Matthesen flipper ud på Frederikshøj
Anders Matthesen smider med tallerkner, mens blandt andre Christopher må dukke sig i køkkenet på Frederikshøj i Aarhus. De er med i en ny film og har taget røven på instruktøren, Mehdi Avaz.

Filminstruktøren Mehdi Avaz er utrolig glad for de skud, han fik i kassen forleden. Han var på Restaurant Frederikshøj i Aarhus med blandt andre Anders Matthesen og Christopher, der medvirker i hans næste film, Toscana.
”Folk omkring mig har været skeptiske overfor mit valg af en komiker og en musiker, men de brænder fuldstændigt igennem. Og alle har nikket anerkendende til de klip, jeg har vist dem,” siger en glad instruktør, der blandt andet har gjort sig bemærket med den anmelderroste film ’Mens vi lever’ og tv-serien ’Alfa’, der er kåret til årets bedste danske krimiserie.
”De to er så gode, at de har taget røven på mig. Mest fordi de er så uhyre flittige og ydmyge,” ler han, der har taget en pause i klipperummet for at tale i telefon med avisen, der var et smut forbi filmsettet, da det var på Frederikshøj. Han var meget travl den dag og vil nu gerne fortælle om filmen og arbejdet med den.
Det her er nøgent. Jeg er ude på tynd is, men det holder jeg meget af i mit arbejde – at kaste mig over noget nyt. Mehdi går efter det bedste. Der skal leveres, og det kan jeg godt lide. Vi fungerer fantastisk.
Matthesen meldte sig selv
I Toscana har Anders Matthesen for første gang en seriøs hovedrolle.
”Jeg har verdens bedste samarbejde med Matthesen. Han giver mig alt, han har, og han er virkelig godt til det. Jeg ser ham som en moderne Dirch Passer, der kunne det hele. Matthesen har også hele paletten,” fortsætter Mehdi Avaz.
Komikeren, der har ryddet alle award-hylderne med sine shows og filmen ’Ternet Ninja’, havde meget lyst til at prøve det seriøse skuespil. Han kiggede forbi en af Mehdi Avaz’ tidligere filmoptagelser på Nørrebro og gjorde opmærksom på, at han var klar til at lave en seriøs film.
Han har været vant til hele vejen igennem at være den store drivkraft i sit eget arbejde. Nu læner han sig lidt tilbage og lader Mehdi Avaz om det meste, for han er chefen og han styrer, som Matthesen sagde, da vi mødte ham i en pause i optagelserne i Aarhus.
”Det her er nøgent. Jeg er ude på tynd is, men det holder jeg meget af i mit arbejde – at kaste mig over noget nyt. Mehdi går efter det bedste. Der skal leveres, og det kan jeg godt lide. Vi fungerer fantastisk,” siger Anders Matthesen, der hele tiden leder efter nye veje at gå.
Christopher bad om jobbet
Det samme gælder Mehdi Avaz, som også næres af nye udfordringer:
”Jeg vil meget gerne prøve det, de andre ikke gider eller ikke tør. Jeg kaster mig helst over noget nyt, for det udvikler mig og gør mig stolt.”
Det gælder også satsningen på den populære musiker, Christopher. Ingen havde set det komme, da Mehdi Avaz præsenterede en rolleliste med hans navn på.
”Folk har løftet det ene øjenbryn og spurgt mig, om jeg virkelig mener det. Og det gør jeg. Det har vist sig, at min mavefornemmelse passede: Han er et naturtalent,” vurderer instruktøren.
”Han er uhyre flittig, møder op som den første og har stået ved siden af mig for at følge med i optagelserne. Han synes, det er vildt at opleve, hvordan man kan forme en historie ved at instruere.”
Også Christopher har selv meldt sig som interesseret i at lave film. Han mødte Mehdi Avaz i forbindelse med en koncert i Tisvildeleje, der er Mehdi Avaz’ hjemmebane. Musikeren skrev sit mobilnummer ind i instruktørens telefon, så der ikke var nogen undskyldning for ikke at ringe.
”Jeg er sikker på, at en entertainer som ham sagtens kan skifte spor. I denne film har han en lille rolle, så han kan opleve, hvordan optagelserne foregår. Næste år skal han have hovedrollen som en ung talentfuld musiker i en ny film, jeg vil lave,” siger Mehdi Avaz og løfter dermed en lille flig af sløret for et af hans næste projekter.
Mad, farver og kærlighed
Lige her og nu handler det om Toscana. I den vil en tostjernet Michelinkok gerne åbne endnu en restaurant sammen med sin kvindelige makker, der spilles af Lærke Winther. De har brug for en investor, Sebastian Jessen, der ikke er tilfreds efter et besøg på deres restaurant. Det får kokken, Theo Dahl, til at flippe skråt og kaste med tallerkener. Netop den scene er optaget på Frederikshøj, hvor Wassim Halal kiggede forbi og gerne ville vide om ham Theo Dahl var i det humør hver dag?
Den pressede Theo Dahl har arvet et slot efter sin far i Toscana, så han må derned og sælge det. Den ensomme og introverte, vrede mand undergår en forvandling i de smukke omgivelser.
”Jeg prøver at gøre det sanseligt, sårbart, smukt og rørende. Der er mad, farver og kærlighed i denne film. Den skal få folk til at smile, lige som når man tænker på et barndomsminde. Jeg er sikker på, at det er en god film til det danske publikum,” forklarer Mehdi Avaz, der stammer fra Iran og som kom til Danmark, da han var 12 år gammel.
I modsætning til hans andre film og serier er der ingen politistationer eller hospitaler i denne her. Instruktøren har altid godt kunnet tænke sig at arbejde med det positive og planlægger at blive lidt i denne genre. Han har for eksempel en ny tv-serie i samme stil på vej.
Feel good er hårdt arbejde
”Da jeg begyndte at lave film sammen med mine brødre, følte vi os ikke velkomne og måtte knokle for at blive accepteret. Nu er jeg et godt sted i livet, hvor jeg har to smukke drenge sammen med min dejlige kæreste. Jeg føler mig godt tilpas i denne verden og vil gerne blive i den følelse.”
Det vil Anders Matthesen også, selv om det ikke altid falder ham lige let.
”De siger, at det her er feel good. Jeg synes nu bare, det har været hårdt arbejde. Men man får det formentlig godt af at se filmen,” siger komikeren, der sjældent er helt alvorlig ret længe ad gangen.
Filmbranchen er som resten af verden ramt af corona, og det har givet Toscana en række udfordringer. Blandt andet fordi flere er sprunget fra holdet med kort varsel. Det gælder både investorer, teknikere og skuespillere, men Mehdi Avaz har stålsat holdt fast i sit projekt.
”Mange ville have lagt denne film ned for lang tid siden, siger distributøren til mig. Men jeg tror, at alt sker af en grund. Der er også kommet gode ting ud af det,” forklarer Mehdi Avaz.
Med bare to dages varsel skulle han finde en ny kvindelig hovedrolle til optagelserne i Toscana. Til alt held klappede flere filmprojekter sammen på de breddegrader, så pludselig var en af Italiens kendte skuespillere ledig. Christiana Dell’Anna, som er med i HBO-serien Gomorrah sprang til
”Hun og Anders havde en kæmpe kemi, så det gik virkelig godt. Også selv om hun med den korte frist var meget mindre forberedt, end hun ellers er, når hun arbejder. Vi skød ikke scenerne i kronologisk rækkefølge, så hun havde ikke noget overblik, men måtte bare stole på mig,” fortæller Mehdi Avaz.
Det er som en familiefest
Filmholdet er vendt hjem til Danmark og har netop skudt de sidste scener i Aarhus. Der er i det hele taget mange flotte billeder af byen både set fra havsiden, fra en drone og fra en biltur. Der er også brugt et par aarhusianske huse og en lejlighed som lokationer.
”For mig er Aarhus en magisk by, hvor lyset, husene og byens energi er helt fænomenal. Jeg har før lavet film i byen og her er gode visuelle ting – og så er der bare højere til loftet, end der er i København, hvor folk er mere arrogante. I Aarhus vil man hinanden det bedre,” mener Mehdi Avaz.
Han er faktisk så begejstret for byen, at han og familien har besluttet sig for at bosætte sig i den. Lige nu leder de efter en lejlighed og glæder sig til at rykke til Østjylland, hvor hans kæreste stammer fra.
Mehdi Avaz står i dag for Rocket Road Pictures efter han og hans brødre er blevet enige om at arbejde hver for sig. Han har allerede flyttet sit firma til Aarhus, hvor han indgår i Filmbyen.
”Filmmiljøet i Aarhus har et kæmpestort potentiale, og der er nogle vildt interessante samarbejdspartnere, som giver rigtig meget godt. Vi holder meget af at være her mellem mange gode mennesker. Jeg vil gerne give en hånd med at lave fede film, der kan skabe et endnu bedre filmmiljø,” siger instruktøren.
Selv om familien endnu ikke er flyttet, er han ved at falde til i sit kontor på fjerde sal i Filmbyen – med havudsigt.
”Folk kommer og spørger om jeg gider at læse deres ting, så jeg er begyndt at hjælpe de unge. Ingen hjalp mig, da jeg kæmpede for at lave film. Nu vil jeg gerne bakke dem op og vise, at hvis de bare vil, så kan de alt,” siger den autodidakte instruktør.