Mathilde Falch giver humoren plads og “krykken” en pause

Mathilde Falch er aktuel med sit femte studiealbum og giver i den anledning koncert i Musikhuset Aarhus. En koncert hvor nærværet er præsent, humoren er i højsædet og vildskaben slippes fri.

Artiklens øverste billede
Mathilde Falch har for nyligt skudt sin "Solen Brænder"-tour i gang, hvor hun spiller ialt 22 koncerter fordelt over hele landet. 25. november rammer hun Musikhuset Aarhus. Foto: Anders Warming
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Med “krykken”, som hun selv betegner sin guitar, har hun optrådt på gader og stræder, i folks private stuer, på festivaler og på små og store spillesteder. Solo eller med sit band i ryggen. Hun har udgivet en lang række selvskrevne, eftertænksomme rocknumre. Og så har hun for nyligt været en af de syv deltagende musikere i sæson 11 af underholdningsprogrammet Toppen af poppen på TV2.

Hendes navn er Falch. Mathilde Falch; sangerinden, der som 31-årig allerede kan fremvise et fyldigt bagkatalog af dansksprogede albums og et intenst turné-program fordelt på de 12 år, hun har været i musikbranchen.

25. oktober udkom Mathilde Falch med singlen “Planken ud” – en poppet og up-tempo sang, der adskiller sig fra sangerindens ellers typiske rocklyd.

»Jeg skrev “Planken ud”, efter jeg havde været med i Toppen af Poppen og der fortalt om min baggrund med psykisk sårbarhed. For selv om jeg har fået rigtig meget positiv respons på min deltagelse i programmet, har jeg fornemmet, at fokus udefra i højere grad har været på det svagelige og sårbare end på min musik. Og jeg kunne mærke, jeg havde brug for – lige så meget for mig selv – at vise, at modgang gør stærk, når man kommer ud på den anden side. Og for at vise, at jeg ikke er en skrøbelig type. Tværtimod,« siger Mathilde Falch med overbevisende stemmeføring. Hun er med på mobilen fra sin bopæl i Birkerød.

»Generelt er jeg blevet drillet lidt med, at jeg ofte skriver sange, der har hitpotentiale, men som jeg så vælger at smadre ved at sætte dem ned i tempo og vente med omkvædet, så de bliver svære at synge med på,« ler sangerinden.

»Det er helt sikkert rigtigt, og det er meget bevidst. Jeg ved fra de mennesker, der kommer til mine koncerter, at de godt kan lide den vildskab og råstyrke, jeg formidler igennem mine sange. Den har jeg brug for at tale om og hylde. Jeg har brug for at gå lidt imod strømmen og være stolt af at have fundet min egen vej. Men med “Planken ud” fik jeg lyst til at prøve ikke at sænke tempoet og droppe omkvædet. For at vise, jeg godt kan få folk til at synge med, hvis jeg vil. Jeg synes jo, det et fedt, at folk synger med – men jeg vil gerne det andet også,« fortsætter hun.

Mathilde Falch har igennem årene talt åbent om sin baggrund med psykisk sårbarhed. I dag er hun ude på den anden side, og modgangen har gjort hende stærkere. Foto: Per Arnesen

Publikum inddrages

Mathilde Falch udgav i maj sit femte studiealbum “Solen Brænder” på sit eget pladeselskab “Just For The Record” og drager nu på en omfattende turné rundt i landet. 25. november bringer den hende til Musikhuset Aarhus.

»Det er tredje gang, jeg får lov til at spille i Musikhuset Aarhus. De koncerter, jeg har spillet der, har været helt specielle for mig og virkelig sat sig i erindringen. Jeg betragter Musikhuset som et sted, hvor det er stort, fint og sejt at spille, og jeg har følt mig ekstremt løftet efter mine koncerter der, fordi folk er så meget med. Det er oplevelser, jeg aldrig glemmer – og som selvfølgelig gør, at jeg har store forventninger til at komme igen,« fortæller Mathilde Falch.

Den erfarne sangerinde har for vane at inddrage sit publikum. Hun gjorde det, da hun i sin tid skulle komme på det rigtige navn til sit pladeselskab, “Just For The Record”, hun gjorde det, da musikvideoen til “Planken ud” blev optaget for nyligt, og på sin igangværende turné gør hun det igen.

»Jeg har fem studiealbums og en ep i mit bagkatalog, så der er mange sange at vælge imellem. Og fordi jeg heldigvis er glad for rigtig mange af numrene, er det svært at vælge, hvilke numre jeg skal spille til mine koncerter... Det er jo et luksusproblem!« afbryder hun sig selv.

»Derfor tænkte jeg, det var smart at dele ansvaret ud og opfordre publikum til at komme med ønsker til sætlisten. Det er sjovt at se, hvad folk ønsker. Nogle sange er gået igen, men der er også enkelte, der har efterlyst et nummer, der er deres yndlings, men som ikke særlig mange kender. Jeg har endnu ikke lagt mig helt fast på sætlisten til koncerten i Musikhuset. Som regel levner jeg også plads til et par numre eller tre, jeg først vælger, når jeg står på scenen og kan fornemme stemningen,« siger hun så.

Mathilde Falch er kendt for at slippe vildskaben løs og danse amok på scenen, når hun optræder live med sit band. Foto: Winther

Nærvær og humor

For Mathilde Falch er den gode koncert kendetegnet ved, at den leder publikum igennem hele følelsesregistret, og så spiller humoren en stor rolle, når hun optræder live.

»Jeg vil gerne røre folk med min musik, men samtidig har jeg som mål at få publikum til at grine. Det elsker jeg! Jeg planlægger ikke de historier, jeg fortæller på scenen, men forsøger at være skarp på, hvad der er sjovt i den givne situation. Det tror jeg, de mennesker, der har hørt de mere alvorlige ting omkring min person, bliver forundrede over at opleve. Ligesom de også bliver overraskede over, hvor meget gas vi giver den på scenen. Jeg hopper jo rundt,« siger Mathilde Falch og tilføjer:

»Vi spiller selvfølgelig sange med nærvær og følsomhed, men mest af alt er koncerterne bygget op om den rock ’n’ roll lidenskab, jeg har, om humor og om bandet, der består af fire af mine bedste venner, som jeg elsker at spille med. I det hele taget elsker jeg bare at komme ud at spille, og jeg føler mig mega heldig at få lov til det. Efter en lang periode, hvor det ikke har været muligt, er der et kæmpe tomrum, der skal udfyldes.«

Sammen med blandt andre Simon Kvamm, Maria Bramsen og Alex Vargas deltog Mathilde Falch i den seneste sæson af underholdningsprogrammet Toppen af Poppen på TV2. Foto: Zuhal Kocan

At stå ved sig selv

Meget er sket siden Mathilde Falch trådte ind i musikbranchen for 12 år siden. Fra dengang at have spillet på ofte halvtomme barer, hvor de færreste kendte til hendes eksistens. tonede hun i september og oktober i år frem på skærmen i den bedste sendetid i Toppen af Poppen. Sammen med Simon Kvamm, Hjalmer, Alex Vargas, Maria Bramsen, Katinka og Malte Ebert.

»Vi optog programmerne i april, og da det første blev sendt i september, kan jeg huske, jeg fik den her følelse af at “Shit, der er mange, der ser det her.” Efter min medvirken i Toppen af Poppen er det blevet helt anderledes at være mig og gå på gaden. Der er mange, der stopper op og gerne vil snakke. Kortvarigt blev jeg faktisk lidt bekymret for, om det, at andre pludselig forholder sig så meget til mig, ville fylde for meget i mit liv. Men det gør det ikke. Og de mange, der ikke vidste, at jeg fandtes før Toppen af Poppen – de ved det nu. Det er så dejligt!«

At være med i programmet var på flere måder en givende oplevelse for Mathilde Falch og den gode kemi, der hurtigt opstod deltagerne imellem, gjorde, at sangerinden på intet tidspunkt var nervøs ved at skulle fortolke de andre seks musikeres numre.

»Jeg havde meget brug for, at de andre skulle mærke, at jeg havde gjort mig umage med fortolkningen af deres numre og ikke bare lallet mig igennem. Respekten for deres sange lå for mig i, at jeg havde forsøgt at gøre det så godt, som jeg kunne og ikke så meget i, om de kunne lide det. Vi repræsenterer hver især forskellige genrer og behøver ikke at have samme smag. Men vi har kæmpe respekt for hinanden og for hinandens arbejde. Vi glædede os til at se, hvad hinanden havde lavet – der var bare kærlighed overalt,« lyder det fra Mathilde Falch.

»Samtidig blev jeg “tvunget” til at stå ved mig selv, min smag og mine valg. Den her umiddelbarhed som pop har, valgte jeg ikke at tilføre deres sange – og det gjorde, at jeg blev tvunget til at stå ved den jeg er og det, jeg gør,« forklarer hun videre.

Den nye single "Planken ud" fra Mathilde Falch er en poppet, up-tempo sang, som adskiller sig fra den rocklyd, hun ellers typisk bevæger sig indenfor. Foto: Zuhal Kocan

Ud af komfortzonen

Mathilde Falchs seneste single “Planken ud” handler netop om det: at stå ved sig selv.

»”Planken ud” er en måde for mig at sige på, at jeg er, som jeg er. Det, at flere på en gang forholdt sig til en, gjorde, at jeg var nødt til at trække vejret dybt ned i maven og sige til mig selv, at jeg ikke skulle lave om på noget, fordi andre måtte synes det. Og det fik mig til at tænkte over, hvad det er, jeg gerne vil. Og jeg har fundet frem til, at jeg vil det samme, som jeg hele tiden har villet: ud at spille live på de små og mellemstore spillesteder. Og det indtil jeg bliver gammel og falder om. Det er jo helt fantastisk med mere opmærksomhed og flere muligheder, men jeg er glad for tingene, som de er nu. Jeg har ikke lyst til at være for kendt. Det vigtigste for mig findes derhjemme og på spillestederne – det er der, min energi skal være,« slår hun fast.

Med sin medvirken i Toppen af Poppen bevægede sangerinden sig et betragteligt stykke væk fra sin komfortzone. Et sted hun opdagede, det var rart at være, og hvor hun påtænker at bevæge sig ud igen fra tid til anden.

»At være på tv og synge andres sange har fået mig lokket ud af min komfortzone. Det tror jeg kun er sundt. Og jeg bliver da også bedre og bedre til at slippe guitaren og bare danse amok på scenen uden at have den der “krykke” at støtte mig til,« griner hun.

»Jeg holder meget af at være vild og voldsom, men jeg vil også gerne turde at være stille og fin; noget som kan være temmelig grænseoverskridende for mig. Men jeg prøver at udfordre mig selv, jeg kan godt lide, at der er noget på spil. Toppen af Poppen har været med til at give mig modet til at bevæge mig ud af min komfortzone, og jeg tror, jeg kommer til at turde at gøre mere af det, jeg synes er sjovt.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.