Sådan undgår du bilkøer og mangel på p-pladser i Aarhus

Christina Voigt sparer tid og bliver frisk mellem sine møder ved at cykle. Hun har fundet flade og smukke ruter hele byen rundt

Artiklens øverste billede
Det er nemmere at nå frem til tiden, når man er cyklist. For man skal ikke holde i bilkø eller lede efter en parkeringsplads, mener Christina Voigt.

Aarhus Christina Voigts arbejdsdag består af masser af møder rundt omkring på de aarhusianske folkeskoler. Det er vigtigt for PPR-konsulenten at komme til tiden og at være skarp, når hun bliver indkaldt for at hjælpe med at løse udfordringer. Derfor tager hun cyklen.

"Det er allernemmest at beregne transporttid, når man er cyklist. For man skal ikke holde i bilkø eller lede efter en parkeringsplads. Samtidig får jeg frisk luft og en pause mellem møderne, så jeg kan være skarp, når vi sidder der," siger den 49-årige fagrådgiver, der har ekspertise i læsning og matematik.

Cykler langs vandet

De mange aarhusianske bakker, kan ikke stoppe hende. Hun har efterhånden et godt overblik over byens cykelruter og kan altid finde en, der er stort set flad. Det er ikke nødvendigvis den korteste rute, i stedet går hun efter den smukkeste og den mest flade.

"Når jeg cykler fra kontoret på Grøndalsvej og til Risskov, tager jeg ikke bakken op ad ringvejen. Jeg kører ind til byen ad cykelstien langs Skanderborgvej og ud langs vandet til Risskov," forklarer hun, der er en af 24 deltagere i borgersamlingen, som arbejder med grøn trafik.

På borgersamlingens første tre møder har hun mødt repræsentanter fra Cyklistforbundet, FDM, Forenede Danske Elbilister, Erhverv Aarhus og Danske Handicaporganisationer blandt mange andre.

"Det er gået op for mig, at one size does not fit all. Der er mange forskellige behov og perspektiver at tage hensyn til," siger Christina Voigt.

"Det er ikke et spørgsmål om Aarhus skal være bilfri eller ej, for den kan ikke blive helt bilfri, når for eksempel de handicappede og varertransporten skal tilgodeses. Der skal være forskellige løsninger, som tilgodeser forskellige grupper i forskellige områder," mener hun.

Kort over lokale smutveje

Rent faktisk holder der to biler i garagen hjemme hos Christina Voigt, der bor i Sabro. Så hun er også bilist - især når hun skal noget sammen med sin familie, der rummer tre børn.

Hendes mand bruger den ene bil i sit job, og hun skal have adgang til en bil som et led i hendes arbejde. Derfor har de bil nummer to, men hun bruger den i begrænset omfang.

"Jeg kommer virkelig langt med et sæt regntøj. Det sker ikke ret tit, at vejret forhindrer mig i at cykle, og når det sker, er jeg nødt til at planlægge min bilkørsel, fordi vores søn også er bilist. Cyklen er meget nemmere," mener Christina Voigt.

Christina Voigt møder flere og flere cyklister på sine ture rundt i byen. Hvis man forbedre cykelstierne og giver folk et overblik over dem, vil der blive endnu flere cyklister, tror hun.

"Hvis folk kendte de lokale smutveje, ville flere cykle. Vi kan med en app skabe overblik over cykelstinettet, hvor man også bør kunne læse afstandene. Stierne er desuden i en kummerlig forfatning. Der mangler lys, der er ujævn belægning, og der mangler skiltning," fastslår hun.

Cyklisten ser forbedrede cykelstier og skiltning som et af mange tiltag, der kan mindske det aarhusianske CO2-aftryk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.