Sansende og selvstændig sangerinde med realistiske drømme
Sanger og sangs-kriver Lise Dres er ude med en ny EP med fem dansksprogede, lyriske popnumre. Corona har inspireret hende til alternative koncertformater, som hun håber at kunne realisere i barndomsbyen Aarhus
AARHUS 'Det Stille Rum' er titlen på en ny EP fra den aarhusianskfødte sanger og sangskriver Lise Dres. Et dansksproget album med fem atmosfæriske, drømmende sange tilsat lyrik.
Lise Dres er ikke ny på den danske musikscene. Slet ikke. Hun har to album bag sig. Det seneste udgav hun for fem år siden. At Lise Dres har været i branchen i mange år og har udgivet før, forhindrede dog ikke sommerfuglene i at flakse i maven på hende forud for udgivelsen af 'Det Stille Rum'.
"Det er et helt år siden, jeg gik i gang med at indspille. Sangene var skrevet på forhånd. Det viste sig at være god timing i forhold til corona. Jeg havde ikke planlagt tusind koncerter, men netop sat tid af til at fordybe mig i at indspille," siger sangerinden og uddyber:
"Jeg lagde sidste hånd på musikken i december, hvor jeg fik albummet mastered, og det var færdigt. Det var der, jeg følte den største forløsning. Der var det færdigt for mig, og der kunne jeg mærke stoltheden og glæden."
Knapt to måneder gik der, fra Lise Dres havde lagt sidste hånd på sit album, til 'Det Stille Rum' blev udgivet.
"Det, at der går nogen tid, før albummet kommer ud, gør, at jeg ligesom lukker døren til et rum og træder ind i et andet, hvor jeg skal se EP'en med andre øjne. Jeg skal finde ud af, hvordan jeg serverer den for andre, så de har lyst til at lytte til den. Da 'Det Stille Rum' blev udgivet 9. februar, var det på en gang nervepirrende og enormt spændende. Det var en helt særlig dag, hvor jeg tydeligt kunne mærke den her berømte kilden i maven," fortæller Lise Dres.
I de fem år der er gået, siden Lise Dres sidst udgav noget, har hun skrevet musik til en teaterforestilling, udgivet digtsamlingen 'Det Første År' og haft gang i flere kreative projekter med kunstnertrioen Effekt, som hun har dannet sammen med designer Signe Kirk og scenograf Mie Dinesen.
"I Effekt er vi i gang med en trilogi, og i de seneste to år har vi haft to store projekter. Først et hvor vi optrådte i en kæmpe flyhangar og dernæst et, hvor vi lavede en performance på Maltfabrikken i Ebeltoft. Tredje og sidste del af trilogien planlægger vi at lave til efteråret. I Mols Bjerge," lyder det fra Lise Dres.
Musikken har altid været der
Lise Dres blev uddannet fra Musikkonservatoriet i Aarhus i 2013. Men de første sten til en levevej som musiker blev lagt allerede, da hun var barn.
"Musikken har på en måde altid været der. Da jeg voksede op, tog min far ud og spillede musik i weekenden, og min mor var musiklærer. Så interessen for musikken har jeg på mange måder fået med mig hjemmefra," fortæller hun.
Den største musikalske prægning føler Lise Dres dog, hun har fået fra musikklubben Kucheza i Aarhus, hvor hun begyndte som otteårig.
"I Kucheza spillede vi musik fra hele verden, og vi spillede den i fællesskab. Musikken derhjemme var mere at sidde for mig selv og lege med ord og toner ved klaveret og sætte musik til linjer fra min dagbog. Musikken i klubben og musikken hjemme var to forskellige rum, og jeg holder meget af dem begge," forsikrer hun.
Inspirationen kommer indefra
Den 35-årige sangerinde udgav sit første album for 10 år siden, sit andet for fem år siden og sin digtsamling for tre år siden. Alt sammen er udgivet på i hendes eget pladeselskab, Ordlyd.
"Mit nye album 'Det Stille Rum' er delvist en forlængelse af, at jeg for tre år siden udgav digtsamlingen 'Det Første År'. Tre af sangene på EP'en er digte derfra, som jeg har sat musik til. De to øvrige numre er også vokset ud af det projekt," forklarer hun.
Efter at have lavet sine to tidligere album sammen med andre musikere og producere, havde Lise Dres lyst til at gøre så meget som muligt selv og valgte derfor selv at stå for udgivelsen af 'Det Stille Rum'.
"Det handlede ikke om, at jeg ikke ville arbejde sammen med andre. Men jeg var nysgerrig efter, hvordan min musik ville lyde, hvis den blev udfoldet i mit helt eget musikunivers. Og så havde jeg lyst til at lære selv at udgive musik, så jeg ikke skulle være afhængig af andre," forklarer hun.
'Det Stille Rum' er en samling af sange, der fører lytteren ind i et univers, hvor der er tid og plads til eftertænksomhed og refleksion over livets mange facetter.
"Inspirationen til mine sange kommer meget indefra. Jeg har med årene fundet en teknik, der går ud på, at jeg slipper en talestrøm fri på diktafon. Kan jeg mærke, at jeg er i en særlig stemning eller har en speciel energi, så tænder jeg diktafonen. Bevidsthedsmæssigt observerer jeg, at jeg selv snakker, men jeg går ikke ind og styrer, hvad der skal siges. Jeg taler mig på en måde ind i en underbevidsthed, som får lov til løbe frit og få sat ord på. Senere skriver jeg det rent og koger suppe på det. Det er en proces, hvor jeg lærer rigtig meget om mig selv." Hun ler lavmælt.
"Det lyder måske lidt fjollet. Men at mærke efter, hvad det er for følelser, der rører sig i mig i nuet, det, synes jeg, er interessant og sjovt. Selv hvis det er en tung eller en trist følelse, bringer det leg og glæde ind i sangskrivningsprocessen at kigge nysgerrigt på tingene udefra," siger hun.
Udfordrende benspænd
Det var god timing, da Lise Dres for et år siden besluttede at sætte sine livekoncerter på pause og fordybe sig i produktionen af sin EP. Men nu hvor albummet er på gaden, mærker hun som så mange andre, hvordan corona begrænser den videre proces. Hun vælger dog at vende begrænsningerne til velkomne og lærerige udfordringer.
"Nu hvor jeg begynder at tænke på, hvor jeg videre skal hen, er der mange forholdsregler og ting, man skal omgå på grund af corona. Men der er noget i det, der også er sjovt, da det bringer mig steder hen, jeg ellers ikke ville have været. Da vi med Effekt gav koncert på Maltfabrikken, brugte vi corona som en form for udfordrende benspænd. Jeg stod på en balkon 10 meter over jorden og spillede mini-koncerter på et kvarter for fem mennesker ad gangen. Jeg har også været ude i at lave små korte en-til-en koncerter, hvor der var plexiglas mellem tilhøreren og mig. På den måde, synes jeg, det er sjovt at lege med koncertformatet og skabe andre oplevelser end de helt traditionelle," siger hun.
For fem år siden flyttede Lise Dres fra Aarhus til Djursland midt i Mols Bjerge.
"Det alternative koncertformat har givet mig nogle virkelig smukke oplevelser, som jeg håber at kunne få igen. Men der er ingen tvivl om, at jeg på den lange bane vil være ked af, hvis pandemien fortsat skal forhindre os i at samles flere. Det fællesskab og den stemning, der opstår, når man er en masse mennesker samlet til en koncert, er helt særligt," understreger hun.
Den tredje og sidste del af kunstnertrioen Effekts trilogi skal efter planerne spilles i Mols Bjerges smukke natur til efteråret.
"Vi ved ikke, hvordan verden ser ud til den tid. Så præcis hvordan den koncert bliver, er svært at sige. At den foregår udendørs, åbner nogle døre, men om det bliver en række bitte små koncerter, eller om vi til efteråret igen må samles halvtreds mennesker, så vi kan lave et stort fælles kor, det må vi se til den tid. Ellers er vi også klar til at lege med formatet online," lyder det beredvilligt fra Lise Dres.
Realistiske drømme
Trods uvisheden om hvad fremtiden bringer, har Lise Dres ikke sat sine drømme på standby.
"Det selv at have fingrene i det og kunne lege med musikken, som jeg vil, har åbnet en ny verden for mig. Jeg går allerede og drømmer om at skrive ny musik og indspille snart igen. En måske ikke helt urealistisk og uopnåelig drøm, men sådan er jeg meget... Jeg tror, jeg oftest drømmer om ting, der kan lade sig gøre. Ikke om at komme til månen eller noget i den dur," ler hun og tilføjer:
"Det at kombinere musikken med den smukke natur i Mols Bjerge har været en drøm og en lyst, jeg har haft i mange år. Og lige om lidt bliver den drøm til virkelighed. Det er en dejlig følelse; at kunne realisere sine drømme."
Lise Dres' hjerte banker for at bringe musikken ind steder, hvor den ikke plejer at være.
"Det er altid fedt at spille på de store scener med masser af lyd og gear, men jeg holder også meget af at bringe musik ind steder, hvor der i forvejen er mennesker, men hvor der normalvis ikke er så meget musik. På plejehjem, psykiatriske afdelinger, højskoler og i kirker. Det giver mig en fornemmelse af at være mere i øjenhøjde med dem, der lytter. Det bliver mere musikken, der er i fokus, og i mindre grad mig, der er på. Den type koncerter, håber jeg meget at kunne lave flere af en dag," siger hun.
Lise Dres elsker at opholde sig i naturen og føler sig i sit helt rette element i Mols Bjerge. Alligevel betragter hun stadig barndomsbyen Aarhus som hjemme.
"Aarhus er stadig der, jeg føler mig mest hjemme. Min familie har en træbåd i Træskibshavnen, hvor vi nyder at komme. Det er lidt som at have en form for kolonihave i Aarhus, og den er ligesom vores anker i byen, så vi føler, det stadig er der, vi hører til," siger hun. Hun tøver kort, inden hun tilføjer:
"Det drømmer jeg også om; at spille flere koncerter i Aarhus. Om det også er en drøm, der kan realiseres, vil tiden vise. Jeg håber det."