Aarhus ifølge naturfotografen: Kunsten er at stå bomstille og glo

Ryan Vedelslund har taget tusindvis af billeder i Aarhus. Han er ude i naturen i timevis og ser den ofte gennem en fotolinse.

Artiklens øverste billede
Naturfotografen er i nyere tid flyttet fra sit hus og på fjerde sal i Frydenlund med denne udsigt. Hasle Vandtårn har sin egen belysning, der skifter farve og som er med til at give bydelen sit helt eget liv. Foto: Ryan Vedelslund

Ryan Vedelslund bruger en stor del af sin fritid i Forstbotanisk Have, Kasted Mose, Hasle Bakker og ved engsøerne i Brabrand og Egå.

Der står han og glor - længe. For han venter på det helt rigtige motiv til det næste foto.

Ryan Vedelslund har taget tusindvis af billeder i Aarhus. Han er ude i naturen i timevis og ser den ofte gennem en fotolinse.

»Andre går en tur eller vinterbader. Jeg kratlusker og tager billeder. Jeg står bomstille og glor. For alle kan tage fotos, kunsten er at fange en særlig situation, en vinkel eller at komme helt tæt på,« siger Ryan Vedelslund.

Helt tæt på

Man kan opleve hans mange fotos af især insekter, fugle og solens ned- og opgang i en række Facebookgrupper. Den rutinerede amatørfotograf har en særlig evne til at komme så tæt på, at man kan se facetterne i sommerfuglenes øjne eller skyggerne på månens overflade.

Naturens arkitektur fascinerer Ryan Vedelslund, der synes, at sommerfugleøjne er helt særlige. Især når man kommer helt tæt på. Foto: Ryan Vedelslund

»Naturens arkitektur fascinerer mig, den er helt utrolig. Jeg redigerer ikke mine billeder men arbejder blandt andet med et stort objektiv, der kan gå helt tæt på. Men jeg tager også billeder med mobilen,« forklarer han, der hele tiden får øje på gode motiver.

Det sker også på jobbet på materieludlejningen, at han ser sjov vinkel på hylderne, stakke af træ eller på himlen, som han tit nærstuderer.

Begyndte på isen

»Glæden ved at fange øjeblikke med kameraets linse begyndte, da børnene på 11, 18 og 20 år alle begyndte at spille ishockey for 10 år siden. De har brugt tusindvis af timer på isen - en af dem som landsholdsspiller - og deres far har taget mere end 100.000 fotos,« vurderer han.

Der er et helt særligt lys, når solen står op og går ned. Har har Ryan Vedelslund fanget en rød version af højhuset på Langenæs, der som det sidste og det første på en dag lyses op af solens stråler. Foto: Ryan Vedelslund

»Men så kom corona, og jeg gik ud i naturen i stedet for,« fortæller Ryan Vedelslund.

Han deler gerne sin begejstring med andre ved at lægge billederne ud i naturgrupper og lokale grupper som dem i Frydenlund og Hasle, hvor han bor.

»De bedste grupper er dem på under 100 medlemmer, for de har en bedre kommunikation end de store, hvor alle mulige hurtigt mener alt muligt,« synes han.

54-årige Ryan Vedelslunds største mål i år er at tage et foto af en hugorm inden for 15 centimeters afstand.

Her har Ryan Vedelslund fanget en af de store havørne ved Brabrand Sø og Årslev Engsø. Når de spreder vingerne og er i luften, er de store som en dør, mener han. Foto: Ryan Vedelslund

Naturens arkitektur fascinerer mig, den er helt utrolig. Jeg redigerer ikke mine billeder men arbejder blandt andet med et stort objektiv, der kan gå helt tæt på.

Ryan Vedelslund, naturfotograf
Ryan Vedelslund bruger lang tid på at komme helt tæt på sine motiver. En foto-kollega har her skudt ham ved Egå Engsø, hvor han ofte tilbringer masser af tid. Privatfoto

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.