"Error.is.human": Negash og DJ Static udstiller menneskelige fejl

Ud fra dogmet én time til ét track har produceren DJ Static og rapperen Negash Ali sammen begået albummet “error.is.human”. I oktober udstiller hiphopduoen albummets visuelle udtryk og tekster på Aros.

Artiklens øverste billede
Rapperen Negash Ali (tv.) og produceren DJ Static har sammen begået albummet “error.is.human”. I hele oktober udstiller hiphopduoen albummets visuelle udtryk og tekster på Aros. PR Foto

“Det er menneskeligt at fejle.”

Den sætning har de fleste af os formentlig hørt på et eller andet tidspunkt i vores liv. For nogle er sætningen en sovepude. For andre en trøst. For rapperen Negash Ali og produceren DJ Static er sætningen et afsæt til handling. Efter flere års adskillelse udgav de to deres første album under navnet “error.is.human.” i maj. Et album som nu bliver til en fysisk installation på Aros. Udstillingen, som sætter fokus på Negash Alis tekster og duoens visuelle udtryk, lanceres med en live performance på Niveau 3 i museets auditorium 1. oktober.

Efter en times tid hvor de to sammen med dygtigt personale fra Aros har vendt og drejet muligheder for deres kommende udstilling, sidder de nu side om side. På hver deres stol, med hver deres kop kaffe og hver deres sidedrejede cap.

»Det er 12 år siden, vi lavede Negashs debutplade “Asmarino” og var på turné med den. Vi lavede en plade mere, og så ville Negash ud i verden for at lave nogle andre toner end dem, jeg typisk bevæger mig i,« fortæller DJ Static, der lyder det borgerlige navn Thorbjørn Schwartz.

»Jeg skulle ud i verden og brøle!« siger Negash storsmilende.

»Ej, på det tidspunkt skulle jeg bare væk fra Aarhus, og Thore var ligesom plantet her. Så vores veje måtte nødvendigvis skilles på det tidspunkt.«

»Thore, det er mig,« indskyder Thorbjørn. Han rykker ud på kanten af stolen og fortsætter:

»Jeg tror altid, jeg har haft i tankerne, at Negash og jeg på et tidspunkt skulle arbejde sammen igen. Fordi jeg mener, Negash er en af de absolut bedste rappere, vi har herhjemme. Udover at han har en unik måde at fortælle historier på, har han en helt særlig musikforståelse. Og det gør det fedt at være producer,« lyder det fra Thorbjørn. Negash knytter hånden og strækker armen i retning af sin musikmakker som tak for komplimenten. Thorbjørn møder hans knyttede næve med sin.

»Da Thore og jeg satte os ned for at lave musik sammen igen, troede jeg oprindeligt, vi skulle lave en opfølger til “Asmarino”. Jeg har lavet meget musik siden, men det er den plade, folk altid fremhæver... Havde jeg fået en krone for hver gang, nogen har sagt “Hvornår laver du noget mere som “Asmarino”? Det er det bedste, du nogensinde har lavet...”, ville jeg være millionær i dag,« Negash gør store øjne.

»Så da jeg tog hul på skriveprocessen, havde jeg vanvittigt høje forventninger til mig selv. Så høje at det bremsede mig i at skrive. Og jeg kan huske, at jeg ringede til Thore og sagde: “Min pen er død, mand!”« Negash slår ud med armene. Thorbjørn nikker bekræftende.

Produceren DJ Static og rapperen Negash Ali har tidligere arbejdet sammen. Nu er de teamet op igen og aktuelle med udstillingen "error.is.human" på Aros. PR Foto

Selvskabt dogme

På den baggrund udviklede de to et dogme ud fra princippet om en musikalsk ”stream of consciousness”; én time til ét track.

»Vi blev enige om at holde det intuitivt og skrive hurtigt. Dykke ned i sjælen uden at tænke, uden at bekymre os om, hvad folk forventede og med en fælles accept af, at det er menneskeligt at fejle,« forklarer Thorbjørn.

»Det var top angstprovokerende at arbejde på den måde. Fordi intensiv kvalitetskontrol er så stor en del af både mit og Thores DNA. Men det var en øvelse i at pause vores egne forventninger og vores egen kritiker og lade initiativet tage over og se, hvad der kom frem,« uddyber Negash.

Konceptet tændte en kreativ ild og satte gang i en proces, som endte med et album med 20 udvalgte hiphop numre: “error.is.human”.

»Projektet “error.is.human” går ud på at vedkende sig sine fejl. Både som menneske og som musiker. Med det nye dogme, blev vi sendt et nyt sted hen. Og så blev det sjovt!« Thorbjørn lader sig falde tilbage mod stolens ryglæn og strækker benene.

Opgør med stereotyper

Med “error.is.human” går Static og Negash målrettet efter at rokke ved den stereotype opfattelse, de oplever, mange har af hiphopgenren.

»Der er en stereotyp opfattelse af hiphop som værende “bitches, biler og guns”. Men hiphop er meget mere end det. Hiphop er en kunstform, som, vi synes, er misforstået og undervurderet. Det vil vi gerne lave om på. Med “error.is.human” har vi et ønske om at nå ud til de mennesker, som ikke normalt lytter til hiphop og åbne deres øjne for, hvad hiphop også er,« siger Thorbjørn og fortsætter:

»Igennem årene har både Negash og jeg eksperimenteret inden for nogle rammer. Nu kunne vi godt tænke os at eksperimentere uden for de rammer. Vi har lyst til at udfordre og udvide de rammer, vi dyrker hiphopmusikken i herhjemme, møde nye barrierer og nedbryde dem.«

Negash nikker. Langsomt og funderende. Så siger han:

»Det var vigtigt for mig i vores møde med Aros at lægge vægt på, hvor fedt det kunne være med en udstilling med vores udtryk indenfor deres rammer. Det er en super fed kontrast til deres finkulturelle islæt. Jeg er kommet meget på museet og har set kunstnere som Bowie og Genesis udstillet, men har savnet noget som har repræsenteret forskellige samfundslag. Hiphop er verdens største musikgenre - hvorfor er den ikke udstillet her? Hvorfor er kunstnere som L.O.C. og Johnson ikke udstillet her? Det har jeg tit tænkt over. Med “error.is.human” udstillingen håber jeg, vi er med til at få alle samfundsgrupper til at føle sig velkommen her.«

Thorbjørn Schwartz er tilbage på kanten af stolesædet og tager over:

»Men det er vigtigt at understrege, synes jeg, at det her ikke er en hiphopudstilling. Det er “error.is.human”. Vi er ikke koryfæer for, hvad hiphop er, men for hvad VI er, for hvad “error.is.human” er. Så er det op til den enkelte, om man kan og vil bruge det til noget.«

Negash Ali har altid haft en drøm om at rykke ind på Aros med sin musik og sine tekster. Den drøm går nu i opfyldelse med udstillingen "error.is.human". PR Foto

Barnedrøm bliver virkelighed

”Error.is.human” albummet er at finde på diverse streamingtjenester. Men med udstillingen på Aros håber Static og Negash at nå ud til en målgruppe, der ellers ikke lytter til hiphop.

»Jeg tror ikke, Aros’ typiske målgruppe lytter til hiphop, så med udstillingen får vi mulighed for at ramme nogle andre mennesker, end dem vi plejer. Vi giver folk en chance for at lytte til musikken og fordybe sig i teksterne og forhåbentlig få en aha-oplevelse,« siger Negash.

»Det er så fedt, at Aros gider lege med os! Med udstillingen her kommer vi lidt ind ad bagvejen. Ad hovedindgangen...« griner Thorbjørn.

“Error.is.human” udstillingen består af forskellige former for visuals på museets skærme samt Negashs tekster blæst op i stort format.

»At rykke ind på Aros med vores musik og mine tekster er en barnedrøm, der går i opfyldelse. Og jeg tager hatten af for Aros’ åbenhed i forhold til det her projekt,« siger Negash og smider illustrativt kasketten, så rastafari lokkerne oven på hans hoved får lov at bounce.

»Vi betragter hiphop som en kunstform. Vi har tænkt visuelt fra start, og vores udtryk på pladen er nærmest skabt til udstilling.« Thorbjørn har rejst sig fra sin stol og går fem og tilbage, imens han taler.

DJ Static har tidligere produceret for kendte musikere som Jokeren og Shaka Loveless. Nu har han sammen med Negash Ali dannet hiphopduoen "error.is.human". PR Foto

Volume II på vej

“Error.is.human” albummet er det første af to. Og til trods for at det kun er få måneder siden Static og Negash udgav Volume I, er de allerede langt med Volume II.

»Vi er allerede godt i gang med Volume II af det her album og har flere tracks, der ligger klar. Men nu vil vi lige give folk en chance for at fordøje det første album, inden vi smider det andet ud,« siger Thorbjørn.

Negash nikker.

»Lige nu har vi fokus på udstillingen, og vi mangler stadig at få de sidste detaljer på plads inden åbningen og vores liveperformance i Aros’ auditorium fredag.« Også han rejser sig og skænker endnu en kop kaffe.

»Vi glæder os til at spille i Auditoriet på fredag. Til at folk kommer ind, sætter sig ned, lytter og får en oplevelse af, hvem Negash er. Og af hvem vi er. Så må vi se, om vi bryder nogle rammer. Det er vi altid up for,« slår Thorbjørn fast.

Indtil videre har Static og Negash tre Aarhus-koncerter bag sig i “error.is.human”-konstellationen. Koncerten 1. oktober på Aros bliver den fjerde.

»Som “error.is.human” har vi kun tre Aarhus-gigs bag os; Aarhus Volume, Aarhus Festuge og Spot. Men altså first we take Aarhus and...« begynder Thorbjørn, men bliver afbrudt af Negash:

»...then we take...Brabrand!«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.