Surdejsbageriet Berta åbner snart men har allerede udsolgt

Det nye bageri, der er opkaldt efter ejerens hund, har masser af humor og godt brød bagt af økologiske og bæredygtige råvarer. Det er et fælles projekt med naboen, Restaurant Hærværk, der vil etablere takeaway på stedet.

Artiklens øverste billede
Sebastian Welander og René Hansen arbejder koncentreret med en plade borgmestersnegle til Bertas mange kunder. Foto: Tahmasbi

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Nyheden om surdejsbageriet Berta, med adresse på Frederiks Allé i det centrale Aarhus, har spredt sig så hurtigt, at bagerne måtte melde udsolgt af surdejsbrød allerede før at butikken officielt er åben.

Torsdag morgen klokken otte måtte ejerne, René Hansen og Sebastian Welander, melde om tomme brødhylder. De skyndte sig at bage kardemommesnurrer, borgmestersnegle og croissanter, så kunderne ikke gik helt forgæves.

»Det er vi kede af, det havde vi simpelthen ikke regnet med. Det er ret skørt, så vi har valgt at lave sjov med det og udstillet os selv på Instagram. Det hele skal ikke være så højtideligt,« siger de til Århus Onsdag, der også kommer forbi på den travle torsdag.

De åbner officielt i januar men arbejder allerede nu i Bertas lokaler hver dag for at bage til blandt andre Nabo Kiosk, og så er det oplagt at naboerne og folk i kvarteret kommer forbi og køber et frisk brød. Men den kundekreds har åbenbart bredt sig med lynets hast.

En personlig stil

Det er to bagere vil sørge for, at kunderne ikke går forgæves igen og snupper derfor endnu en lang arbejdsdag på cirka 12 timer for at være klar med mere brød i morgen. Men det skal ikke afholde dem fra at gøre tingene på deres egen måde.

»Vi har før været en del af noget, der kørte meget kontrolleret. Nu er vi mere rock ’n roll og gør det, der passer os. Vi er ikke så forsigtige og pæne men bare os selv - mere personlige,« forklarer makkerparret, der har valgt at opkalde deres nye sted efter Sebastian Welanders første hund, Berta.

»Vi er gået efter et navn, som folk kan huske, og som de vil spørge undrende til. Det tog os mindre end fem minutter at træffe den beslutning via sms,« siger Sebastian Welander, og indskyder at hans svenske navn skyldes at han har svensk familie, og at han desuden har boet i nordens Chicago - Malmø.

Butikken på Frederiks Allé er langt fra færdigindrettet, men kunderne strømmer til. Foto: Tahmasbi

Erfaring med surdej

De ærlige og herlige surdejsbagere er begge rutinerede i både surdej og at arbejde i et køkken i det hele taget.

Sebastian Welander har blandt andet arbejdet på Jumbo Bakery, været surdejschefbager for et cateringfirma i Hinnerup og laver desuden cider af overskudsæbler i sit firma, Æblefald.

René Hansen har været i restaurationsbranchen i 17 år og har arbejdet med alt fra fin fransk mad fra bunden lavet i et stort køkken med mange ansatte til at være med til at åbne den kvalitetsbevidste Pluto i København.

»Jeg har prøvet alt fra rejecocktail, til det fine franske og den molekylære gastronomi. Der er i branchen sparet så meget på personalet, at det nogle steder er sat så meget i system, at det bliver alt for fabriksagtigt. Det har jeg ikke lyst til. Jeg vil gerne arbejde med de bedste råvarer fra bevidst producenter

»Hej er I nye i vores kvarter. Hvor er det nice? Hvad er jeres specialitet?« Spørger en af de mange kunder, der kommer og går, mens Århus Onsdag er på besøg.

Hun bliver introduceret til dagens kardemommesnurrer og borgmestersnegle med frisk revet appelsinskal. Kunderne skal spritte hænder og selv vælge deres snurrer og snegle, som ved hjælp af en tang skal placeres i en brun papirspose. Betalingen foregår via MobilePay.

Kunderne tager selv brødet og betaler via MobilePay, og bagerne kan arbejde videre imens. Foto: Tahmasbi

Ved Siden A

Da kunden går ud, kommer Rune Lund Sørensen fra Hærværk ind for at aftale detaljer om en kagemand. Han driver Restaurant Hærværk, der har fået en bæredygtighedspris, Det Grønne Kløver, i Michelins nordiske guide.

Han blev i nedlukningstiden inspireret til at give aarhusianerne sund takeaway - noget bæredygtigt husmandskost. Han vil udnytte restauranten råvarer optimalt ved at bruge dele af dem til takeaway og deli.

»Vi bagere er her fra tidlig morgen, og Ved Siden A overtager fra middag og sælger resten ar vores brød,« siger René Hansen, der kender Rune Lund Sørensen privat og har arbejdet sammen med ham tidligere. De har den samme holdning til de bedste råvarer.

»Vi får vores råvarer fra mindre og ofte lokale gårde som for eksempel den økologiske Korsmedergaard ved Randers, Sommergrønt ved Hadsten og Jordkærgaard ved Silkeborg. For eksempel er vores æg fra Svend Eriks 1000 høns, der går og luger han plantager med frugttræer på Korsmedergaard,« siger René Hansen.

Han og Sebastian Welander glæder sig til at komme helt på plads i de nye lokaler. Lige nu står røremaskinerne og kornsækkene i butikslokalet. De skal flyttes til de tilstødende lokaler og køkkenet bag butikken, så der bliver helt klart til den officielle åbning.

Læs også

Del artiklen