Kronprinsessen med den smukke buket bundet af seksårige Stella Mataji, som kronprinsessen tog sig god tid til at tale med.

Kronprinsessen med den smukke buket bundet af seksårige Stella Mataji, som kronprinsessen tog sig god tid til at tale med. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mary åbner Fair Festival i Aarhus:

"Nemt at føle sig magtesløs"

Kronprinsesse Mary har valgt at tage til Aarhus og støtte byens bæredygtighedsfestival, der åbner i dag

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Da Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary ankom til Aarhus Rådhus i dag 19. marts klokken 15, blev hun modtaget af seksårige Stella Mataji fra Risskov.

Hun overrakte en buket af bæredygtige blomster til kronprinsessen. Stella Mataji har selv sammensat og bundet buketten, der var helt i tråd med den bæredygtighedsfestival, som kronprinsessen kom for at åbne.

Du og jeg kan gøre noget

"Det er nemt som individ at føle sig magtesløs, når vi står overfor noget så stort og komplekst som klimaforandringer. Men vi kan - både du og jeg - være med til at lave forandringer gennem vores personlige valg. Her hjælper Fair Festival. Den vise nye produkter, nye tænkemåder og nye løsninger - og vejen til en bedre fremtid," lød det fra kronprinsessen.

Hun citerede Brundtlands-rapporten og nævnte i samme åndedrag, at den er skrevet allerede i 1987 og sagde:

"Der er mange forklaringer på, hvad bæredygtighed egentlig er. En af dem, jeg har hørt, handler om, at vi skal opfylde den nuværende generations behov, uden at at bringe fremtidens generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare. Og hvordan gør vi så det?" spurgte hun og pegede på de 17 Verdensmål som et bud på det men også den enkelte borgers valg i det daglige er afgørende.

Bæredygtighed er fremtiden

Aarhus' Fair Festival er i år ændret til et digitalt format. Derfor havde festivalens officielle åbning færre fysiske deltagere.

"Det betyder alt for os på Fair Festival, at kronprinsessen åbner festivalen og signalerer, at bæredygtighed er en vigtig sag," sagde festivalens stifter, Kristine Overgaard Nielsen, da hun med ondt i maven af spænding stod og ventede på Mary.

"Fair Festival er blevet udskudt to gange, og pludselig med kun tre ugers varsel kunne det lade sig gøre at afvikle den digitalt. Det er vi lykkelige for."

Ud over hende og kronprinsessen talte også Borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand Rabih Azad-Ahmad.

Visionen med Fair Festival er at bidrage til at øge kendskabet til bæredygtige produkter, tanker og idéer. Med det nye, digitale format får udstillere en online stand til fremvisning af produkter.

Festivalen består blandt andet af en række oplæg, debatter og foredrag med kendte navne som Christine Feldthaus, Steen Hildebrandt og Mikael Jarnvig.

Mary kender Aarhus

Det er langt fra første gang, at Kronprinsessen tager turen til Smilet By, hvor hun i sin tid gemte sig for pressen sammen med kronprins Frederik, før de blev et offentligt par.

Siden har hun jævnligt besøgt børnehaver, iværksættere, Filmbyen, Aarhus Universitet, det internationale sejlsportscenter og sidst men ikke mindst Marselisborg, hvor hun har fejret jul sammen med den royale familie mange gange.

Kronprinsessen blev mødt med en forløsende latter, da hun sluttede det minimalistiske pressemøde med bemærkningen:

Kronprinsessen blev mødt med en forløsende latter, da hun sluttede det minimalistiske pressemøde med bemærkningen: "Det her en meget stille åbning." Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Fair Festival

Finder sted 19.-21. marts på digitale platforme

Festivalen vil vise bæredygtige produkter, tanker og idéer

Der bliver også oplæg, debatter og foredrag med navne som Christine Feldthaus, Steen Hildebrandt og Mikael Jarnvig.

Se mere på fairfestival.dk

Publiceret 19 March 2021 15:23