Byt dine haveæbler til lokal cider
I samarbejde med ciderproducenten Decideret Cider opfordrer iværksættervirksomheden DeliDrop aarhusianerne til at indlevere deres overskydende haveæbler - og få en flaske cider retur til foråret
AARHUS Når sensommeren går på hæld og blomster bliver til frugt på havens æble- og pæretræerne, har mange af os ambitiøse planer om at skulle både moste, sylte og bage. Men når efteråret melder sin ankomst, må en del af os erkende, at en stor del af de modne æbler og pærer nu ligger i græsset og bliver spist af fugle, orme og insekter. Hvert år ligger i omegnen af fem millioner kilo æbler og rådner rundt omkring i de danske haver.
Indslag produceret af Nikolai Milman, TV Aarhus
Det har den aarhusianske iværksættervirksomhed DeliDrop i samarbejde med ciderproducenten Decideret Cider besluttet sig for at gøre noget ved. Sammen har de to virksomheder søsat et projekt, hvor aarhusianske haveejere kan indlevere de æbler, der almindeligvis går til spilde, tre forskellige steder i byen - og til gengæld få en flaske lokal æblecider retur om nogle måneder.
DeliDrop fokuserer på levering af produkter som frisk brød, øl, vin, sodavand og kaffe fra innovative, mindre – og primært danske – bæredygtige producenter og leverandører. Til restaurationsbranchen, firmaer samt små og store forhandlere.
"Jeg hørte om Decideret Cider og blev begejstret for deres koncept. Decideret Cider er produceret på overskudsæbler fra fynske haver og fremstillet med stor omtanke for miljøet. For mig at se var et samarbejde med en producent, der udtrykker en så klar holdning både smags- og forbrugsmæssigt helt oplagt for en virksomhed som vores. Så jeg tog fat i de tre drenge, som står bag Decideret Cider og foreslog et samarbejde," fortæller Inge Müller, som er co-founder af DeliDrop.
Hun har taget turen fra Agro Food Park, hvor DeliDrop holder til, og ind til den lille bæredygtige købmandsbutik RAA Aarhus, som ligger i Badstuegade i Latinerkvarteret og forhandler emballagefri, økologiske og lokale varer. RAA Aarhus er et af de tre steder i Aarhus, hvor aarhusianerne kan indlevere deres overskudsæbler.
Bæredygtige værdier
Drengene bag Decideret Cider, Cornelius Simonsen, Jakob Paludan og Martin Pedersen, takker ja til invitationen om at indgå et samarbejde med DeliDrop. I den forbindelse hører Inge Müller om cider-drengenes succesfulde initiativ, hvor de sidste år opfordrede de københavnske haveejere til at indlevere deres overskudsæbler og bytte dem til cider lavet af æbler fra deres egne haver.
"Jeg var straks opsat på, at vi skulle gøre det samme i Aarhus, og Decideret Cider bakkede op. Der er selvfølgelig en del arbejde med at skulle tage imod aarhusianernes æbler, men vi har været så heldige, at flere butikker i Aarhus har sagt ja til at hjælpe os. Blandt andet RAA Aarhus her – og det er vi så glade for!" Inge Müller sender et varmt smil i retning af Anne Holt, som er en af de to ejere af den lille butik.
"Vi står klar til at tage imod æblerne... Det er så godt et initiativ, som vi rigtig gerne vil være med til at bakke op om. Det er jo helt skørt, at så mange kilo æbler går til spilde om året, og vi så samtidig går ned i supermarkedet og køber æbler..." siger Anne Holt og ryster let på hovedet.
I Aarhus kan æblerne udover hos RAA Aarhus indleveres hos Rishøjgård Farmshop i Egå og Skafferiet i Hinnerup.
"Det giver rigtig god mening at samarbejde med butikker som RAA Aarhus, Rishøjgård Farmshop og Skafferiet, som alle tre går op i lokale råvarer og bæredygtighed, på samme måde som vi gør det hos DeliDrop. Og så er det jo en win-win situation. De hjælper os med at tage imod aarhusianernes æbler, og vi hjælper til gengæld med at trække trafik ind i butikkerne," lyder det fra Inge Müller.
Anne Holt nikker begejstret.
"Det er jo herligt at flere virksomheder med samme værdisæt går sammen på tværs i et projekt som det her," siger hun.
Aarhus versus København
Sidste år lykkedes det de københavnske haveejere at indlevere 800 kilo æbler. Inge Müller håber at nå op på minimum et ton æbler i Aarhus og dermed slå københavnerne.
"Det bliver sjovt at se, hvem der er de største æbleentusiaster - københavnerne eller aarhusianerne. Efter sigende er 2020 et supergodt æbleår, så jeg tror på, aarhusianerne kan indlevere flere æbler end de 800 kilo, københavnerne nåede op på sidste år," siger hun håbefuldt.
For hver 20 kilo æbler, aarhusianerne indleverer, kvitterer DeliDrop og Decideret Cider med en flaske 'Decideret Aarhusiansk' cider.
"Vi tager imod æbler i alle størrelser, og de må gerne være grimme og med skurv. Til gengæld må de hverken være rådne eller sprøjtede. Og så vil vi gerne have æblerne i kasser af træ eller pap – ikke i plasticposer. Når cideren er færdiggæret omkring februar-marts, udleveres de smagfulde dråber til haveejerne det samme sted, som de har indleveret deres æbler," forklarer Inge Müller og fortsætter:
"Ellers er der ikke så mange ben i det. Når først æblerne er afleveret, sørger vi for resten!"
Inge Müller er bevidst om, at æbleindsamlingen kun eliminerer en lille del af æblespildet.
"Lidt har også ret. Og så håber vi på, at vi med initiativet kan være med til at inspirere til lignende projekter over hele landet," siger hun.
Aarhusianerne kan indlevere deres haveæbler i hele uge 41 og 42. Tiden indtil da bruger DeliDrop og Decideret Cider på at gøre opmærksom på initiativet.
"Lige nu ligger den store opgave i at få haveejerne til at komme med deres æbler. Sammen med Decideret Cider står vi for hele processen med at forvandle æbler til cider, men det er de danske haveejere, som i første omgang skal samle frugten op. Vi tror på, det nok skal lykkedes at få aarhusianerne med. Og vores håb er i sidste ende at få hele Danmark med." Hun ser beslutsomt på Anne Holt, som kvitterer med et nik.