Mia Saskia Hansen er programleder hos Genlyd Aarhus, som er en digital opslagstavle for alle i byen, der har lyst til at møde nye mennesker.

Foto: Claus Sjšdin / CSPress.dk - genlydaarhus.dk Mia Saskia Olesen, programleder i GENLYD. Denmark - Aarhus 14/01/2021 Optagelsestidspunktet er Dansk Normaltid Foto: Claus Sjodin

Fællesskaber giver genlyd i Aarhus 

Genlyd Aarhus er formidler af forskellige former for fællesskaber via en digital opslagstavle. Håbet er at skabe flere kreative fællesskaber i byen og medvirke til at bekæmpe ensomhed 

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Er du ved at blive bims af at sidde derhjemme i dit eget selskab? Savner du nogen at spille Warzone med, nogen at dele strikkeopskrifter med eller nogen at gå en tur ud i naturen med? Er du ny i Aarhus og i tvivl om, hvad byen har af muligheder? Så er Genlyd Aarhus noget for dig. 

Genlyd Aarhus er en digital opslagstavle, hvor man kan gå ind og finde opslag om aktiviteter fra andre eller selv oprette opslag, hvis man har lyst til at møde nye mennesker. 

"Genlyd Aarhus kan bruges af alle i Aarhus, som har lyst til at være en del af et fællesskab, hvad enten det er fordi, man er ny i byen, fordi man har lyst til at dele sin interesse med andre, eller fordi man måske går sig en tur hver dag, men synes det ville være hyggeligere at have nogen at følges med," fortæller Mia Saskia Olesen, der er programleder hos Genlyd Aarhus. 

Genlyd Aarhus blev etableret i 2017 af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, fordi Aarhus skal være en god by for alle med fællesskabet i fokus. Alle over 18 år kan helt gratis oprette en profil på genlydaarhus.dk. 

"Genlyd Aarhus er et digitalt mødested, hvor fællesskaber kan opstå. Den digitale opslagstavle er fyldt med invitationer. Hver dag får man rigtig mange informationer i byen og i byrummet – det er godt, men det er også dejligt med invitationer," siger Mia Saskia Olesen. 

"Genlyd Aarhus kan bruges både af privatpersoner, der leder efter nogen, de kan være fælles om noget med, eller af foreninger og klubber, som gerne vil invitere flere med. Det er vigtigt at sige, at har man af den ene eller anden årsag svært ved at tage det første skridt, når man kommer ind på sitet, er Genlyd Aarhus også en hånd, der rækker ud, så man kan få hjælp til at komme i kontakt med andre. Hver dag sidder vores fællesskabsformidler klar ved telefonen og kan fortælle om, hvilke muligheder der er i Aarhus. Det er der årligt et par hundrede, der benytter sig af," oplyser programlederen. 

Louise Elkjær Kortegård (tv.) er Genlyds fællesskabsformidler. Hver dag sidder hun klarr ved telefonen, hvis nogen har behov for en håndsrækning til selv at oprette en profil og søge nye fællesskaber på genlydaarhus.dk.

Louise Elkjær Kortegård (tv.) er Genlyds fællesskabsformidler. Hver dag sidder hun klarr ved telefonen, hvis nogen har behov for en håndsrækning til selv at oprette en profil og søge nye fællesskaber på genlydaarhus.dk. Foto: Claus Sjodin

Flere brugere

På nuværende tidspunkt har Genlyd Aarhus omkring 2200 profiler. Et stigende antal brugere er kommet til i de seneste mange måneder, hvor corona har sat en stopper for mange aktiviteter og for det at være sammen. 

"Vi kan mærke, at der er et stigende antal brugere, der finder ind på Genlyd Aarhus, nu hvor så mange ting er lukket ned i samfundet. Det er tydeligt, at vi stadig har brug for fællesskaber - måske endnu mere end tidligere - og for at finde nye måder at være sammen på," fortæller Mia Saskia Olesen og fortsætter: 

"Tager man et kig på opslagstavlen på genlydaarhus.dk, møder man stor kreativitet i forhold til, hvordan man kan mødes nu og stadig overholde de gældende restriktioner; der er mange, der for eksempel efterlyser nogen at cykle eller gå en tur sammen med - på afstand. Jeg tror, der er mange, der har behov for at komme fri af den her fornemmelse af at sidde og vente på, at det går over, men i stedet forsøge at finde ud af, hvad der så faktisk kan lade sig gøre inden for de rammer, regeringen har sat." 

Ud over invitationer til at komme ud i naturen og få rørt sig i fællesskab, er der også flere fællesskaber, der inviterer til at hækle og strikke sammen. 

"Efter corona har interessen for hækle-strikke-fællesskaber været stor. I foråret startede vi hos Genlyd Aarhus selv et DIY- fællesskab på Folkestedet, som vi mødte stor tilslutning til. Nu forsøger vi at mødes online, og det har vist sig at fungere rigtig godt. Det er sjovt at opleve, at snakken sagtens kan komme i gang også online. På en eller anden måde føles det som om, at man er tættere på hinanden online, end hvis man sidder sammen fysisk med to meters afstand," siger Mia Saskia Olesen og opfordrer i samme åndedrag andre til at tænke i fællesskaber på nye måder. 

Ønsker man som privatperson eller som forening eller klub at etablere et nyt fællesskab eller udvide et allerede eksisterende, kan man søge den såkaldte Genlyd-pulje. 

"Fire gange om året kan man som privatperson, klub eller forening, der gerne vil skabe eller udvide fællesskabet, søge op til 5000 kroner fra Genlyd-puljen. Så har man lysten til at bidrage til at bekæmpe ensomhed og booste fællesskabet i Aarhus, skal man ikke holde sig tilbage," lyder det fra Mia Saskia Olesen. 

Genlyd Aarhus 

  • Et initiativ under Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommmune.
  • Digital opslagstavle for private, klubber og foreninger i Aarhus, der søger eller gerne vil dele forskellige former for fællesskaber. 
  • Alt man skal gøre er at oprette en profil på genlydaarhus.dk - det er helt gratis. 
  • Se mere på genlydaarhus.dk og følg Genlyd på Instagram: #genlydaarhus og på Facebook: Genlyd Aarhus.

Publiceret 24 January 2021 06:00