Aarhus City Forening inviterer til fest med midnatsåbent og fotoudstilling
Fredag 4. juni bliver en festdag i Aarhus med butiksåbent til midnat og en Verdensbillede-udstilling, der viser turister kendte steder i verden og kendte aarhusianere i Aarhus, der alle tager selfies
Aarhus Efter den lange nedlukning trænger aarhusianerne til igen at kunne komme ud i deres by og få nye oplevelser.
Det kan de 4. juni, hvor den årlige event Verdensbilleder fejrer sit 25 års jubilæum.
Denne gang sker det som sædvanlig med lange åbningstider i byens butikker og med en coronavenlig fotoudstilling i det åbne på Store Torv.
Der bliver på grund af pandemien ikke større koncerter på byens torve og pladser men i stedet mindre og overraskende indslag som offentliggøres senere og op til begivenheden, når arrangørerne er sikre på, at de kan gennemføres uden smitterisiko.
"Det er en stor glæde for Aarhus City Forening, at vi på denne måde kan se frem til at kick-starte sommeren og samtidig invitere byens borgere og gæster til en festlig dag og aften i Aarhus City, hvor vi sammen kan fejre Verdensbilleders 25-års jubilæum og hylde byens handels og by-liv under temaet 'Hjem til Aarhus'," siger direktøren for Aarhus City Forening, Claus Bech.
Hjem til Aarhus
Fotografen Mai Skou Wihlborg står bag dette års udstilling af de såkaldte verdensbilleder. I år bliver fotografierne fra den store verden spejlet i billeder af kendte aarhusianere, der er fotograferet på deres yndlingssteder i byen.
"Ude er godt, men hjemme er også godt. Vi har indtil for nylig haft masser af mulighed for at rejse ud i verden og har måske overset perlerne herhjemme. De aarhusianske fotos er en kærlighedserklæring til byen," siger Mai Skou Wihlborg, der i 20 år taget fotos af turister, som fotograferer sig selv på kendte turistdestinationer.
Udstillingen på Store Torv hedder 'Been There - Done That'. Den består af 17 billeder, som er taget i forskellige byer -blandt andet Paris, San Francisco og Sidney - og som viser de klassiske turistfoto ved steder som Triumfbuen, Operahuset og Golden Gate.
Overfor dem vil stå 17 fotos af kendte aarhusianere. De er blandt andre AGF-træneren David Nielsen på Aarhus Stadion, forfatteren Renée Toft Simonsen på Marselisborg Havn, borgmester Jacob Bundsgaard i Den Gamle By og kogebogsforfatteren Anne Hjernøe i Latinerkvarteret.
Stiller skarpt på Aarhus
Claus Bech mener, at den aarhusianske del af udstillingen er helt perfekt efter de mange år, hvor Verdensbilleder har handlet om fjerne destinationer.
"Efter at have sat fokus på alverdens lande, kontinenter og byer gennem de seneste 24 år, er tiden nu kommet til at stille skarpt på det lokale, det nære og byens mange indkøbsområder. Covid-19-pandemien har lært os, at vi i Danmark holder endnu mere af det lokale og vores egen by. At rejseoplevelsen kan ligge lige for fødderne af os, og at vores egen by er en stor værdi i sig selv," siger Claus Bech.
Fotoudstillingen bliver stående i flere uger, og fotografen har en plan om at udvikle videre på den med aarhusianernes hjælp.
"Udstillingen kan opleves hele sommeren, og den opfordrer aarhusianerne til selv at deltage ved at tage selfies på deres yndlingssteder i byen. Vi håber, at det vil afsløre steder, vi ikke kender, og at det vil inspirere til at gå ud og opleve byen," siger Mai Skou Wihlborg.
Tag en selfie
Hun håber at mange vil bruge hashtagget #AarhusSelfies og dermed bidrage til et stort fælles fotoalbum. Et udvalg af selfierne skal udstilles i byrummet i fem nye værker formentlig i forbindelse med festugen.
'Fælles kunstværker' kommer de fem mosaikker til at hedde. De vil forme sætninger fra aarhusianske sange, og skal udstilles på facader og bygninger i Aarhus.
Mai Skou Wihlborg er oprindelig uddannet som reklamefotograf i Aarhus. Hun har siden taget en master i IT og har kickstartet Internet Week Denmark. Hun er nu vendt tilbage til sit oprindelige fag og arbejder blandt andet på de mange billeder, hun har taget i hele verden, i sin tid i it-branchen, der var fuld af rejseaktivitet. Det er fra disse rejser, at Verdensbillederne stammer.