Æggeskattejag er et hit hos børnene i påsken.

Æggeskattejag er et hit hos børnene i påsken. Foto: AdobeStock

Guide:

Påskeaktiviteter for hele familien

Påsken er hyggetid for hele familien. Århus Onsdag guider jer her til sjove aktiviteter, I kan være fælles om inde og ude

Af
Mai-Britt Jeppesen

Guide Påsken står for døren med sine påskekyllinger, påskeharer, gækkebreve og ikke mindst påskeæg. Påskens helligdage er ofte en tid på året, hvor familien samles til påskefrokoster og hyggelige aktiviteter. I år gør corona, at påsken nok kommer til at forløbe lidt anderledes end normalt for de fleste.

Heldigvis er der stadig masser af muligheder for at nyde påskedagene med de nærmeste, og der er masser af påskeaktiviteter, man kan lave. Århus Onsdag kommer her med fem idéer til sjove påsketing inde og ude, som familien kan være fælles om.

Læs med og lad jer inspirere. God fornøjelse og rigtig god påske!

Gem påskeæg i haven eller i parken og giv ungerne ledetråde, så de kan finde dem.

Gem påskeæg i haven eller i parken og giv ungerne ledetråde, så de kan finde dem. Foto: AdobeStock

Æggejagt

De fleste børn elsker skattejagt. Så gem ti æg rundt omkring i haven eller i den nærliggende park og lad ungerne løse en række opgaver for at kunne finde æggene. Det kan være quiz-spørgsmål om familien, om påsken eller noget helt tredje. Eller praktiske opgaver så som at filtre reb ud, bygge et korthus, hoppe tyve gange i sjippetov uden stop eller ramme en basketbold i nettet fem gange. For hver korrekt løst opgave, får børnene et hint til, hvor de kan finde et af de skjulte æg. Når alle opgaver er løst og alle æg fundet og lagt i en kurv, får hver af børnene en lille overraskelse. Måske i form af et lækket påskeæg.

Det er nemt at lave hjemmelavede chokoladepåskeæg - og hele familien kan være med.

Det er nemt at lave hjemmelavede chokoladepåskeæg - og hele familien kan være med. Foto: AdobeStock

Hjemmelavede chokoladeæg

Der findes ikke noget bedre end et lækkert, hjemmelavet chokolade påskeæg med marcipan eller nougatfyld. Det er slet ikke svært at lave sine egne påskeæg, og både børn og voksne kan være med i køkkenet, når der smeltes chokolade og trilles marcipan. Lav påskeæggene med marcipan, med eller uden nougat, dyp dem i mørk eller lys chokolade og tril dem i kokosmel, hakkede pistacienødder eller chokoladekrymmel.

Til påskeæg med nougat og marcipan skal I bruge:

200 gram ægte marcipan, 75 gram blød nougat, 125 gram lys eller mørk chokolade, nødder, kokosmel eller krymmel til pynt.

Sådan gør I:

Del marcipanen i 12 stykker og tril dem til kugler. Skær kuglerne midt over og tryk en fordybning i hver halvdel.

Del nougaten i 12 stykker og tril dem til kugler. Læg en nougatkugle i den ene halvdel af marcipankuglerne og saml dem igen med den anden halvdel.

Tril kuglerne til æggefacon og vend dem i smeltet lys eller mørk chokolade. Læg dem på en plade med bagepapir.

Drys med pynt i form af nødder, kokos eller krymmel. Lad chokoladen stivne.

Det er skægt at puste æg og dekorere dem med vandfarve, tusch, perler eller fjer.

Det er skægt at puste æg og dekorere dem med vandfarve, tusch, perler eller fjer. Foto: AdobeStock

Puste æg

Det er sjovt at puste æg, og når æggene bliver malet i alle mulige farver, pynter de så fint i vinduerne eller på bordet til påske.

I skal bruge en bakke hønseæg, en nål, tuscher, akryl- eller vandfarve.

Sådan gør I:

Sørg for at skolde eller spritte æggene af inden I puster dem for at undgå salmonella.

Brug en nål til at prikke hul i begge ender af ægget, prik hullerne så store at en tændstik kan komme igennem.

Sæt ægget til munden og begynd at puste al indholdet ud i vasken eller i et glas.

Rengør ægget både udvendigt og indvendigt og mal det så med vandfarver, akrylfarver eller tusch.

Klip et gækkebrev, skriv en påskehilsen og send det til venner eller familie.

Klip et gækkebrev, skriv en påskehilsen og send det til venner eller familie. Foto: M. Jeppesen

Klippe gækkebreve

Gæk, gæk, gæk, mit navn er blevet væk. Mit navn det står med prikker, pas på de ikke stikker...

Det er nu, I skal klippe og sende gækkebreve, hvis I vil lave lidt gæk med familie og venner og måske være heldig at få et påskeæg, hvis modtageren ikke gætter inden påske, at gækkebrevet er fra jer.

I skal bruge farvet eller mønstret papir eller pap, en saks, farveblyanter eller tuscher.

Sådan gør I:

Papiret skal være kvadratisk. Fold papiret diagonalt til en trekant eller på langs. Fold igen en eller to gange. Start med at klippe kanten i buer, takker eller bare rundt.

Klip ind fra begge sider på skift, lige linjer eller buer. Klip parallelt med det første klip, men spids lidt til, så der klippes lidt papir af. Det er det, der danner mønstrene.

Fold gækkebrevet ud og skriv din hilsen. Tilføj eventuelt et sjovt gækkevers og husk at underskrive med prikker.

Pompon-kyllinger er lette at lave, og de pynter så fint på påskebordet.

Pompon-kyllinger er lette at lave, og de pynter så fint på påskebordet. Foto: AdobeStock

Lav pomponkyllinger

Lad børnene lave en hel bunke gule pomponer og hjælp dem så med at samle dem til fluffy påskekyllinger, der kan live op på påskebordet eller i vindueskarmen. Alt I skal bruge er gult uldgarn, sort, rødt og orange filt samt en saks, pap og lim.

Sådan gør I:

1. Klip to papcirkler på 5,5 cm i diameter til kyllingens hoved og to papcirkler på 9 cm i diameter til kroppen. Klip i midten af papcirklerne et cirkelformet hul på henholdsvis 2,5 og 4 cm i diameter og klip en slids ind til hullet.

2. Læg de to papcirkler i samme størrelse oven på hinanden og sno garnet hele vejen rundt om papcirklerne – igennem hullet og rundt om - i et tykt, jævnt lag. Dæk ikke slidsen. Klip garnet over, når hele papcirklen er dækket og lås garnenden.

3. Før saksen ind imellem de to papstykker ved slidsen og klip forsigtigt garnet over hele vejen rundt. Hold godt fast på garnet, så det ikke stikker af.

4. Når I har klippet hele vejen rundt, tager I et nyt stykke garn, fører det ind imellem de to stykker pap og binder en stram knude. Nu kan papstykkerne fjernes og vupti, I har lavet jeres første pompon.

5. Sæt pomponerne sammen med lim (eller sy dem sammen) og klip øjne, næb, hanekam og vinger af filt. Lim (eller sy) dem på.

Publiceret 28 March 2021 11:00