Teatret Svalegangens nye sæson

Teatret Svalegangen præsenterer en kommende sæson, der byder på både eftertænksomhed, oplysning og gode grin. Med seks egenproduktioner, ni gæsteproduktioner og adskillige Off The Record arrangementer ser teaterdirektør Per Smedegaard lyst på fremtiden.

Artiklens øverste billede
Direktør for Teatret Svalegangen, Per Smedegaard, ser lyst på fremtiden og er stolt over det kommende program for 21/22. Arkivfoto: Stine Rasmussen

6. maj slog Teatret Svalegangen efter måneders corona-nedlukning atter dørene op for publikum. Til premiere på satiren ”Ondskabens Ansigt”. Og 10. maj kunne teatret så offentliggøre programmet for sæson 2021/22. En sæson, som byder på ikke mindre end seks egenproduktioner, ni gæsteproduktioner og en række Off The Record arrangementer.

»Undskyld på forhånd for de lange tænkepauser... Vi havde premierefest i går,« lyder det fra teaterdirektør og kunstnerisk chef Per Smedegaard, da Århus Onsdags journalist møder ham i Teater Svalegangens café. Til en snak om den kommende sæson.

»Det var så dejligt at have publikum tilbage og se mennesker i salen. Det giver så meget mening. Det er jo det, vi næres ved. Det har været slidsomt at lave teater uden publikum,« lyder det fra Smedegaard.

Tro mod regeringens retningslinjer, kører Teatret Svalegangen med halv belægning i salene, med coronapas, håndsprit og mundbind.

»Det er vigtigt at sige, at ingen teatre er gået konkurs under corona. Vi er blevet holdt hånden under. For vores vedkommende af Aarhus Kommune og Salling Fondene. Men fordi vi spiller for halv sal, er vi stadig afhængig af regeringens hjælpepakker,« siger Per Smedegaard og sætter sig ved et af cafébordene med ryggen mod væggen.

»Teatret Svalegangen er kommet igennem corona krisen med skinnet på næsen og har ikke været så hårdt ramt af aflysninger som andre af byens scener. Samfundet lukkede ned, lige inden premieren på vores forestilling “Valgaften”. Den opsætter vi i stedet i 2023. Og så har vi måttet udskyde genopsætningen af monologen “En lille smule ubehag”. Men det er omtrent det. Og det er vist heldigt sluppet,« opsummerer han.

Teaterdirektøren fokuserer på fremtiden og forhåbentlig lysere tider, men ser også tilbage på en tid, der ikke kun har været præget af magtesløshed og frustration, men også har budt på en vigtig og positiv erkendelse på kunstens vegne.

»Corona krisen har forandret måden, hvorpå kunst og kultur bliver italesat i offentligheden. Ikke mindst blandt politikerne. Snakken om at fjerne to procent årligt af kulturbudgettet er blevet erstattet af en forståelse for kulturens demokratiske rolle og værdi. Fra at have taget kunsten for givet, har man i højere grad fået øjnene op for, at kunst er need to have og ikke kun nice to have,« siger Per Smedegaard.

"United Change 2021" sætter fokus på klimaet og seks af de ialt 17 verdensmål med blandt andet klimavejfest, kokassebanko og undervandskoncert i forbindelse med Aarhus Festuge 2021. PR Foto.

Klimaet i fokus

Teaterdirektøren rykker ud på kanten af stolesædet. Beredt på at præsentere teatrets kommende sæson 21/22.

»Jeg er stolt af at kunne præsentere en rigtig god sæson med ikke mindre end seks egenproduktioner. Heraf to samproduktioner. I august lægger vi ud med “United Change 2021”, som skydes i gang i forbindelse med Aarhus Festuge. Vi lukker Rosenkrantzgade af og skaber en klimavejfest, hvor vi iscenesætter seks af de i alt 17 verdensmål. Tre ude og tre inde. Her kan publikum blandt andet opleve kokassebanko, undervandskoncert og en monolog om lykkeligt overforbrug fra et bjerg af skrald,« fortæller Smedegaard.

”United Change 2021” er ifølge teaterlederen tænkt som en stepping stone frem til 2023, hvor teatrets ambition er at sætte alle 17 verdensmål i scene sammen med nogle af landets største kunstnere og en række støttegivere, videnspartnere og virksomheder.

Stig Tøftings selvbiografiske bog "No Regrets" dramatiseres og kan opleves på Teatret Svalegangen fra 26. marts næste år. PR Foto.


Fra grønsvær til scene

Forestillingen “No Regrets”, som er en dramatisering af fodboldspilleren Stig Tøftings rå og roste selvbiografi af samme navn, har premiere 26. marts 2022.

»Fordi “No Regrets” måske umiddelbart synes at skille sig noget ud fra den type forestillinger, vi ellers har på Teatret Svalegangen, har flere spurgt mig, hvorfor vi har valgt at opsætte den. Det har vi fordi, Morten Lundgaard, der er idémanden bag forestillingen, løb mig på dørene med den her fodboldbog. Jeg har måske set to AGF-kampe i mit liv, så det krævede lidt overtalelse at få mig til at læse den...,« siger Per Smedegaard med et smil.

»Men da jeg omsider læste bogen, blev jeg enormt rørt over det livsforløb, Stig Tøfting har været igennem. At høre ham fortælle så ærligt om noget så sårbart som at miste et barn og finde begge sine forældre skudt. Det gjorde indtryk. Bogen fik mig til at reflektere over den kamp, der ligger i at være menneske. Og over det faktum, at vi er et produkt af det, vi har gjort og de valg, vi har truffet, og at vi skal lære at kunne være i det,« fortsætter han. Underforstået at en forestilling med det fokus hører til på Teatret Svalegangen.

“No Regrets” har mødt massiv publikumsinteresse, fra det øjeblik billetterne blev sat i salg, og er for nyligt blevet udvidet med yderligere to spilleuger.

»En stor del af billetterne til “No Regrets” er solgt. Det hænger sammen med, at vi pt. kun sælger billetter inden for corona rammen. Men vi håber og tror på, restriktionerne når at blive lempet yderligere inden premieren til marts næste år, og så sætter vi flere billetter i salg,« siger Per Smedegaard beroligende.

Eftertænksomhed

Fra 30. oktober zoomer Teatret Svalegangen kærligt ind på landets reproduktive tilstand i “Forplantning – en fucking slagmark”. En tempofyldt komedie skrevet af Linda Klein. I den bærende rolle ses Holger Østergaard, som er blevet fast tilknyttet Teatret Svalegangen et år frem.

»Forplantning ER på mange måder en slagmark. Politisk i forhold til, hvem der må, og hvem der ikke må forplante sig. Og juridisk i forhold til, hvornår det er en ret, og hvornår det ikke er.« Per Smedegaard kaster et eftertænksomt blik ud gennem vinduet på den befærdede Rosenkrantzgade.

I komedien leder Holger Østergaard publikum igennem flere scenarier.

»Som en slags David Attenborough figur, leder Holger Østergaard publikum ad forskellige veje ind i forplantning – fra smutteren på Roskilde Festival, over det lesbiske par, der gerne vil være forældre, til parret hvor den ene part har været utro, og der kommer en graviditet ud af det,« fortæller Per Smedegaard.

»Komedien får et twist til sidst, hvor den peger i retning af en kvotestyret fremtid. På den måde er stykket mere end bare et underholdende take på forplantning – der ligger også et udsagn og en tanke bag,« fastslår Smedegaard.

Teatret Svalegangen har aldrig haft en decideret juleprofil. Men i år kan publikum se frem til “ Xmas Cabaret ”, som indtager teatrets ny sal 1. december.

»I december er det meget familieforestillinger, der er i fokus, og dem har vi ikke for alvor budt ind på. Derfor har vi som regel brugt december til at producere, så vi har været klar til en ny sæson i januar. Men i år præsenterer vi et dunkelt juleshow: “Xmas Cabaret”. Mette Rønne og Holger Østergaard står i front for et hold af byens bedste inden for comedy, tryl, musik og teater, som sammen giver julen og Danmark et kærligt og veloplagt klap over nallerne,« fortæller Per Smedegaard.


Samarbejdet med en række kunstneriske og videnspartnere samt støtte fra sponsorer har gjort det muligt for Teatret Svalegangen både at lave flere egenproduktioner og at indgå i flere samproduktioner.

»Vi har fået mere huld på kroppen takket være en lang række partnere og sponsorer. Det har givet os mulighed for at indgå i flere samproduktioner – noget vi gerne har villet længe. En af dem er Det Fortrolige Rum”, som er en co-produktion med Ina-Miriam Rosenbaums Projekt Glemmebogen. Den satiriske forestilling går til angreb på Christiansborgs mure og på opdagelse i, hvad der egentlig skete i forbindelse med vedtagelsen af offentlighedsloven, som styrer, hvad vi borgere må vide og ikke må vide,« løfter Per Smedegaard sløret for forestillingen, som er et mash-up af dokumentar, drama og videoinstallation.

Danskernes nyfundne glæde ved fællessang bliver taget til et nyt niveau i komponist Kirstine Fogh Vindelevs hudløse sangværk “Selskabssang”, som spiller på Svalegangen i februar 2022. PR Foto.

Kærlighed til fællessang

I februar tager Teatret Svalegangen med komponist Kirstine Fogh Vindelevs hudløse sangværk “Selskabssang” danskernes nye kærlighed til fællessang til et nyt niveau.

»Kirstine Vindelev har skrevet en række ærlige selskabssange på kendte melodier. Vi kender alle sammen den type selskabssange, der lyder noget à la ”Hun smiler og er altid glad”, hvor flere i selskabet sidder og tænker: “Det er der vist delte meninger om...”. I “Selskabssang - fællessang for det usagte” har Kirstine skrevet sange, der sætter ord og melodi på alt det svære, pinlige og tabuiserede. Sange som lyder henad: “Mor, når du var fuld, og jeg skulle ned med flasker...”. “Selskabssang” er en hyldest til ærligheden og den skinbarlige sandhed, når den fremføres med fælles røst. Og det er netop den fælles røst, oplevelsen af at synge sammen, der skaber eventet,« fortæller Per Smedegaard.

Kirstine Vindelev spiller, mens Holder Østergaard er vært og guider publikum gennem en aften med sangskjulere og kendte melodier som “Jeg er havren” og “Jens Vejmand”.

Positivt fremtidssyn

Det fremadskridende vaccinationsprogram og vores alle sammens erfaringer i at navigere i corona-junglen gør, at teaterdirektøren går fremtiden i møde med positive forventninger.

»At publikum skal fremvise coronapas ved ankomst er en administrativ opgave, der bestemt er til at løfte for os. Det, kombineret med at flere og flere bliver vaccineret, tror jeg, vil medvirke til, at publikum vil føle sig helt trygge ved at gå i teatret,« siger Per Smedgaard fortrøstningsfuldt. Han rykker tilbage i stolesædet og lader ryggen hvile mod ryglænet.

Så siger han med lige dele håb og overbevisning i stemmen:

»Jeg er spændt og fuld af positiv forventning og glæde til den nye sæson. Og når vi lægger ud med vores United Change 2021 klimavejfest i august, står vi forhåbentlig et andet og bedre sted i forhold til corona og de heraf følgende restriktioner. Det både tror og håber jeg på!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.