Det bliver i kendis-familien: 55 Højlund'er synger i kor sammen

Der er masser af kulturkapital i Niels Højlund-familien, som har dannet et kor med 55 medlemmer. Man kan høre dem i Sankt Lukas Kirke.

Artiklens øverste billede
Korleder Ingeborg Thisted Højlund forklarer først historien bag Händels værk, Messias, og illustrer derefter den gode korlyd. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Mange husker tv-værten fra Højlunds Forsamlingshus for hans energiske måde at engagere deltagerne i en debat.

Han har ikke bare sat sit præg på debatten som præst, højskoleforstander og forfatter, han har også sat ni børn i verden. Og hans 12 søskende fulgte samme mønster, så de Højlundske gener lever videre.

Blandt andet i Højlund-koret, der for tiden består af ikke færre end 55 familiemedlemmer.

»Der er stor kulturel kapital i Niels Højlund-familien, som i dag tæller flere offentlige personer, debattører, politisk interesserede og præster,« siger Susanne Højlund.

Præster og musikere

Århus Onsdag møder hende ved en korprøve i Sankt Lukas Kirke. Der er summende stemmer og latter i kirkerummet, mens familien strømmer til og samler sig denne fredag aften. De skal øve hele weekenden, og Susanne Højlund er klar med den tykke nodesamling med Händels Messias under armen.

Hun har været en fast del af koret, siden det blev etableret i 1992, og kender hele sin store familie fra de årligt tilbagevendende sommertræf på slægtsgården ved Allingåbro.

»Vi er alt fra Indre Mission til næsten ateister, så vi kan være uenige om meget, men musikken samler. Vi synger sammen af karsken bælg, og er stolte af det, der kommer ud af det,« forklarer Susanne Højlund, som i det daglige er afdelingsleder på Antropologi på Aarhus Universitets afdeling i Moesgaard.

I dag styres Højlund-koret af en af Niels Højlunds døtre, Ingeborg Thisted Højlund, som også er korleder for Aarhus Teaters Kor.

I sin fritid leder hun for tiden sine søskende, fætre, kusiner, mostre, fastre og onkler gennem Händels berømte værk om Messias. Den skal de synge ved en koncert i Aarhus og i Aalborg.

Vi har været 50-60 mennesker på en primitiv gård og i telte, hver sommer siden 1964, og vi har fået det til at fungere. Der er blevet spillet musik og optrådt. Vi har gode minder på kryds og tværs og er vant til en form for fælles kommunikation og samvær.

Susanne Højlund, medlem af familiekoret

Familielejr og sammenhold

»Min kusine, Ulla Kusk Jensen, er alt-solist denne gang. Vi har tidligere haft Johanne Højlund, der er operasanger, med som vokalist nogle gange. Min svigerdatter, Marie Koldkær Højlund, har også været med,« siger Susanne Højlund om det tidligere medlem af Nephew og Aarhus Teaters huskomponist.

Højlundkoret består blandt andet af en række kirkesangere og præster. De er fortrolige med Händels Messias. I det hele taget synger familiekoret de helt store klassiske værker.

»Vi værdsætter kirkerummet og den klassiske musik. Jeg har sunget Messias mange gange før, og det er en fordel, fordi vi skal nå at lære det hele på et par weekender og en prøve lige før koncerten. Vi skal rette ind efter Ingeborgs instrukser og finde sammen i hendes version,« siger Susanne Højlund.

I så stor en familie er det uoverkommeligt at mødes til alle mærkedage, fødselsdage og højtider. I stedet har Højlund en årlig familielejr om sommeren på slægtsgården Julielund, hvor Niels Højlund og hans søskende blev født.

»Vi har været 50-60 mennesker på en primitiv gård og i telte hver sommer siden 1964, og vi har fået det til at fungere. Der er blevet spillet musik og optrådt. Vi har gode minder på kryds og tværs og er vant til en form for fælles kommunikation og samvær,« siger Susanne Højlund.

Og tilføjer:

»Det er en speciel følelse at synge sammen med sine rødder.«

Niels Højlunds datter, Ingeborg Thisted Højlund, er korleder for Højlundkoret, der består af hendes familie, og til daglig er hun leder af Aarhus Teaters Kor. Foto: Tahmasbi

Et kor i træning

Mens Susanne Højlund har sat Århus Onsdag ind i korets historie, har familiemedlemmerne snakket af, og er klar til at koncentrere sig. Korlederen tager ordet:

»Händel komponerede mange operaer, men der opstod på et tidspunkt en operakrise, hvor de ikke var anerkendte. Han begyndte derfor også at komponere for eksempel kantater. Han kendte den engelske kongefamilien, som han besøgte og spillede for. Han flyttede til England og blev både berømt og rig,« siger korleder Ingeborg Thisted Højlund som indledning på dagens prøve i det højloftede kirkerum.

»Vi synger videre fra det sted, som vi kom til sidst,« siger hun, og alle er helt med.

Hun sætter koret i gang.

»Glory to god,« synger kvinderne.

»And peace on earth,« svarer herrerne.

Man kan høre korkoncerten i Sankt Lukas Kirke,m 28. november klokken 16.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.