Pernille Rosendahl synger danske sange i Vita Danica

Lyden af 'Drømte mig en drøm i nat' skabte idéen om at Black Box Dance Company skal danse den danske sangskat i Pernille Rosendahls fortolkning.

Den nye forestilling ’Vita Danica’, som skulle have haft premiere på Aarhus Teater, er en videreudvikling af samarbejdet mellem Pernille Rosendahl og Marie Brolin-Tani, der sammen har skabt dansesuccesen ’Elsker dig for evigt’ over Susanne Biers film af sammen navn.

Tani-Rosendahl-versionen rejste landet rundt i 2017-2018, og en dag i turbussen sad Marie Brolin-Tani og hørte ’Drømte mig en drøm i nat’.

”Jeg syntes, at det var en utrolig smuk sang og tænkte at vi kunne få noget helt fantastisk ud af at arbejde videre med de gamle danske sange. Også selv om jeg som svensker kun kender den del af den danske sangskat,” siger Marie Brolin-Tani.

Aarhus er et holdepunkt

Pernille Rosendahl var fuldstændig enig i, at den danske sangskat har et stort potentiale.

”Du aner ikke hvor meget der findes, og hvor godt vi husker de sange,” sagde hun.

”Og så legede vi med tanken om, at vi skulle lave en dans over de her sange,” forklarer koreografen i en pause mellem prøverne, der før premieren foregår i Holstebro.

Der hører Black Box Dance Company hjemme med Marie Brolin-Tani som kunstnerisk direktør. Hun har arbejdet og boet i Danmark i næsten 30 år - mange af dem i Aarhus, hvor hun var med til bygge det moderne dansemiljø op. Hun har siden arbejdet i Malmø og er nu tilbage i Danmark med base i Holstebro.

”Jeg har gennem tiden lavet mange koreografier på Aarhus Teater sammen med de dytige medarbejdere der. Det er dejligt at være tilbage. Vi føler os meget velkomne på teateret, hvor der er store kapaciteter og super faciliteter,” siger koreografen, der dansede for dronning Margrethe ved åbningen af Musikhuset i 1982. Det var hendes første opgave i Aarhus.

”Aarhus har været min hjemby på mange måder. Her har jeg udviklet mine professionelle kontakter som for eksempel Aarhus Teater og Musikhuset, hvor vi opførte ’Elsker dig for evigt’,” mindes danseren.

Det er ikke set før

Både hun og Pernille Rosendahl fik travlt hver for sig efter deres første samarbejde, men da forslaget om at lave noget sammen med Aarhus Teater kom op, syntes Marie Brolin-Tani, at det var oplagt at tage idéen om den danske sangskat op igen.

”Vi har her på teateret fået chancen for at udvikle en helt ny slags forestilling, hvor Pernille ikke bare akkompagnere en dans men er arbejdet ind i opsætningen. Og så har vi det perfekte match med instruktøren, Sargun Oshana,” siger dansedirektøren.

Hun roser ham for et spændende dramaturgisk arbejde. Han former en fortælling, så forestillingen ikke bare er dans med live musik.

”Det er et meget spændende univers. Jeg har været i danseverdenen i mere end 40 år, men jeg har aldrig før oplevet noget ligende,” fastslår den 62-årige danser.

Marie Brolin-Tani er klar over, at man kan have forskellige perspektiver på de kendte sange, som mange andre har arbejdet gennem tiden. Men hun fastslår, at det er første gang, at dansen har haft et hovedfokus.

”Pernille har sammen med to musikere lavet deres version af sangene og dem formidler dansekompagniet i fællesskab med musikerne. Pernille står ikke i et hjørne og synger, men er en del af fortællingen og scenografien,” forklarer Marie Brolin-Tani.

Via dropbox og video

Ligesom alt andet er arbejdet med Vita Danica ramt af corona-nedlukningen. Det har givet en anderledes proces med sange i en dropbox, videoklip og zoommøder. Men det er ifølge koreografen gået fint. Ikke mindst fordi hun og Pernille Rosendahl i forvejen kender hinandens verdener, sprog og tankesæt.

”Danserne gør et fantastisk stykke arbejde. De er professionelle og nyuddannede dansere fra hele verden, som Black Box Dance Company har udvalgt mellem 1100 ansøgere. De er typisk med et par år, inden de drager ud i verden med alt det, de har lært af blandt andet opgaver som denne her. Den er en gave, for det er sjældent at få lov til art arbejde med live musik og fantastiske artister, forklarer koreografen.

”Her kan man virkelig opleve hvad dans, sang og teater kan sammen. Vitas Danica er en helt ny hybrid-forestilling.”

Fakta: Vita Danica

  • Måtte aflyses på Aarhus Teater på grund af nedlukning.
  • Spiller hvis retningslinjerne tillader det i Holstebro 11.-12. februar.
  • Handler om den danske folkesjæl.
  • Er den første forestilling i det nye samarbejde mellem Black Box Dance Company og Aarhus Teater.
  • Pernille Rosendahl og musikerne Søren Vestergaard og Dennis Ahlgren står for musikken.
  • Sangene er et uortodokst udpluk af Danmarks musikalske sangskat med blandt andre: ’Der er et yndigt land’, ’Den danske sang er en ung blond pige’, ’En rose så jeg skyde’ og ’Jeg er havren’.
  • Koreografen Marie Brolin-Tani og seks dansere fra Black Box Dance Company former dansen
  • Reumertvindende Sargun Oshana står for iscenesættelsen.
  • Mark Kenly Domino Tan, skaber forestillingens kostumer. Han er Årets Designer 2020 ifølge modemagasinet Elle.
  • Arkitekt Sarah Fredelund står for scenografien og lysdesignet.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.