere synlig i medielandskabet, skabe nye samarbejder og opnå kollektiv succes.

Artiklens øverste billede
Per 1. januar 2022 tiltræder Steen Risom stillingen som ny chef for Filmby Aarhus. En medieorganisation, han har været ansat i siden 2001. Foto: M. Jeppesen
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Den 1. januar er for mange starten på et nyt kapitel. Det er det også for Steen Risom, der 1. januar tiltræder stillingen som chef for Filmby Aarhus. Kapitlet er dog for ham ikke helt nyt, idet han siden 2001 har været ansat i Filmbyen i forskellige stillinger. Heriblandt som konstitueret chef tilbage i 2019 og senest fra marts 2021 til nu.

Det var et enigt ansættelsesudvalg, der 10. december pegede på Steen Risom til at lede Filmbyen, der er en kreativ erhvervspark og en medieorganisation med flere end 100 virksomheder inden for film, spil og medier.

»Eftersom jeg var gået videre til anden samtale, vidste jeg jo, at jeg var blandt dem, man i ansættelsesudvalget ville vælge imellem. Men jeg var voldsomt fokuseret i det forløb, så jeg spekulerede ikke så meget på, om valget i sidste ende ville falde på mig eller ej. Jeg koncentrerede mig udelukkende om at byde ind med det, jeg havde at byde ind med,« fortæller Steen Risom, der har fundet tid til et interview imellem to møder og en i øvrigt pænt pakket kalender.

Med sine tyve års gang i Filmbyen ved Steen Risom langt hen ad vejen, hvad der venter, når han fra 1. januar skal vænne sig til at stryge “konstitueret” foran titlen som chef for Filmby Aarhus.

»De fleste opgaver kender jeg jo i et vist omfang, men jeg er da spændt på, når det per 1. januar bliver alvor. Jeg kender Filmbyen og Den Vestdanske Filmpulje rigtig godt indefra og har mange gode samarbejdspartnere. Det tror jeg er en styrke; at jeg ikke skal til at opbygge et netværk fra bunden,« siger han.

Rivende udvikling

Da stillingen som chef for Filmby Aarhus sidste gang var ledig i 2019, søgte Steen Risom den ikke. Men nu var tiden rigtig.

»Det er et spørgsmål om, hvor jeg selv er i livet. Nu syntes jeg, tiden var rigtig for mig til at prøve at give det et skud. Jeg har arbejdet rigtig meget de seneste år, så jeg regner ikke nødvendigvis med at komme til at arbejde mere, men jeg kommer til at arbejde på en ny måde, og i og med jeg skifter rolle, kommer jeg også til at ændre nogle ting i Filmbyen.« Præcis hvilke ændringer Steen Risom har i tankerne, vil han dog gerne vente med at afsløre.

Til gengæld sætter den kommende chef gerne ord på nogle af sine mere konkrete planer for den kreative myretue på havnen.

»Mediebranchen udvikler sig meget i øjeblikket og der viser sig hele tiden nye muligheder, som jeg synes er virkelig spændende og mener, vi skal gribe,« siger han begejstret.

»På publikumssiden har streamingtjenesterne gjort deres indtog og vendt op og ned på måden, folk forbruger og oplever film og tv-serier. Og på indholdssiden oplever mange aktører i branchen stor efterspørgsel på film, tv-serier og dokumentarer. Det giver os i Filmbyen en mulighed for at komme ind på nye markeder og levere til nye aktører. Det ser jeg som en chance for, at det regionale så vel som det lokale filmmiljø kan vokse,« lyder det.

En af følgevirkningerne af den rivende udvikling i mediebranchen er manglen på kvalificeret arbejdskraft på både det kreative og det tekniske felt.

»Med den udvikling vi ser i branchen, bliver der brug for flere hænder, stærkere talentudvikling og større uddannelsessatsning. Således at de virksomheder der laver film, serier og spil har kvalificeret arbejdskraft at trække på. Der er pres på i branchen, og der mangler hænder. Det er også vores virkelighed i Filmbyen. Og vores opgave er at være med til at sikre, at der kommer nyt kreativt talent og dygtige teknikere til, som kan løfte den stigende efterspørgsel,« siger Steen Risom.

Steen Risom håber at kunne udnytte sit netværk og kendskab til Filmbyen indefra til at skabe flere samarbejder og gøre Aarhus og regionen til en endnu mere afgørende spiller i mediebranchen. Foto: M. Jeppesen

Lokalt og regionalt fokus

Den kommende Filmby-chef løfter også gerne sløret for sine drømme for Filmby Aarhus.

»Jeg drømmer om, at Aarhus bliver en vigtig spiller inden for tv-serier, og jeg håber, at vores seriefestival Aarhus Series og mediefestivalen THIS kan gå hen og blive samlingspunkt for den nordiske serie-branche. Så vi ad den vej kan opbygge en stærk position i Aarhus. Vi går i øjeblikket efter i Medieaftalen at få politikerne til at sætte penge af til flere regionale tv-serier. Der er en efterspørgsel, og vi vil gerne sikre, at vi også regionalt byder ind på den danske del af det marked.«

Steen Risom fortsætter:

»Ligeledes drømmer jeg om, at Aarhus bliver en afgørende spiller inden for den danske satsning på gaming. Danmark er ikke rigtig med, når det kommer til at udnytte potentialet på spilområdet. Der er eksempelvis Finland og Tyskland meget længere fremme i forhold til at skabe gode udviklingsmuligheder på spilområdet. Så jeg håber på en dansk satsning på spil med udgangspunkt i Aarhus. Vi ser en spændende udvikling i filmbranchen, hvor produktionsteknologier fra film- og spilverdenen fusionerer i det, der hedder Virtuel Production. Derfor giver det god mening med et øget fokus på spilområdet. Her er gode synergier til udvikling på filmområdet, og så er spil i sig selv jo en milliardindustri, som Aarhus skal have del i,« slår Steen Risom fast.

»Vi går lige nu og kokkererer på, hvordan vi bedst angriber det felt. Det gør vi ikke alene, men sammen med nogle af de gode folk, vi samarbejder med. Og så krydser vi fingre for, at vi får en pulje penge til det i 2022.«

Vi ser en spændende udvikling i filmbranchen, hvor produktionsteknologier fra film- og spilverdenen fusionerer i det, der hedder Virtuel Production. Derfor giver det god mening med et øget fokus på spilområdet. Her er gode synergier til udvikling på filmområdet, og så er spil i sig selv jo en milliardindustri, som Aarhus skal have del i.

Steen Risom, chef for Filmby Aarhus.

Filmbyen på landkortet

Per 1. januar kommer Steen Risom til at have ansvaret for omkring 20 medarbejdere. Og noget af det, der ligger ham på sinde i den forbindelse, er at sikre tillid og et godt og trygt arbejdsmiljø.

»Vi har tre ben i Filmbyen: erhverv og uddannelse, Den Vestdanske Filmpulje og så vores projekter med festivaler og udvikling. I meget af 2020 og ind i 2021 har vi været adskilt på grund af corona. Oven på det mener jeg, det er vigtigt, at vi finder sammen igen. Vi har brug for at få samarbejde og holdånd op i gear igen efter et år med megen omstilling. Og det er klart, at omstillingen i at skifte fra en leder til en anden også påvirker, hvordan vi arbejder sammen...«

Om den enkelte aarhusianer vil notere sig, at Steen Risom har indtaget chefstolen i Filmbyen, vil vise sig. I hvert fald har han en klar ambition om at sætte Filmbyen på landkortet. Og det helst med et stort, fedt iøjnefaldende kryds.

»Jeg håber, aarhusianerne oplever, at der stadig bliver ved at komme rigtig gode film og serier ud fra hele det jyske område. Og så håber jeg, at man lokalt kommer til at opleve, at vi har en stor filmarbejder-base i Aarhus, og at det bliver tydeligt, at film er noget, man kan arbejde med her i byen. Således at unge, der har interesse for at arbejde i filmbranchen, får øjnene op for, at muligheden er i Aarhus - man behøver ikke at rykke til København,« understreger Filmby-chefen.

Steen Risom skal stå i spidsen for Filmby Aarhus, der er en kreativ erhvervspark og medieorganisation med flere end 100 virksomheder inden for film, spil og medier. Foto: M. Jeppesen

Succes er målet

Filmbyen har adskillige projekter på vej i 2022, som Steen Risom ser frem til. Heriblandt den kommende film om Aarhus ikonet Flemming Bamse Jørgensen og det digitale kunstprojekt ”The Garden in the Machine”, som kommer til at pryde Filmbyens facade. Men allermest glæder han sig til at se sit hold få succes.

»Vi har selvfølgelig en masse enkeltprojekter udi film og nye satsninger, som vi glæder os til. Men at se det her fantastiske team vi har hernede lykkes med forskellige projekter, eksempelvis seriefestivalen, det glæder jeg mig som chef og personaleleder enormt meget til. At opleve at vi har hold, der opnår succes med vores projekter - det er noget af det, jeg ser allermest frem til!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.