Forestille dig at alle i verden har fået slettet The Beatles fra hukommelsen og du er den eneste i verden, der kan Beatles' sange. Sådan er den finurlige præmis for filmen 'Yesterday', som sangeren Ed Sheeran også medvirker i som sig selv. 

Forestille dig at alle i verden har fået slettet The Beatles fra hukommelsen og du er den eneste i verden, der kan Beatles' sange. Sådan er den finurlige præmis for filmen 'Yesterday', som sangeren Ed Sheeran også medvirker i som sig selv.  Foto: United International Pictures

Guide: Fire forslag til musikfilm du skal se

Musikfilm kan blande god musik med stærke historier. Her giver vi dig fire bud på musikfilm, du kan se fra sofaen

Af
Anders Michaelsen

FILM Mens spillesteder og biografer for tiden må holde lukket, kan vi stadig streame film og musik som et coronavenligt alternativ.

Skal man kombinere musik og film i en genkendelig blanding af velkendte hits og god historiefortælling, er der lavet flere film til netop det formål, og her vil vi komme med fire bud på nogle af dem, der er værd at give en chance. 

Yesterday

Og til en guide med musikfilm er man selvfølgelig nødt til at starte med en film, der tager sit musikalske udgangspunkt i måske verdens største band nogensinde – The Beatles. 

Filmen 'Yesterday' handler om musikeren Jack Malik, der drømmer om at leve af musikken. Men det er som om, at hans hjemmelavede sange aldrig rigtigt slår til foran de beskedne grupper af publikum, han koncert efter koncert spiller for.

En nat på vej hjem bliver verden ramt af et globalt strømsvigt, et strømsvigt der også er skyld i, at Jack bliver ramt af en bus. Jack overlever, men da han en af de efterfølgende dage spiller Beatles-sangen 'Yesterday', tror vennerne, det er Jacks egen sang. Han opdager, at de ikke kender The Beatles, og det globale nedbrud har faktisk gjort, at ingen i hele verden længere kender til den kendte rockgruppe – altså på nær Jack, som nu begynder at spille Beatles-sangene, som var det hans egne sange.

Kan ses på: Viaplay

IMDB-rating: 6,8

Walk the Line

I 2005 lavede James Mangold den biografiske film 'Walk the Line' om countrystjernen Johnny Cash. Joaquin Phoenix fik for sin portrættering af ikonet en Golden Globe og Oscar-nominering for bedste mandlige hovedrolle.

Filmen skildrer Cashs liv i forskellige perioder; fra dreng til soldat til etableret stjerne og som en ulykkelig gift ung mand, der drømmer om at blive country-stjerne.

Drømmen går så småt i opfyldelse, da han i 1955 træder ind på legendariske Sun Studios i Memphis, hvilket til gengæld også bliver starten på en kaotisk tid med blandt andre Elvis og et pillemisbrug.

Kan ses på: De fleste lejetjenester

IMDB-rating: 7,8

Bohemian Rhapsody

En anden biografisk musikfilm, der høstede flere priser, er Bohemian Rhapsody fra 2018, der fortæller historien om Freddie Mercury og Queen. Fire Oscars heriblandt en til Rami Malek for bedste mandlige hovedrolle for at spille og ligne den karismatiske sanger på en prik, hvilket de andre bandmedlemmer også lykkedes ret godt med. 

Filmen fortæller om Mercurys vej ind i bandet, bandets succes i 70'erne og sangerens vej ud af bandet igen som soloartist. En historie om en kunstner og et band, der tog flere chancer, men også en fortælling om den klassiske bagside af succesen.

Kan ses på: Viaplay

IMDB-rating: 8

Blinded by the Light

I 2019 kom drama-komedien 'Blinded by the Light'. Filmen handler om teenageren Javed. En engelsk teenager med pakistansk baggrund i 80'ernes Thatcher-England. Han skriver digte som en flugt fra hverdagen. For på hjemmefronten kæmper han med en - i hans øjne - forstokket og gammeldags far, mens han ude i byen konstant oplever racisme.

Men en dag introducerer en af hans klassekammerater ham for Bruce Springsteen. Her bliver 'Bossens' musik og tekster en inspiration til at følge sine drømme, stå på egne ben og til at gøre oprør mod hans traditionelle far. 

Kan ses på: C More, HBO Nordic og Viaplay

IMDB-rating: 6.9

Publiceret 31 January 2021 06:00