Aarhus Series inviterer bagom kameraet på populære tv-serier

Publikum inviteres med bag kulisserne på nogle af tidens mest populære serier fra hele verden, når Aarhus Series Festival spænder af på en række kulturinstitutioner i Aarhus 27.-31. oktober.

Artiklens øverste billede
Til Aarhus Series åbningsarrangementet i Musikhuset onsdag aften er der mulighed for at møde den ultra-populære hovedrolleindehaver i serien "Young Royals"; 18-årige Edvin Ryding. Foto: Netflix

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Serier, serier, serier. Reality serier, krimiserier, dramaserier og familieserier. Serier er det nye sort. Eller helt nyt er det vel strengt taget ikke længere, da serier har fyldt mere og mere på samtlige sendeflader og streaming tjenester de senere år.

»Serier er blevet det, vi samles om. Det er det, vi taler om og refererer til. Serier afspejler og påvirker vores kultur. Tidligere var det tv og film i biografen. I dag er det serier,« slår Felicia Jackson fast.

Hun er direktør for Aarhus Series Festivalen som afvikles 27.-31. oktober på en række forskellige kulturinstitutioner i Aarhus. Heriblandt Filmby Aarhus, Musikhuset Aarhus, Aros og Teatret Svalegangen.

Aarhus Series blev lanceret i 2019 som en integreret del af konferencen This og i 2020 blev Aarhus Series sin egen selvstændige festival.

»Da vi overtog festivalen fra This i ‘19, var Steen Risom, der er chef for Filmby Aarhus, og jeg forundrede over, at der ikke fandtes en festival af den her type i Aarhus. I København har de Copenhagen Dox, og i Odense har de filmfestivalen. Så skabte vi Aarhus Series Festival,« fortæller hun.

»Med gode råd fra blandt andre Steen har jeg opfundet Aarhus Series Festival i sin nuværende form. Så uden at slå mig selv i hovedet med Janteloven, kan jeg vist godt kalde mig festivalens bagkvinde,« fortsætter Felicia Jackson og ler.

Felicia Jackson er direktør for Aarhus Series Festival, som Filmby Aarhus står bag. PR Foto

Social og kulturel tyngde

Ofte er hun blevet spurgt, hvorfor festivalen ikke holdes i København.

»Til det plejer jeg at svare: Fordi vi holder den i Aarhus! I Aarhus har vi den kulturelle infrastruktur, idet der er kort afstand imellem byens forskellige kulturinstitutioner. Her er sindssygt mange talenter, og så har Aarhus bare en lang tradition for kultur. Så det giver mening ikke altid at skulle til København,« siger hun. Felicia Jackson er selv fra København, men er nu fast i Filmby Aarhus.

Med serier som vores fælles reference er det særligt vigtigt, hvad det er for historier, der bliver fortalt. På Aarhus Series Festival har vi derfor fokus på serier, der har social relevans og kulturel gennemslagskraft. På serier som vækker genklang i samfundet og inspirerer til samtale og debat.

Felicia Jackson, direktør for Aarhus Series Festival.

Til Aarhus Series præsenteres serier fra hele verden i storformat – herunder gensyn, premierer og sneak peeks på kommende serier. Festivalen inviterer publikum bagom kameraet på nogle af de mest markante serier, når kendte skuespillere, unge talenter, instruktører og andre brancheaktører holder talks og deler ud af deres oplevelser.

»Med serier som vores fælles reference er det særligt vigtigt, hvad det er for historier, der bliver fortalt. På Aarhus Series Festival har vi derfor fokus på serier, der har social relevans og kulturel gennemslagskraft. På serier som vækker genklang i samfundet og inspirerer til samtale og debat. Og vi kan se, at det i mindre grad er “Beverly Hills 90210”-genren, der trækker i folk i dag. Det skal handle om noget, og der skal nogle sandheder på bordet,« lyder det fra festivaldirektøren.

Søndag middag er det muligt at få et eksklusivt sneak peek på årets familiejulekalender på TV2 "Kometernes Jul" og møde nogle af folkene bag. Arrangementet foregår på Aros kunstmuseum. Foto: Christian Geisnæs/TV2

Festival for alle

Med over 25 arrangementer fordelt over fem dage, er der nok at vælge imellem på Aarhus Series Festival. Og Felicia Jackson har da også svært ved at nøjes med at udpege tre, hun synes, bør fremhæves.

»Den er svær. Der er så meget godt på årets program... Men altså “Young Royals” åbningsarrangementet onsdag aften i Musikhuset bliver kæmpestort. “Young Royals” er en populær, svensk Netflix serie, som handler om, hvordan det er at være en del af Generation Z. Serien er enormt vigtig, fordi den taler til nutidens unge. Det er dem, der ser den og spejler sig i den,« siger hun.

Felicia Jackson pauser sin energiske ordstrøm et par sekunder og tænker. Så genoptager hun tråden:

»Lørdag eftermiddag kan man komme bagom TV2 serien ”Overleverne”, som får premiere i efteråret i forbindelse med Knæk Cancer ugen. Serien handler om kræft og er en varm og humoristisk tv-serie med høj social relevans. Arrangementet, hvor man kan møde forfatter Ina Bruhn og skuespiller Sebastian Jessen forgår i Aarhus Domkirke, hvor domkirkens præst er vært. Det arrangement bør, synes jeg, også have et kryds i kalenderen.«

»Og så har vi vores helt unikke premiere på “Kometernes jul” på Aros søndag middag, hvor man får lov til at få et sneak peek på årets julekalender før alle andre. Julekalenderen er noget af det, hele familien samles om, og som der for mange er meget tradition forbundet med. Så det arrangement er også vigtigt at nævne.«

»Jeg kunne også nævne “Sommerdahl” og “Fredløs” og... Men de tre, jeg her har nævnt, illustrerer meget godt, at Aarhus Series Festival er for alle.«

Mød en del af holdet bag serien "Overleverne" lørdag eftermiddag i Aarhus Domkirke. "Overleverne" er en dramakomedie, der får premiere til efteråret på TV 2 i forbindelse med Knæk Cancer-ugen. Foto: UMA Film/TV2

Teenager med Beatles-status

Netop det - at Aarhus Series Festival er åben for alle - gør Felicia Jackson meget ud af at understrege.

»Tit er den her type festivaler lukket for branchen. Med Aarhus Series er det anderledes. Vi giver seere i alle aldre en unik adgang til den serieverden, de bruger så megen tid på og giver nærværende oplevelser til dem, der kommer. Eksempelvis giver vi som de første seerne mulighed for at møde hovedrolleindehaveren i “Young Royals”, Edvin Ryding, til Aarhus Series åbningsarrangementet onsdag aften,« fortæller Felicia Jackson.

Samme dag som tilmeldingen til Aarhus Series arrangementerne åbnede, blev samtlige billetter til “Young Royals” åbningsarrangementet revet væk.

»Billetterne til åbningsaftenen forsvandt lynhurtigt, og folk har skrevet til os fra alle mulige steder i verden, fordi de var ærgerlige over ikke at kunne være med og opleve Edvin Ryding live på scenen. Den har 18-årige, svenske skuespiller har jo nærmest fået Beatles-status hos de unge! Så for at matche den store efterspørgsel har vi nu valgt at livestreame arrangementet,« oplyser Felicia Jackson.

This Series Awards er en prisfest for både branche og publikum, hvor serieformatet for første gang bliver hyldet i Danmark. Prisfesten løber af stablen i Filmby Aarhus fredag aften, hvor en vinder i hver af de ti kategorier honoreres med den nye, fornemme serie-statuette. Foto: Rose Eken

Hyldest til serieformatet

Åbningsarrangementet i Musikhuset er da også noget af det, festivaldirektøren selv glæder sig ekstra meget til.

»Jeg ser frem til at opleve publikums reaktioner, når Edvin Ryding kommer på scenen til åbningsarrangementet. Det rum glæder jeg mig ekstremt meget til at være en del af. Og så glæder jeg mig enormt meget til This Series Awards i Filmbyen fredag aften,« siger hun.

This Series Awards er en prisfest for både branche og publikum, hvor serieformatet for første gang bliver hyldet i Danmark. Der skal uddeles priser i ti forskellige kategorier, og til at styre slagets gang er skuespiller-brødrene Andreas og Sebastian Jessen.

»Til This Series Awards har vi et ultrastærkt nomineringsfelt bestående af både store seriebaskere og smalle indieproduktioner. Eventet er en unik mulighed for folk fra branchen til at blande sig med det publikum, som ser serierne. Og omvendt. Det bliver stort!« Felicia Jacksons entusiasme er ikke til at tage fejl af.

Skuespilleren Sebastian Jessen er sammen med sin bror, skuespilleren Andreas Jessen, vært ved prisuddelingen This Series Awards fredag aften i Filmby Aarhus. Foto: William Green

Kommet for at blive

Aarhus Series Festival har høje ambitioner og – forsikrer Felicia Jackson – er kommet for at blive.

»Vores ambition er at gøre Aarhus til nordens seriehovedstad. Til Aarhus Series Festival mødes alle de store seriestjerner i Aarhus, og folk fra hele landet køber billetter og kommer til festivalen, så vi er godt på vej. Samtidig vil vi gerne have anerkendt festivalen og serier generelt som kultur. Det er også årsagen til, vi ikke går ud i alle de kommercielle biografer med vores arrangementer, men holder dem på byens kulturinstitutioner,« siger Felicia Jackson og tilføjer:

»Med den store opbakning, vi oplever fra både branche, byen og borgerne, tør jeg godt sige, at festivalen bliver et tilbagevendende event på linje med Spot Festival. Aarhus Series er kommet for at blive. I Aarhus!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.