25.000 kroner i surprise-sponsorat til Stavtrup Amatørteater

Selvstændig Rema 1000 købmand Lise Leander søgte og fik 25.000 kroner fra KFI fonden til støtte for Stavtrup Amatørteater. Efter et år uden billetindtægter reagerede repræsentanter fra teatret med glæde og lettelse, da Lise Leander overraskede dem med sponsoratet

Artiklens øverste billede
Lise Leander (bagerst) overraskede Karl Henning Broch (tv.), Jonna Kessel og Henning Lindberg, som alle er en del af Stavtrup Amatørteaters bestyrelse, med sponsoratet på 25.000 kr.

STAVTRUP Stavtrup er fuld af ildsjæle. En af dem er Lise Leander, som har været selvstændig købmand i Rema 1000 Stavtrup i 14 år og boet i byen i 22.

I januar søgte hun KFI erhvervsdrivende fond om 25.000 kroner, som var det maksimale beløb, lokale, selvstændige købmænd kunne søge fra KFIs pulje, der var øremærket til at hjælpe det lokale foreningsliv oven på corona nedlukningen. Sponsoratet ønskede Lise Leander skulle gå til Stavtrup Amatørteater.

"Min oplevelse er, at rigtig mange sportsforeninger er gode til selv at ringe til os selvstændige købmænd og spørge, om vi vil sponsorere nye ketcher eller noget andet, de står og mangler. Og det gør vi gerne. Men jeg fornemmer, at vores spejdere og de små foreninger med musik og drama i fokus ofte bliver glemt. Det ligger ligesom ikke i deres dna selv at henvende sig, sådan som det gør hos sportsforeningerne," siger Lise Leander og fortsætter:

"Jeg tror ikke, der er så mange, der ved, at vi faktisk har et unikt amatørteater i Stavtrup, som laver helt unikke forestillinger. Stavtrup Amatørteater har mistet alle deres billetindtægter det seneste år grundet corona, og med den store berøringsflade jeg har i kraft af mit arbejde, ved jeg fra byens mange musikere og kunstnere, hvor svært de har det i den her tid. Så jeg tænkte, at fik Stavtrup Amatørteater et sponsorat på 25.000 kroner, kunne det både være med til at skabe opmærksomhed omkring teatret og give dem en økonomisk håndsrækning."

Et af kravene for at kunne søge sponsoratet fra KFI var, at der skulle være en personlig tilknytning imellem ansøger og modtager.

"Min egen søn, Tobias, har tidligere været meget engageret på Stavtrup Amatørteater, hvor han både har spillet med i flere forestillinger og drevet en sommer-teaterskole for børn. Jeg ved, hvor meget fællesskabet og det kreative miljø der gav ham. I dag går han på Skuespillerskolen i København og er færdiguddannet til sommer," fortæller Lise Leander med stolthed i stemmen.

Der var overraskelse og glæde hos bestyrelsesmedlemmerne på Stavtrup Amatørteater, da Lise Leander overraskede dem med en check på 25.000 kroner.

At gøre en forskel

Sidste år blev Lise Leander af Rema 1000's HR-afdeling gjort opmærksom på, at man som selvstændig købmand kunne søge en pulje hos KFI.

"Den pulje var afsat til formål, der kunne skabe julehygge i lokalsamfundet. Jeg søgte puljen til udendørs julebelysning til byens institutioner og fik sponsoratet. Og man kan altså få rigtig mange julelys for 25.000 kroner! Så der kom lyskæder op ved samtlige byens dagplejer, børnehaver, skoler og ved vores hospice. Lyskæderne hænger der stadig og skaber hygge i en mørk tid, hvor børnene er rigtig meget ude. Og jeg hører, at de har gjort en stor forskel. Det var på den måde, jeg lærte fonden at kende. Så da det kom op, at vi kunne søge en ny pulje til at bakke op om lokale formål, der kunne bruge en håndsrækning, tænkte jeg straks på Stavtrup Scenen," fortæller hun.

En aften Lise Leander kom sent hjem fra arbejde, satte hun sig foran computeren og søgte sponsoratet fra KFI.

"Mindre end 24 timer efter fik jeg svar; jeg havde fået sponsoratet på 25.000 kroner. Jeg var nødt til at ringe til KFI for at høre, om det virkelig var rigtigt, og om jeg bare kunne gå hen til teatret og give dem pengene. Det kunne jeg! Jeg var meget overrasket og helt vildt glad," husker Lise Leander.

Anerkendelsen betyder meget

Lise Leander ønskede at overraske bestyrelsen og de øvrige engagerede på Stavtrup Amatørteater med checken. I al hemmelighed kontaktede hun et enkelt medlem af teatrets bestyrelse og fik arrangeret, at hun kunne komme forbi med checken til næste bestyrelsesmøde. Bestyrelsesmødet fandt sted torsdag 4. marts. Enkelte deltog online via Teams, men en lille håndfuld var fysisk til stede på teatret. Blandt dem var Henning Lindberg, som var med til at etablere Stavtrup Amatørteater i 1985, har siddet som formand i 25 år og selv har stået på scenen og skrevet adskillige teaterstykker.

"Jeg var med til at stifte teatret i sin tid. Efter 25 år som formand er jeg stoppet, men jeg er stadig en del af bestyrelsen for at bakke den nye formand op. Teateret betyder meget for mig, så da Lise under vores bestyrelsesmøde bankede på døren og stod med en kæmpe papcheck på 25.000 kroner, blev jeg noget paf. Og helt utrolig glad," fortæller Henning Lindberg.

Grundet corona har Stavtrup Amatørteater, på lige fod med de fleste andre af landets scener, ingen billetindtægter haft i 2020.

"Pengene falder på et tørt sted. Vi er en lille forening, og vores driftsmidler kommer primært fra billetindtægter, som vi ikke har haft nogen af det seneste år. Så da det gik op for mig, hvor mange penge der var tale om, begyndte jeg at tænke på alle de muligheder, der pludselig åbnede sig," siger Henning Lindberg.

I de sidste fem år har Stavtrup Amatørteater stablet en årlig egenproduktion på benene for ældre og ældre med demens.

"Vi har ikke sat gule sedler på alle kronerne, men vi ved, at de ældre på byens plejehjem ikke kan komme til os, og at de ikke har stor økonomi. Derfor er vores tanke at bruge størstedelen af sponsoratet på at leje en bil og køre ud til de ældre og spille vores erindringsforestilling for dem helt gratis. Og så investerer vi sandsynligvis også i noget nyt lydudstyr, vi kan tage med, når vi er ude og spille forestillinger," siger Henning Lindberg.

Han er en del af en ljlle gruppe, der utålmodigt venter på, at de nuværende corona restriktioner lempes, så de kan komme i gang med dette års forestilling.

"Vi havde lige talt om, hvordan vi kunne få økonomien til at hænge sammen med en ny egenproduktion – det har løst sig nu! Vi tripper efter at komme i gang, og så snart vi må, går vi til stålet," siger han.

Det at kunne slippe de økonomiske bekymringer på teatrets vegne betyder meget. Men for Henning Lindberg har den anerkendelse, der ligger bag et sådant sponsorat, mindst lige så stor betydning.

"Anerkendelsesdelen fylder rigtig meget hos mig. At vide at nogen i lokalsamfundet vil støtte vores teater, så vi kan komme godt i gang med vores næste forestilling, det betyder meget," siger han og rømmer sig.

Søg og støt lokalt

For Lise Leander var det også en rar følelse at kunne overrække Stavtrup Amatørteater checken på 25.000 kroner.

"De blev helt mundlamme til en start. De er jo slet ikke vant til at få foræret 25.000 kroner, de kan bruge på teatret, som de vil. Jeg gjorde meget ud af at fortælle dem, at det er købmandsfonden, der står bag sponsoratet. Det er ret unikt, at KFI tænker på at gøre noget for folk i en svær corona tid. Det fortjener stor ros," lyder det anerkendende fra Lise Leander.

Hun håber at kunne være med til at inspirere andre selvstændige købmænd til at søge fremtidige sponsorater til lokale formål.

"Vi er 368 Rema 1000 købmænd, og jeg håber, at flere af dem vil tage sig tid til at søge de sponsorater, der er. Det er en enestående mulighed for at få lov til at støtte nogen i lokalsamfundet, der har det hårdt," siger hun og uddyber:

"Jeg kan kun opfordre til, at man søger fondene, så vi får pengene ud til vores lokale foreninger. Man skal være opmærksom på, det er en mulighed, og dernæst skal man selvfølgelig have lyst til at bruge tiden på at skrive ansøgningen. Men jeg vil sige, at arbejdet i høj grad står mål med resultatet. Jeg fik i hvert fald blod på tanden, da jeg oplevede, hvor glade byens institutioner blev for julebelysningen. Og nu igen, da jeg mærkede, hvor helt enormt taknemmelige de blev på Stavtrup Amatørteater."

Opfordringen er hermed givet videre.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.