Sådan har hun tabt sig 20 kilo

20 kilo lettere og meget stærkere er Anne Hjernøe stadig den madglade tv-kok, vi kender. Hun har skrevet en bog om sit vægttab, der er sket uden de store afsavn og som har gjort hende smertefri

Artiklens øverste billede
TV-kokken, Anne Hjernøe, har tabt sig 20 kilo ved at droppet mellemmåltiderne og har fået ens stærk krop ved at træne intensivt i en time tre gange om ugen.

Da Anne Hjernøe sidste år tonede frem på skærmen i 'Brexitland', var det i en 20 kilo tyndere udgave af sig selv. Det fik hendes mailboks til at flyde fuldstændigt over med spørgsmål fra folk, der gerne ville vide, hvad hun dog havde gjort? Og da interessen for hendes vægtfylde fortsatte, besluttede hun sig for at dele sin træning og kostomlægning i en bog.

'Stærk, let og mæt' hedder den.

"Jeg tror, at så mange har spurgt mig om det, fordi de kan spejle sig. De kender mig fra fjernsynet som en naturligt rund kvinde omgivet af mad. Jeg er ikke en ekspert, der kun vejer 25 kilo men en madglad tv-kok. Det kan folk bruge til noget i det store slankehelvede," siger hun med et glimt i øjet og en ironisk distance til sig selv.

"Jeg synes egentlig, det er en privat sag, hvad man vejer og om man ønsker at tabe sig. Så jeg overvejede denne her bog nøje, inden jeg sprang ud i det," siger Anne Hjernøe.

"Det sjove er, at redaktionen på Politikens Bogforlag netop havde talt om, at de synes, jeg burde lave sådan en bog, da jeg ringede og fortalte om min beslutning," ler Anne Hjernøe.

For den utålmodige læser, der bare gerne vil vide, hvad Anne Hjernøe har gjort, komme den korte version her:

Hun har tabt sig ved at droppet mellemmåltiderne og fået ens stærk krop ved at træne intensivt i en time tre gange om ugen. Men for at det virker, skal man have tre lækre måltider, der er rigtigt sammensat, hver dag. Og man skal finde den træning, der passer en bedst. Det kommer vi tilbage til.

Dette interview foregår på et af Anne Hjernøes yndlingssteder i Aarhus: Great Coffee i Klostergade. Hun betragter kaffestedet som en forlængelse af sit kontor, der ligger ovenpå. Og med sin sædvanlige sans for kvalitet holder hun meget af den prisbelønnede kaffe og Great Coffee, der drives af en af verdens bedste baristaer.

Anne Hjernøe er trods sit vægttab på ingen måde holdt op med at nyde livet og at være glad for mad. Hendes madglæde er en del af hendes image som tv-kokken AnneMad. Det primære for hende er fortsat, at mad skal smage godt og være sundt.

"Det skal være sjovt at spise og det er det for mig. Faktisk har jeg aldrig spist usundt, jeg har bare spist for meget. Det tæller alt sammen - også selv om det bare er en håndfuld mandler og noget hummus. Derfor har det virket for mig at fjerne mellemmåltiderne," forklarer Anne Hjernøe.

"Det kræver så, at jeg sørger for at blive ordentlig mæt, når jeg spiser. Man skal komponere et måltid, hvor halvdelen af indholdet på en tallerken består af grove grønsager. Omkring en stor fjerdedel er proteiner som kød, æg eller skyr og så kan der være nogle grove kulhydrater som brune ris, quinoa eller rugbrød. Desuden skal der være noget naturligt fedt til at mætte eventuelt i form af mandler, nødder, avocado, pesto eller humus," siger kokken.

Hun mener ikke, at der findes forkerte madvarer. Der skal være plads til det hele. Det skal bare kombineres rigtigt og være i rimelige mængder.

"Jeg synes, det er dejligt, når min datter bager kanelsnurrer eller chokoladekage, og jeg vil ikke undvære det. Man skal ikke gå rundt og slå sig selv, hvis man har spist et stykke kage. Man skal nyde det og så udligne kalorieindtaget hen over ugen," fortsætter Anne Hjernøe.

Anne Hjernøe er trods sit vægttab på ingen måde holdt op med at nyde livet og at være glad for mad. Hendes madglæde er en del af hendes image som tv-kokken AnneMad. Det primære for hende er fortsat, at mad skal smage godt og være sundt.

Ikke flere smerter

Den aarhusianske kok og forfatter er netop blevet 50 år og er i bedre form, end hun har været i årevis. For samtidig med at hun droppede sine mellemmåltider, fik hun sig en personlig træner og et program, hun gennemfører tre gange om ugen.

"Den personlige træning er det helt rigtige for mig, så jeg har valgt at investere noget af min pensionsopsparing i det. Det er en investering i et godt seniorliv uden alle de skavanker, jeg havde fået," siger Anne Hjernøe, der ser lige så frisk ud, som hun siger, at hun er.

Før hun fandt sit træningstøj frem igen, var det egentlig blevet ret skidt med hendes gigtfulde knæ, en smertefuld skulderskade efter et skistyrt og ondt i nakken efter et biluheld.

"Jeg er fast besluttet på, at livet ikke bare skal være en nedadgående kurve herfra. Måske skal jeg være på arbejdsmarkedet de næste 20 år, og så skal jeg være i god form. Derfor mødte jeg op i træningscenteret og var klar over, at jeg skulle i gang med at blive stærkere og at jeg skulle tabe mig."

Anne Hjernøe forestillede sig, at det ville være godt at smide 15 kilo. Men den personlige træner regnede sig frem til, at det optimale vægttab ville være 20-22 kilo. Og så var det bare at gå i gang.

Derfor møder Anne Hjernøe op i centeret klokken otte om morgenen tre gange om ugen. Klokken ni er hun hjemme igen og kan gå i gang med dagens arbejde. Hun dyrker også yoga og går typisk 8-10.000 skridt i løbet af dagen.

Resultatet af hendes indsats er da også helt tydelig. Ikke kun fordi hun er tyndere og ser frisk ud, men også fordi, at hun er smertefri.

"De første tre uger var hårde. Men nu gør det ikke ondt nogen steder. Jeg får kun ondt i musklerne, hvis jeg ikke bruger dem. Samtidig bliver også knoglerne stærkere af træningen, og det er vigtigt i min alder," fastslår hun.

Hun foreslår, at man plotter sin træning i kalenderen og rubricerer den som mig-tid. Hvor meget har vi lige af den? spørger hun. Det gælder om at finde en form for træning, der passer en bedst. Og når der er mindst 100 forskellige slags, er der noget for alle. Man kan eventuelt tænke tilbage på det, man elskede som barn og lade sig inspirere af det, uanset om det er dans, fægtning, svømning eller løb.

"Det er en langtidsinvestering, hvis man gerne vil være her længe og være den bedste udgave af sig selv," slår hun fast.

Ikke noget fakta-ark

Anne Hjernøe har været ude og holde de første foredrag om at være stærk, let og mæt. Hun møder folk, der kæmper og som har været gennem et væld af kure

"Man skal ikke gå på kur, for kroppen bliver desperat for at få lagrene fyldt op igen. Man skal i stedet for lave en gradvis livsstilsændring. Folk spørger mig, hvor mange brune ris, jeg spiser, men det er ikke vigtigt, for vi har forskellige behov. Folk vil gerne have en fast formel, men man bliver nødt til at lære sin krop at kende for at se, hvad der virker for en."

Et af Anne Hjernøes behov er, at hun skal have fisk, kød, æg, skyr eller hytteost for at blive mæt. Hun beskriver det i detaljer i bogen og har lavet en kostplan med daglige 1400-1600 kalorier, man kan vælge at følge.

"Det er ikke bare at fakta-ark men hele min egen proces. Jeg har stor forståelse for, hvad folk kæmper med og ved, at det ikke er ligetil. Jeg håber, at jeg kan inspirere."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.