Arian Kashef: Fra rå fyr til jovial børnebogsfigur

I december præsenterer Cirkus Jul en række kendte og elskede børnebogsfigurer i det kulørte telt på Tangkrogen. Den talentfulde og prisvindende skuespiller Arian Kashef indtager rollen som kioskejeren Mustafa fra Martin Strids børnerim.

Artiklens øverste billede
Skuespilleren Arian Kashef spiller kioskejeren Mustafa fra Martin Strids børnebøger i Cirkus Jul, som kan opleves på Tangkrogen 9.-21. december. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

For bare seks år siden var 26-årige Arian Kashef i teatret for allerførste gang. I dag er han uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus og har medvirket i blandt andet Aarhus Teaters Reumertvindende forestilling “Lyden af de skuldre vi står på”, i DR’s dramaserie “Når støvet har lagt sig” og i den populære Netflix krimiserie “Kastanjemanden”. Skuespilpræstationer der har gjort, at Arian Kashef blev hyldet med den fornemme Talentpris til Aarhus Series Awards sidst i oktober.

»Egentlig er det jo lidt mærkeligt at modtage en pris for at gør sit arbejde. Og så at få en pris for at lave noget, man elsker, det forventer man ikke. Kan jeg leve af at være skuespiller, er det for mig en pris i sig selv,« siger Arian Kashef, der har besvaret mobilen under sin træning i et fitnesscenter nær sin hjemmeadresse i København. Omgivelserne får hans stemme til at runge.

»At modtage sådan en pris betyder, at der er mennesker, der ser med og følger ens arbejde. Og at man gør sit arbejde godt. Det motiverer mig til at arbejde endnu hårdere,« tilføjer han.

Den unge skuespiller er lige nu aktuel i rollen som købmanden Mustafa i Cirkus Jul, der fra 9. til 21. december kan opleves på Tangkrogen i Aarhus. Cirkus Jul er en magisk juleforestilling, der kombinerer cirkus, teater, sang og dans i et underholdende show for hele familien. Her kan publikum for første gang opleve Orla Frøsnapper, Næsehornet Otto, Cirkeline, Vitello og altså Mustafa fra Mustafas kiosk, når de elskede børnebogsfigurer i levende live optræder i Cirkus Jul.

»Karakteren Mustafa, der er kendt fra Martin Strids børnerim, er en fyr i en kiosk, der fortæller røverhistorier og lader som om, han kan trylle. Han bærer turban og ørering og har en guldtand, men han kunne egentlig lige så godt have heddet Christoffer. Der er hverken noget stereotypt over figuren eller et underliggende politisk statement. Han er den, han er, og børnene elsker ham på lige fod med Orla Frøsnapper og Cirkeline,« fortæller Arian Kashef.

Alt overskuddet fra Cirkus Jul forestillingerne går til Muskelsvindsfonden, som sammen med forlaget Saxo og Aarhus Teater er de bærende kræfter bag Cirkus Jul.

»Aarhus Teater har været med til at udvikle konceptet bag Cirkus Jul, og uden at vide det tror jeg, nogen der har foreslået mig til rollen som Mustafa. Det er rigtig længe siden, jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at være med! I Cirkus Jul sammensættes en masse karakterer, der med deres forskellighed hylder mangfoldigheden. Der er god musik, gode sange, imponerende cirkusnumre, godt humør og fed dans. Så det havde jeg selvfølgelig lyst til!« siger skuespilleren med tryk på selvfølgelig.

Det er første gang, publikum kan opleve Cirkus Jul og lade sig underholde af kendte børnebogsfigurer som Cirkeline, Orla Frøsnapper og kioskejeren Mustafa. Pressebillede

Hårdt arbejde

Tilbuddet om at medvirke i Cirkus Jul kom dumpende fra oven, men sådan er det ikke altid. Heller ikke selv om Arian Kashef allerede kan liste en række teater- og tv-succeser på sit CV.

»Jeg oplever at blive kontaktet og opfordret til at gå til casting på forskellige roller. Men jeg skal også ud at sparke døre ind. Man skal arbejde hårdt, hvis man vil leve af at være i den her branche. Og der er lang vej til den dag, hvor jeg bare kan læne mig tilbage og forvente, at tilbuddene kommer af sig selv. Og faktisk håber jeg ikke, at den dag nogensinde kommer. Det er godt at have nogle mål at arbejde hen imod, ellers er jeg bange for, motivationen daler, og det bare går hen og bliver kedeligt,« reflekterer Arian Kashef.

Havde nogen for år tilbage fortalt ham, at han som 26-årig ville kunne bryste sig af at have været med i prisvindende tv-serier og teater, havde han nok reageret med en vis skepsis. Ikke desto mindre er det en realitet.

»Jeg havde nok ikke forventet at være nået så langt, som jeg er på det her tidspunkt, men samtidig kender jeg mig selv godt nok til at vide, at jeg ville gøre alt, hvad jeg kunne, for at det skulle ske. Det er virkelig dejligt, og viser jo bare, at det betaler sig at knokle på,« lyder det fra Kashef.

Orla Frøsnapper og Næsehornet Otto er også på scenen i Cirkus Jul, der er underholdning for hele familien. Pressebillede

Personligt præg

Arian Kashef har spillet vældigt alsidige tv-roller; fra den naive, unge dreng Jamal i “Når støvet har lagt sig”, over den barske fyr Jacob Rasouli i “Kastanjemanden” til den charmerende Mustafa i Cirkus Jul.

»Generelt er jeg meget intuitiv, og jeg prøver altid at gøre karaktererne til mine egne. Det er ikke fordi, jeg foretager mig et eller andet helt specielt for at finde ind til en karakter. Jeg læser manus, og så fornemmer jeg karakteren og prøver forskellige ting af. Der er stor forskel på at lave tv-serier og så spille teater. Når man er med i en teaterforestilling, har man en lang prøveperiode, hvor man har tid til at lære sin karakter at kende. Når man indspiller serier, har man slet ikke prøvetid i samme grad. Men så øver jeg derhjemme og kommer med mine egne tanker på settet og prøver på den måde at gøre karaktererne til noget af mig selv og sætte mit eget præg på dem,« forklarer skuespilleren og uddyber:

»Jeg kan godt lide at spille meget forskellige roller. På den måde bliver jeg hele tiden udfordret på nye parametre og lærer mit eget instrument bedre at kende. Der er aldrig to roller, der er ens. Hver gang er det en ny figur, man spiller, som vil nye ting. Det bliver aldrig det samme.«

Det er ikke kun prøvedelen, der er forskellig fra teater til tv. Spillestilen er også en anden.

»Der er kæmpestor forskel i spillestil, når man står på en scene i forhold til, når man står på et tv-set. På tv skal man skrue helt ned for de store armbevægelser og spille meget minimalistisk. Modsat på teaterscenen hvor man nærmest femdobler alle sine bevægelser.«

Arian Kashef holder af både at spille teater og medvirke i tv-serier og film og har ikke som sådan en præference.

»Jeg er meget glad for film, det er også det, jeg har lavet mest af. Men et godt teaterstykke kan altså sagtens slå en god film. Og så er det fede ved teater, at der sidder nogle mennesker i salen og kigger på en, så man får deres reaktion med det samme,« siger han.

Reaktioner på særligt sin medvirken i “Kastanjemanden” har Arian Kashef fået en hel del af. Om end flere måneder efter sidste scene i Netflix-serien blev optaget.

»”Kastanjemanden” var en fed produktion at være med i. Fordi det er en Netflix serie har man måske en forestilling om, at der var kæmpe vogne og massevis af mennesker på settet. Sådan var det ikke – det føltes meget trygt. Faktisk tænkte jeg ikke over, det var så stor en produktion under optagelserne, men da serien kom ud, forstod jeg pludselig størrelsen. Selv om min rolle er lille, har jeg fået rigtig mange beskeder fra folk i alle mulige lande. Det er ret vildt egentlig.« Arian ler kort.

Der er akrobatik, tryl, dans, musik og højt humør, når Cirkus Jul inviterer indenfor i teltet på Tangkrogen fra 9. til 21. december. Pressebillede.

Udsigt til fritid

Arian Kashef har nu for længst byttet kastanjemændene ud med turban, sort overskæg og sjove børnerim i rollen som kioskejeren Mustafa i Cirkus Jul.

»Jeg kendte ikke Martin Strids børnerim, men jeg har læst nogle af dem i forbindelse med rollen som Mustafa. Det er godt at have som baggrund, men som altid har jeg gjort Mustafa karakteren til min egen; en charmerende gavtyv, der fortæller historier, som ikke altid er helt sande,« fortæller han.

Når Arian Kashef og de øvrige medvirkende i Cirkus Jul bukker af for sidste gang i år den 21. december, har skuespilleren pt. lidt luft i kalenderen.

»Jeg medvirker i serien “Fixer”, som lige nu kører på Discovery plus. Men hvad mit næste projekt bliver på den anden side af Cirkus Jul, ved jeg endnu ikke. Et eller andet sted kan jeg da godt være lidt nervøs for, om der dukker noget op... På den anden side har jeg arbejdet en del de seneste par år, så det er også ok med lidt fri,« siger Arian Kashef. Hans stemme runger endnu mere end før, og lyden af metal mod metal udfordrer mobilens mikrofon. Træningen kalder.

At ernære sig som skuespiller kræver hårdt arbejde – og hård træning. Tydeligvis. Arian Kashef kan vinge begge dele af uden at blinke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.