Camilla vil forskønne byen med ny type statuer: Ud med krig og kongemagt
Aarhus mangler statuer, der symboliserer byens socialpolitik, mener folketingsmedlem.
"Vi har en overvægt af statuer og buster, der skildrer krig og kongemagt. Vi mangler med andre ord personligheder, som det nutidens Aarhus kan spejle sig i."
Sådan lyder det fra folketingsmedlem og tidligere medlem af Aarhus Byråd Camilla Fabricius (S), der gerne vil pryde Aarhus med flere statuer, der symboliserer byens socialpolitik.
"Statuer siger ikke kun noget om vores fortid. De siger også noget om, hvad det er for en fremtid, vi drømmer om," siger hun til Lokalavisen Aarhus.
Fan af Peter Sabroe
Camilla Fabricius har i sine mange år i byrådet i Aarhus været optaget af socialpolitik.
"En god socialpolitik er kendetegnet ved, at de svageste i samfundet får hjælp. Derfor er socialpolitikken et meget vigtigt område i det danske velfærdssamfund," siger hun.
En statue af Peter Sabroe på Østbanetorvet i Århus hører til Camilla Fabricius' yndlinge.
Sabroe, der blev født i 1867, er blandt andet kendt for sin indsats i en række sociale problemer, som i høj grad drejede sig om misrøgt og mishandling af børn og unge.
"Statuen af Peter Sabroe er væsentlig og vigtig. Min mor læste til socialpædagog på Peter Sabroe Seminariet, så den betyder også noget for mig personligt," siger Camilla til Lokalavisen Aarhus.
Løfter os fra hverdagens rugbrødsmadder
Hun mener, at Aarhus eksempelvis mangler en statue af Mathilde Fibiger, fortaler for ligestillingskampen i Danmark, og Grevinde Danner, som har lagt navn til et af Danmarks første krisecentre.
Er tiden inde til at bruge offentlige midler til nye statuer?
"Ja, det synes jeg. Nye statuer kan være med til at skabe et levende kulturliv i Aarhus. Selvom kulturen kan virke som noget usynlig noget for øjet, er den også det, der i sidste ende binder en bysammen. Det, der løfter os op fra hverdagens rugbrødsmadder, og får os til at se verden med nye øjne."