Fællesskab og dansk musik får liv online

Coronatiden har givet den aarhusianske musiker Kris Herman, som står bag bookingplatformen Uncovermusic.dk, idéen til et initiativ, som via Zoom matcher danske musikere, der savner at komme ud at spille, med mennesker, der savner fællesskabet og koncertoplevelsen

Artiklens øverste billede
Den aarhusianske musiker Kris Herman er direktør for bookingplatformen Uncovermusic.dk, hvor 952 danske musikere har oprettet en profil.

AARHUS Rigtig mange musikere har, siden corona pandemien satte stort set al kultur på pause i marts sidste år, kigget langt efter spillejobs og dermed en indtægt. I samme periode har de fleste andre tørstet efter fællesskab og kulturelle oplevelser. Med tanke på dette har bookingplatformen Uncovermusic.dk med den aarhusianske musiker Kris Herman i spidsen igangsat initiativet 'Mens vi venter på at ses igen'.

'Mens vi venter på at ses igen' matcher institutioner, virksomheder og privatpersoner, som savner den fælles musikoplevelse, med 952 forskellige, danske artister, der savner at spille for et publikum. På platformen vælger man en dato og et tidspunkt, hvor man ønsker, koncerten skal foregå. De kunstnere, der har mulighed for at spille på den valgte dato, melder ind, og dernæst vælger man den eller de kunstnere, man ønsker, skal spille. Selve koncerten foregår via den virtuelle mødeplatform Zoom.

"'Mens vi venter på at ses igen' er et online koncertformat, hvor vi prøver at finde fællesskaber, som savner at være sammen. Dem giver vi en oplevelse, hvor de oplever musikken og samtidig er sammen. Fordi det hele foregår via Zoom, kan de se hinanden, klappe mellem numrene og stille artisten spørgsmål," fortæller Kris Herman, der er direktør for Uncovermusic.dk.

I et helt år hvor corona har medført forsamlingsforbud og nedlukning af størstedelen af alle kulturelle aktiviteter, er vigtigheden af fællesskaber og kulturoplevelser blevet bøjet i neon.

"Forleden havde vi en koncert på Zoom for en efterskole. Under koncerten sad der en dreng med en æbleskive helt oppe i kameraet i noget, der lignede et minut. Til at begynde med tænkte jeg: 'Ta' nu den æbleskive væk!', men så gik det op for mig, at her sidder en dreng, der bare savner at dele med sine kammerater, hvad han laver. Det mangler vi rigtig meget i den her tid; at kunne dele de små ting. Med vores setup via Zoom træder artisten et skridt i baggrunden, så det er kunderne, der er i fokus. Koncerten er vigtig, det er den vi mødes om, men det er ikke derfor, vi mødes," forklarer Kris Herman.

Når 'Mens vi venter på at ses igen'-koncerterne bliver spillet over Zoom, kan deltagerne interagere med hinanden og med den optrædende kunstner online.

Kort fra tanke til handling

'Mens vi venter på at ses igen' var oprindeligt tænkt som et tilbud til efterskoler, men både andre institutioner, virksomheder og privatpersoner kan byde ind, hvis man ønsker en onlinekoncert.

"Jeg har spillet 400 koncerter for efterskoler i min musikkarriere. Så jeg ved, hvordan det er at være derude, og jeg kender nu også følelsen af, hvordan det er ikke at være derude. Derfor tænkte jeg, det var oplagt at kombinere eleverne, der savner fællesskabet og noget at være fælles om, med de mange danske musikere, der virkelig savner at spille for nogen," siger Kris Herman.

Indtil videre er der spillet 18 koncerter for 20 forskellige kunder i 'Mens vi venter på at ses igen'-regi. Og flere er på vej.

"Egentlig var tanken, at koncerterne alle sammen skulle afvikles i ugen efter vinterferien, men nogle efterskoler kunne ikke nå at få det planlagt, så dem tager vi fat i nu. Derfor er planen som udgangspunkt, at vi kører videre med formatet marts ud. Med vores model... Hov, nu er der en efterskole, der ringer, må jeg lige ringe tilbage?" afbryder Kris Herman sig selv.

Få minutter senere er Kris Herman tilbage i røret.

"Undskyld... Det var lige en efterskole mere, der gerne ville have en koncert... Hvor kom jeg fra?" Den travle musiker bruger et par sekunder på at tænke. Så genoptager han tråden fra før.

"Jo altså... Med den her model har online koncertformatet fået sin helt egen berettigelse. Hvor tit har man været til en koncert og oplevet, at én på række fire rækker hånden op og spørger artisten om noget? Det kan man her. Zoom har selvfølgelig den lille slagside, at lyd og billede er en anelse forringet i forhold til for eksempel Vimeo eller Youtube, men til gengæld har deltagerne mulighed for at interagere; både med hinanden og med artisten."

For Kris Herman er der ikke langt fra tanke til handling. Således gik der ikke mange minutter, fra han havde fået idéen til 'Mens vi venter på at ses igen', til han tog kontakt til den første efterskole.

"Jeg er typen, der handler lynhurtigt på mine ideer. Derfor gik der heller ikke en halv time, fra jeg fik ideen, til jeg talte med Morten Svane, der er forstander på Koldingegnens Idrætsefterskole. Han bekræftede mig lynhurtigt i, at 'Mens vi venter på at ses igen' var en aktivitet, som kunne noget. Herfra ringede jeg til forstanderne på en lang række andre efterskoler og præsenterede dem for projektet, og de var alle sammen positive," husker Kris Herman.

Hvor vidt konceptet kunne bære, var ikke en bekymring, han nåede at gøre sig, før de første koncerter var booket.

"Jeg kan ikke huske, jeg nåede at gøre mig nogen tanker om, hvor vidt det ville være en succes eller ej. Men som det kører lige nu, så vil mit gæt være, at vi kommer op omkring 50 koncerter i alt – det kan vi vist godt kalde en succes," konstaterer han glad.

I en coronatid med forsamlingsforbud og et kulturliv, der er sat på pause, matcher initiativet 'Mens vi venter på at ses igen' musikere, der mangler nogle at spille for, med mennesker, som savner fællesskab.

1800-tallet

Idéen til Uncovermusic.dk fik Kris Herman tilbage i foråret 2017. Han kombinerede den viden, han har fra sin bacheloruddannelse i informationsvidenskab med sin erfaring fra sin konservatorieuddannelse og sit branchekendskab som musiker og skabte selv den første prototype af platformen. Siden fik han produceret en prototype to, fik indhentet nogle investorer, og i 2019 gik Uncovermusic.dk i luften.

"Idéen opstod ud af min egen frustration over som voksen mand at være i en branche, hvor man er afhængig af få personer, medier og virksomheder, som kan enten åbne eller lukke døren for ens musik. Der er så meget dansk musik, som ikke får adgang til de danske musikelskere," lyder det med et suk fra Kris Herman.

"Jeg tegner det nogle gange som en tragt, der omringer en gruppe skyer, der hver især regner med forskellige genrer af musik. Alt musikken guides igennem tragtens udløb, og resultatet er en 'mainstream', der de seneste år er blevet mere og mere snæver. Bredden på den musik, der ender med at komme ud til danskerne, bliver således meget begrænset. Vi er et land af countryelskere, metalelskere, jazzelskere og så videre. Men den musik vi får serveret gennem radio og TV er et ufatteligt snævert udvalg, og det indskrænker vores udsyn og gør os kulturelt fattigere. Det er da en skam," fortsætter han.

Ikke færre end 952 kendte og nye danske artister inden for alle tænkelige musikgenrer har oprettet en profil hos Uncovermusic.dk.

"Musikbranchen fungerer i dag ret beset som i 1800-tallet, hvor man enten gik til kongen og spurgte, om man måtte låne hans hofmusikere eller også kendte man en, som kendte en, som kendte en, der spillede lut. I dag går man til de store stjerner ved de store bureauer, eller også kender man nogen, der kender nogen." Endnu et lille suk og Kris Herman fortsætter:

"Vi giver vores kunder mulighed for at opdage ny musik, men også for at få en gennemsigtig administrativ relation til den musiker, man gerne vil købe et produkt fra. Samtidig gør vi det muligt for musikere at være deres egen lykkes smed.”

Penge har betydning

Kris Herman lægger ikke skjul på, at Uncovermusic.dk i høj grad også handler om penge. Til musikerne.

"Uncovermusic.dk har vi ikke skabt for vores blå øjnes skyld. Vi vil gerne, at det skal være muligt at leve som musiker, og det kræver, man kan tjene penge på sin musik. Vi må ikke forklejne pegene i det her. Mit incitament til at drive Uncovermusic.dk er, at jeg føler, jeg kan være med til at understøtte musikerne og musikelskerne derude ved at formidle musikalske oplevelser. Det betyder mindre for mig, hvem de musikere, der kommer ud at spille er, og hvem de kunder, der får oplevelsen, er – så længe der er økonomi i det for musikerne, og alle bagefter kan sige, at man fik det for pengene, man havde håbet på," slår Kris Herman fast.

Kris Herman, der tidligere selv har ernæret sig som musiker, understreger også, at hverken Uncovermusic.dk eller 'Mens vi venter på at ses igen' er noget, han har skabt for egen vindings skyld.

"Gjorde jeg det her for min egen skyld, havde det været nemmere at tage kontakt til diverse efterskoler og spørge, om de ikke ville booke mig til en koncert. Min mission er at flytte dansk musik hen, hvor det er et erhverv, man kan leve af. Det er det ikke i dag. I hvert fald ikke for bredden af dansk musik," siger han med fast røst.

Kris Herman lader dog forstå, at han ikke har stoppet sin musikalske karriere permanent, men blot sat den på pause.

"Siden foråret 2017 har jeg haft min egen musikkarriere sat på hold. Men jeg vil gerne tænkes på som en musiker, der bare lige puster ud, bygger om og samler kræfter. Jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg ikke skal udgive musik og spille tours igen," forsikrer han.

Gennemsigtig og fair

Reaktionerne på 'Mens vi venter på at ses igen'-initiativet har været positive fra både musikere og kunder.

"Fællesnævneren for de reaktioner, vi har fået fra begge sider af projektet - altså fra både arrangører og artister – er en taknemmelighed over at opleve gennemsigtighed, ordentlighed og fairness i tilknytning til det at booke musik, "siger Kris Herman.

Som de fleste andre har Kris Herman mærket de mange begrænsninger, corona pandemien har ført med sig. Men det lader han sig ikke stoppe af. Tydeligvis.

"Jeg synes, det er en svær tid. Alt det potentiale, jeg kan få øje på, er begrænset til to-tre-fire aktiviteter, der er mulige lige nu. Det er hårdt at have en masse ideer i hovedet, der ikke kan realiseres, så det er livgivende for mig at knokle med et projekt som 'Mens vi venter på at ses igen', der rent faktisk kan realiseres," siger han med hørbar entusiasme.

Corona eller ej, så har Uncovermusic.dk en lang række initiativer i støbeskeen. Nogle af dem kan realiseres nu, andre må vente, til kulturlivet igen får lov til at blomstre.

"Vi er i gang med at planlægge samtalekoncerter, som er et format, vi skal lave sammen med - i første omgang - tre kirker. Blandt andet Langenæskirken i Aarhus. Og så arbejder vi sammen med en række boligforeninger om at arrangere plænekoncerter, hvor vi får musik til at dukke op i det, vi kalder, de grønne ørkener: store græsplæner der slås en gang om ugen, men som sjældent bliver brugt til særlig meget. Herudover vil vi lave en form for festivaler, hvor man som privatperson eksempelvis kan holde sin 40 års fødselsdag som en festival. Her kan man komme med et budget og booke, lad os sige, fire kunstnere til at komme og spille. Festivaldelen kræver dog selvfølgelig, at det igen er muligt at samles 50-100 mennesker," fortæller Kris Herman.

Lige i disse dage er det dog 'Mens vi venter på at ses igen', der optager de fleste af hans vågne timer.

"Den efterskole, jeg lige talte med, vil gerne have koncert allerede i næste uge. Det er en længere proces, der skal sættes i gang, idet vi først skal høre hvilke musikere, der er klar den givne dato, dernæst skal eleverne stemme, og så skal alt det tekniske sættes op. Der er meget, der skal nås på relativt kort tid, men vi giver den gas. Vi har nogle ret vilde dage i øjeblikket, men det er ikke hårdt, fordi der er så god energi hele vejen rundt!"

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.