Hjerternes fest er landet i Den Gamle By

Julen er løs i Aarhus og i Den Gamle By byder de nu velkommen til deres version af den gode gammeldags jul. Ganske som vor forfædre levede med den.

Artiklens øverste billede
I bageren har de travlt med at lange kager over disken. Udenfor som inde trækker de søde lækkerier gæsterne til. Foto: Helle Arensbak
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.


Der er noget særligt over historiens vingesus. De toppede brosten og de frivilliges gamle klæder og gloser, dufte og smagsoplevelser, der hurtigt får tankerne til at vandre tilbage til ungdommens jul eller endda mange hundrede år tilbage i tiden, hvor hverdagen var særdeles analog og julen var forskellig udformet alt efter, hvor på samfundsstigen man hørte til.

400 års juletraditioner kan man opleve på juleruten rundt i Den Gamle By. Der mangler næsten kun den dalende sne, for at julestemningen sænker sig for alvor. Duften af julekager hos bageren, smagen af krydderierne fra gløggkoppen, risengrøden med smørklat og synet af de gamle kravlenisser i butikkerne. Det historiske univers er sundt for vores hukommelse og giver nostalgien et kærkomment spark, når vores sanser kommer på overarbejde.

Silje og Gry Schauer Andersen hygger sig i Juleskoven. Blandt de kæmpe store grantræer er der små stier, som man kan gemme sig i, og pludselig kommer to små grissebasser til syne. Dem kan man sidde på og hygge sig. Jeg glæder mig til at få varm kakao”, siger Gry til sin far. Familen prioritere turen hvert år. De gamle traditioner er spændende og lærer pigerne om både julepynt og historien bag julen. Nu står den snart på æbleskiver. Foto: Helle Arensbak

Jul i mørket

Som noget nyt har Den Gamle By lavet en eksklusiv aftenoplevelse på udvalgte datoer i december, hvor gæsterne kan komme med på mørkerundvisninger i julelygtens skær og blive klogere på julens historie, inden aftensmaden kan indtages i restaurant Gæstgivergården eller på værtshuset Winekes Kælder. Med gyldigt coronapas og billet selvfølgelig.

Årets julegave kan man finde blandt bodernes julepynt, bøger, plakater, smykker, legetøj eller måske strikkede bløde pakker. Alt sammen med et historisk islæt. Der er stadigvæk noget særligt over Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947 eller sirligt mundblæst glaspynt, der er håndmalet i traditionel stil fra Tyskland.

I den store julegrød ligger Lua og Sif Nathansen. De nyder at være nisser på børnenes legeplads. “Det er som et stort Julebadebassin med stofgrød” griner de to piger. Foto: Helle Arensbak

Jul i børnehøjde

Børnene kan gå på opdagelse på Nisseloftet på Torvet eller tage forældrene ved hånden og gå en tur i juleskoven ved Gæstgivergården. Julens musik og salmer bliver fortolket af dygtige folk fra Musikkonservatoriet i byens gader. En anden sjov detalje er et besøg i det gamle posthus. Her kan man købe frimærker, skrive med blæk og få stempel på juleposten og herefter sende et håndskrevet brev til de kære derhjemme.

Julen er en salig højtid og hos Den Gamle By har de travlt. Mange nyder traditionerne sammen og bruger gerne mange timer rundt imellem historiske nedslag og dygtige statisters iscenesættelse. ”Sikken voldsom trængsel og alarm - det er koldt, og man må gå sig varm” synger de punktligt udenfor konditoriet. Her blandt kravlenisser og fedtede klejner bliver der bestemt ikke rørt ved den gode gamle jul.

Sikke en voldsom trængsel og alarm bliver der sunget. Både børn og voksne synger med og giver pokker i den grå novemberkulde. Foto: Helle Arensbak

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.