Caroline Henderson: Julekoncerterne er et kærkomment pusterum fra julens stress og jag

Caroline Hendersons julekoncerter er for mange en fast og elsket juletradition. Det er koncerterne også for sangerinden selv, ligesom de er et pusterum i en stresset juletid. 11. og 14. december giver Caroline Henderson for tolvte år i træk julekoncert i Sct. Pauls Kirke i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Sangerinden Caroline Henderson har givet julekoncerter i kirker over hele landet i 12 år i træk. Traditionen tro besøger hun også i år Sct. Pauls Kirke i Aarhus sammen med sine to musik-følgesvende. Pressebillede
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.


I slut firserne var Caroline Henderson for mange synonym med Ray Dee Ohh. Med sin udgivelse Cinemataztic fra 1995 blev Caroline Henderson synonym med, nårh ja, Caroline Henderson. Det er hun stadig den dag i dag. Dog med et betydeligt PS:, nemlig julekoncerter. At benævne Caroline Hendersons julekoncerter som et “PS” er i virkeligheden en underdrivelse. Sangerinden har nemlig hvert eneste år de sidste 12 år givet julekoncerter. Udsolgte julekoncerter vel at mærke. Julekoncerterne er gået hen og blevet en tradition – for Henderson selv og for en stor del af publikum. I år giver hun sammen med sine to trofaste musik-følgesvende, pianisten Nikolaj Hess og multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren, hele 36 julekoncerter fordelt på 14 forskellige kirker rundt i landet. 11. og 14. december giver de tre koncert i Sct. Pauls Kirke i Aarhus.

»Julekoncerterne betyder rigtig meget for mig, og jeg glæder mig til dem hvert år. Nu er det 12. år i træk...,« begynder Caroline Henderson og afbryder så sig selv:

»Jeg går lige på Strøget, og nu komme Livgarden... Jeg går lige en anden vej...« Lyden af fløjter og trommer trænger igennem mobilens højtaler.

»Jeg niver mig selv i armen af glæde for hvert år, jeg laver de her koncerter. Da jeg startede med koncerterne i 2010, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, de kunne gå hen og blive en tradition på den måde, som de er blevet det,« fortsætter Henderson. Nu med fløjtetriller og trommehvirvler som svag baggrundsstøj.

»Min familie har boet meget i udlandet; mine bedsteforældre i Frankrig, min far i USA... Så da jeg var barn, var det ofte den svenske kirke i Paris, der blev samlingssted for min familie ved juletid. Det kunne være juleaften, i dagene efter eller op til jul, hvor der var koncerter og julebazar. Nogle af mine allerstærkeste barndomsminder har jeg med mig derfra. Herhjemme savnede jeg som voksen den slags arrangementer, hvor man kunne samle familie og venner og komme i det fantastiske rum, kirken er. Den tradition ville jeg gerne genskabe, så det gjorde jeg – mest for min egen skyld – for nu 12 år siden. Jeg startede med at spille koncerter i Christianskirken i København og i Sct. Pauls Kirke i Aarhus. Dengang tænkte jeg, at det så nok var det. Men til min store glæde tog folk godt imod koncerterne, og nu har de spredt sig til kirker over hele landet.«

Uden traditionelle, danske julesange

Julekoncerterne bygger på det samme fundament med klassiske og nye julesange på repertoiret, uanset hvor de opføres, men der bliver ofte byttet rundt i sætlisten og afhængigt af publikum, kan koncerterne få et roligt eller modsat et mere vildt udtryk.

»Jeg bytter tit lidt rundt på sangene fra koncert til koncert, men jeg har ligesom et grundfundament af sange, som jeg ved, folk gerne vil høre. Eksempelvis “Vil du være min i nat”, som mange bliver skuffede, hvis jeg ikke synger. Det er et nummer, jeg kun finder frem til jul, så for mig er det også en glæde at få lov til at synge det. De to fabelagtige musikere, jeg har med mig til koncerterne, Nikolaj Hess og Gustaf Ljunggren, de er ekvilibrister i sig selv, hvilket gør hver af koncerterne forskellige. Nogle gange er de vilde og intensive, nogle gange rolige. Ligesom varigheden af dem også kan variere. Det kommer meget an på publikum,« forklarer Caroline Henderson.

På repertoiret for julekoncerterne er typisk en række klassiske, danske julesalmer, men også andre sange, som Caroline Henderson selv forbinder med jul.

»Til at begynde med valgte jeg de sange, jeg selv bedst kan lide, og som har et budskab, jeg synes, passer til julen: sange der handler om kærlighed, nærhed, fællesskab, tradition og lys i mørket. Faktisk havde jeg ikke en eneste traditionel, dansk julesang med på repertoiret til at starte med. Jeg er jo ikke født og opvokset i Danmark, så jeg har ikke fået sange som “Dejlig er jorden” og “Stille som sne” med fra barndommen. Men de er siden blevet tilføjet repertoiret og er nu gået hen og blevet rigtig meget jul for mig,« fortæller hun.

Lyden af trompeter, trommer og fløjter tager atter til fra et sted nær sangerinden.

»Åh, nu kommer garden tilbage! Med trommer, trompeter, fløjter og hele pibetøjet - det er det helt store udtræk i dag! Så er overskriften til artiklen på plads: Caroline Henderson jagtet af Livgarden på Strøget i København,« griner hun.

»Jeg går lige herned... Og yes, de drejer af. Sådan, så er der ro på igen,« puster hun ud.

For mange blandt publikum er Caroline Hendersons julekoncerter blevet en fast juletradition. Det er de også for sangerinden selv, der samtidig ser koncerterne som en kærkommen pause fra julestress og -jag. Pressebillede.

Et kærkomment alibi

I år spiller Caroline Henderson ikke mindre end fire koncerter i Sct. Pauls Kirke i Aarhus. Fordelt på to dage.

»Uden at mobbe de andre, så er der for mig noget helt specielt ved at være i Sct. Pauls Kirke. Der føler jeg mig på hjemmebane - det var jo der, det hele startede. Sct. Pauls er en fantastisk kirke på alle måder med et fantastisk kor og en helt unik stemning. Og jeg har en fornemmelse af, at mange blandt publikum har gjort det til en tilbagevendende tradition at komme til koncerterne år efter år. Koncerterne i Sct. Pauls Kirke er virkelig noget, jeg ser frem til,« siger hun.

Flere af dette års julekoncerter er for længst udsolgt. Til koncerterne i Aarhus er der stadig enkelte billetter tilbage. Til de hurtige.

»Jeg er meget taknemlig og meget ydmyg over, at koncerterne stadig er så populære. Jeg har jo aldrig sat mig ned og tænkt, at jeg skulle regne et koncept ud. Det er publikum, der bestemmer. Og så længe de gerne vil til koncerterne, er jeg klar. Jeg nyder at lave julekoncerterne. For mig er de et fristed; jeg skal ikke promovere eller sælge noget, det er ren musik og kærlighed til repertoiret og til at komme ud at spille for folk. På den måde er vi fritaget for forventninger. Ikke sådan at forstå at vi tager let på det. Vi lægger jo repertoiret flere måneder forinden og vil gerne gøre det bedre og bedre for hvert år,« slår sangerinden fast.

Med en julekoncert-turné der lagde fra land i Aabenraa 16. november og slutter 22. december i København, kan det ikke være mange brunkager, Caroline Henderson finder tid til at få bagt. Og det er helt bevidst.

»Jeg er ikke så god til at bage. Så koncerterne er et kærkomment alibi for sådan en som mig,« ler hun.

»Der er lidt sådan en heads omkring julen, synes jeg. Der skal ordnes, bages, pyntes op og købes julegaver. Det er på en eller anden måde nok den julestress, jeg prøver at komme lidt væk fra. Og så bilder jeg mig ind, at vi med koncerterne også tilbyder et fristed, hvor man kan komme og få skuldrene ned sammen med dem man holder af og være sammen om noget, der er lyst, let og kærligt. Og så kan man jo stresse ud og købe julegaver efter koncerten, hvis man vil det,« lyder det.

Forventningens glæde

Julekoncerterne er sammen med samværet med familien og ren afslapning juledag det, sangerinden glæder sig allermest til i juletiden.

»Julekoncerterne er omdrejningspunktet for min juletradition og for det, jeg kan lide at lave i juletiden. Men ellers prøver jeg sammen med min familie at lade julefreden sænke sig. Vi tager det stille og roligt i de af julens helligdage, hvor man har fri. Personligt elsker jeg den 25. december. Det er sådan en dag, hvor man kan ligge i sengen og se julefilm hele dagen, uden at nogen siger noget.«

Igennem årene har Caroline Henderson fejret jul på forskellig vis. Men i takt med at hendes tre drenge er blevet større, har hun og familien som oftest fejret jul herhjemme på mere traditionel dansk vis.

»Nogle år er vi rigtig mange samlet til jul, andre år er vi bare mine sønner, min mand og mig. For nogle år tilbage tog vi til udlandet og holdt en helt tredje version af jul. Når bare jeg er sammen med dem, jeg elsker, kan jeg fejre jul, hvor som helst, men børnene er super konservative og kan godt lide, at man gør det i julen, som man plejer. Så da vi fejede jul i udlandet, var det noget med “Hvor er juletræet?” og “Her er jo varmt!”. Det var ingen succes. Så i år holder vi jul herhjemme,« fortæller Caroline Henderson.

På samme måde som børn glæder sig til at åbne julegaver 24. december, glæder Henderson sig over hver eneste julekoncert, hun kommer ud at spille.

»Vi har ikke haft fuld turné med julekoncerterne siden 2019, da vi blev snydt sidste år. Jeg tror, vi nåede ti koncerter, inden landet lukkede ned. Det var ret tough ikke at kunne få lov til at komme ud og spille alle de planlagte koncerter. Så øverst på min ønskeliste i år står, at vi får lov til at gennemføre alle koncerterne. Vi har jo efterhånden oparbejdet så meget jul, at vi er som køerne, når de bliver lukket ud på græsset om foråret. Vi glæder os helt vildt!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.