En stak bøger der gør indtryk

Nabosammenhold, selvmord, søvn og et voldsomt parforhold er emnerne i de anbefalede bøger

Artiklens øverste billede
Karina Høyer fra Aarhus Biblioteker har plukket en håndfuld af de bedste bøger fra hylderne til Århus Onsdags læsere.

Aarhus Bibliotekerne i Aarhus har fundet en håndfuld bøger, som de anbefaler til de voksne læsere. Anmeldelserne af bøgerne kan læses i sin fulde længde på www.litteratursiden.dk.

Villavej på barrikaderne

Humoristisk og tankevækkende fortælling om fællesskaber, kærlighed og klimakrise.

Jens Smærup Sørensen, Klinten

Jeg lover, man er i godt selskab på Klinten.

Jeppe er vendt hjem til sin barndomsby på villavejen 'Klinten', for at få ro til sit arbejde med et projekt om forholdsord i maskinoversættelser. Men roen varer ikke længe, for en dag banker den unge kvinde Sigrid på hans dør og har brug for hjælp. Området skal nemlig kystsikres! Og så er roen forbi. For er der noget der kan vække et døsende villakvarter, så er det kystsikringer, kloakering eller anden vejmæssig vedligehold, der måske – måske ikke - koster penge og som kræver fælles front.

Det bliver hurtigt tydeligt at beboerne på Klinten ikke sådan rigtig har talt hinanden længe. Måske har de i højere grad talt om hinanden. Men med Sigrid og kystsikringen i spidsen begynder beboerne på Klinten at stå sammen og opleve et fællesskab. Imens tiltrækkes Sigrid og Jeppe af hinanden, men Jeppe har svært ved at løsrive sig fra rationaliteten (og ikke mindst forholdsordene) og give sig hen til følelserne.

Det er en virkelig fin, humoristisk og kærlig beskrivelse af en fiktiv villavej, som jeg tror, vi alle kender. Der er både store og små ting på spil, og det hele er fortalt stilfærdigt og med et glimt i øjet.

Et liv med døden

En grum og smuk fortælling om et ungdomsliv omgivet af død

Niviaq Korneliussen, Blomsterdalen

Romanens hovedperson har en dejlig kæreste, en omsorgsfuld familie og netop rejst til Danmark for at læse antropologi på Aarhus Universitet. Men noget føles ikke rigtigt. I stedet for at læse om den spændende udvikling, vores hovedperson tilsyneladende skal gennemgå, læser vi om en afvikling og om et ungt menneske, der lever med et mørke, hun ikke kan slippe væk fra.

I Grønland har man i en del år nærmest kunne tale om en selvmordsepidemi. Alle lader til at kende nogen, der er døde af selvmord; unge mennesker, der giver op og går i fjeldet, hænger sig eller tager piller fordi det er dét, de ser og dén vej, de møder. Ingen familier lader til at gå fri. Blomsterdalen fortæller historien om, hvordan det er at leve midt i al den død, som alle er påvirket af, men som ingen taler rigtigt om.

Selvom tematikken er grum og tung, så er Blomsterdalen en vanvittig smuk roman. Det er uden tvivl en vigtig bog, der tager plads i sin læser og bliver siddende.

Et snigende overgreb

En realistisk fortælling om det mentale overgreb

Thóra Hjörleifsdóttir, Magma  

Lilja og den mand, hun er sammen med er ikke kærester. Mærkater er nemlig ikke noget for dem. Men det betyder heller ikke noget! Han er så belæst og vidunderlig, at Lilja føler, hun aldrig kan være mindre end sit allermest perfekte jeg sammen med ham.

Men kærligheden er porøs, og Lilja ved aldrig, hvad hun kan forvente sig af den relation, hun er i. For at skubbe frygten til side om, at han vil gå fra hende, gør hun alt, hvad hun kan for at opfylde hans behov; sensuelt, intellektuelt og følelsesmæssigt. Og lidt efter lidt bevæger Lilja sig så langt ind i en grænseløs tilværelse, hvor hun til sidst ikke kan mærke sig selv, og hvor kontakten til virkeligheden forsvinder

Magma er en moderne og skræmmende realistisk skildring af en dybt forelsket kvinde i et forhold, hvor dominans og mentale overgreb finder sted på lige fod med kærtegn og dybe samtaler. På forskellige niveauer kan man som læser nikke genkendende til episoder i romanen, men for de fleste af os, er resten heldigvis noget, vi kun skal læse os til.

Romanen skriver sig ind i tendensen, der giver stemme til de kvinder, der oplever overgreb. Og hurra for det. For de skal høres. Læs den hvis du vil læse om relationer og hvor svært det kan være at holde fast i sig selv, når man er fuldstændig opslugt af et andet menneske.

Hun vil kun sove

Moderne fortælling om ugidelige millennials og (dårlig) moral.

Ottesa Moshfegh, Mit år med ro og hvile

Romanen virker næsten science fiction-realistisk og kredser om store emner som misbrug, ensomhed, sorg og tab. En fremragende roman, der næsten bliver for aktuel, når man nu læser den i sin egen dvalelignende tilstand under lockdown.

Vores navnløse hovedperson har tilsyneladende det hele. Hun er ung, smuk og nyuddannet fra et Ivy League-universitet og bor i den helt rigtige lejlighed i den helt rigtige del af New York på Manhattan og lever af sine forældres arv. Året er 2000 og det lader til, at alle døre er åbne for vores hovedperson, og den moderne, kulturradikale verden ligger åben for hendes fødder. Men hun vil ikke andet end at sove. Og takket være den moderne verden, så er netop dét måske muligt. Måske er en kemisk dvale den eneste vej væk fra alt det, hun ikke kan overskue.

Ved første øjekast har amerikanske Ottessa Moshfegh skrevet en sær roman om en forkælet millennials ugidelige og privilegieblinde adfærd in the land of possibilities. Men ved nærmere eftersyn møder vi meget moderne sædeskildring af et moderne liv i en moderne verden. Og hvad skal vi stille op med alt det moderne?

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.