Lene Dreyer er her i en striktrøje af ren uld. Hun har haft stress og brugte strikning som meditation med stort held. Entusiasten strikker hver eneste dag og til alle tider.

Lene Dreyer er her i en striktrøje af ren uld. Hun har haft stress og brugte strikning som meditation med stort held. Entusiasten strikker hver eneste dag og til alle tider. Foto: Lene Dreyer

Coronatid er strikketid - strik dig glad

Lene Dreyer afstresser med strikning, der udløser lykkehormonet dopamin og gør hende glad. Med profilen strikdigglad på Instagram inspirerer hun flere end 10.000 følgere til at strikke lækre ting i den mørke og kolde corona-vintertid

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Der er ifølge strikke-entusiasten, Lene Dreyer, mange gode grunde til at kaste sig ud i disciplinen strikning, der er en corona-venlig aktivitet:

Man bliver glad af at strikke

Det er bæredygtigt at producerer selv.

Der kommer ofte flotte ting ud af det

Man kan lave sit helt eget design

Naturens farver er overraskende, når man går tæt på detaljen. Der er flere farvekombinationer, Lene Dreyer aldrig selv ville havde valgt.

Naturens farver er overraskende, når man går tæt på detaljen. Der er flere farvekombinationer, Lene Dreyer aldrig selv ville havde valgt. Foto: Lene Dreyer

Vi ses på Insta

Lene Dreyer er den æstetiske kvinde bag profilen strikdigglad. De smukke fotos af afstemte farver, naturen, mønstre og struktur er lagt ud af den dybt passionerede kvinde, som elsker at nørde ned i detaljen. Og som bruger det helt bevidst som afstressning.

Glæden ved håndarbejdet og fordybelsen er mindst lige så vigtig som resultatet.

"Jeg var nede med stress i 2014, og brugte strikning som meditation. Mit profilnavn, strikdigglad, udspringer af det. Jeg strikker hver eneste dag og til alle tider. Jeg har strikketøjet med i bussen og på café. Jeg står tidligere op, så jeg lige når et par runder, inden jeg skal ud af døren. Og jeg strikker, inden jeg går i seng," siger Lene Dreyer og lyder i telefonen lige så glad, som hun siger, at hun er.

Aarhusianeren mener, at strik er vores mentale fitnessrum. Et sted hvor man kan glemme bekymringer og tiden. 

"Jeg kobler helt fra, får ro og finder fordybelse. Jeg oplever et flow, hvor jeg glemmer tid og sted. Der er ingen krav og bare glæde," uddyber hun sit syn på strikningens psykologiske effekt.

Mindfull strikkeri

Lene Dreyer pointerer, at man producerer forskellige lykkehormoner - blandt andet dopamin, når man laver gentagende bevægelser, som strikning jo er. Det giver ro på åndedræt og hjerterytme i en hverdag, hvor der kan være høj puls.

"Jeg hører rigtig mange mene, at de bliver glade i selskab med strikkepindene. Og det kan der i høj grad være brug for - ikke mindst på denne mørke og kolde årstid, hvor næsten alt er corona-nedlukket."

Strikdigglad på Instagram inspirerer til at arbejde med farver, teknik og at koble naturen med strik. En flot blomst kan strikkes, hvis man kan finde farverne og skabe strukturen. 

Strikdigglad på Instagram inspirerer til at arbejde med farver, teknik og at koble naturen med strik. En flot blomst kan strikkes, hvis man kan finde farverne og skabe strukturen.  Foto: Lene Dreyer

For en strikker er regnvejr, blæst og kulde en god ting. For så kan man sidde under dynen med sit strikketøj hele dagen. Det giver fordybelse og produktion.

"Det er utroligt tilfredsstillende at strikke lige præcis det, man ønsker sig eller har brug for. Jeg er en nørd, så jeg kan bruge meget lang tid på at forberede en trøje ved at finde det helt rigtige garn i de rigtige farver. For eksempel har strikket en trøje, der passer præcis til en blomstret kjole med mange farver. Den trøje fuldender mit outfit og gør mig glad, hver gang jeg tager den på," forklarer superstrikkeren, der kun strikker af lyst og derfor absolut mest til sig selv.

Gammel eller sær

Hun får selskab af flere og flere, og de bliver yngre og yngre. Garnbutikkerne i Aarhus fik under den første corona-bølge en ny gruppe kunder, som i høj grad er unge. Lene Dreyer møder også stor interesse fra unge mennesker.

"jeg har mødt den fordom, at man kun strikker, hvis man er gammel eller sær. Men nu er både mine unge kolleger og mine børns venner interesserede. Og det er i kraft af de sociale medier blevet nemt at få hjælp til at komme i gang. Min svigerinde er gået fra at strikke karklude til at lave italienske aflukninger ved hjælp af YouTube-videoer," ler Lene Dreyer.

Man behøver altså ikke at have mormor, der kan lære en at strikke, for at komme i gang. Selv har Lene Dreyer strikket, siden hun var fire år, fordi alle i hendes familien tegnede, malede, strikkede eller syede. Hun er vokset op med en kunstnerisk tilgang og har en stærk evne til at se struktur, farver, mønstre og detaljer. Det kan man træne, men det er ikke en evne, alle har. Til gengæld kan alle lære det håndværksmæssige, og det har aldrig været nemmere end i dag, hvor hjælpen kan findes på nettet med få klik.

Det digitale fællesskab

YouTube har en masse gode strikkeskoler. Blandt andre lægger bloggeren, Kimmi Munkholm, videoer op, hvor hun gennemgår alt i detaljer.

Aarhusianske Mette Wendelboe Okkels har etableret firmaet, Petitknit, som tilbyder et væld af begyndervenlige opskrifter. Det er på få år blevet hendes fuldtidsbeskæftigelse at mætte det strikkehungrende folkefærd via hendes hjemmeside og de sociale medier.

Der er i det hele taget et levende digitalt strikkeunivers, som rummer alle slags strikkere.

"Jeg har fået et stort netværk via instagram - både strikke-veninder, -bekendtskaber og -venskaber. De har alle glæden ved at skabe noget. I den digitale verden udveksler vi god karma og strikke-idéer. Vi sidder og strikker og snakker sammen online. Det er en ny måde at være sammen på, og et alternativ midt i corona, der kan være nyt og angstprovokerende," forklarer 48-årige Lene Dreyer.

Man producerer forskellige lykkehormoner, når man laver gentagende bevægelser, som strikning jo er. Det giver ro på åndedræt og hjerterytme.

Man producerer forskellige lykkehormoner, når man laver gentagende bevægelser, som strikning jo er. Det giver ro på åndedræt og hjerterytme. Foto: Lene Dreyer

"Jeg har valgt at lægge mine billeder ud på Instagram, fordi det er nemt og overskueligt. Man er lynhurtigt i kontakt med andre strikkere. Man får hurtigt svar på de spørgsmål, man stiller og man kan med hashtag strik søge og komme ind i et helt univers af billeder, profiler og andre folks kommentarer," forklarer Lene Dreyer.

Hobby som et job

Hun etablerede sin Instagram-profil i 2014, fordi hun ville lave en logbog til sig selv med billeder. Men interessen var så stor, at profilen hurtigt udviklede sig.

"Jeg vil gerne videregive min passion og interesse. Jeg inspirerer til at arbejde med farver, teknik og at koble naturen med strik. En flot blomst kan strikkes, hvis man kan finde farverne og skabe strukturen. Jeg er nørden, der går i dybden med detaljerne og strukturen," siger Lene Dreyer, der kalder sin stil enkel og feminin.

Naturens farver er overraskende, når man går tæt på detaljen. Der er flere farvekombinationer, Lene Dreyer aldrig selv ville havde valgt.

Naturens farver er overraskende, når man går tæt på detaljen. Der er flere farvekombinationer, Lene Dreyer aldrig selv ville havde valgt. Foto: Lene Dreyer

Hun har altid gang i fem projekter: Et fjernsyns-strikketøj, et mønstret, der skal tælles, og noget med farver, der gør hende glad. Hun evner at bruge mange farver, uden at resultatet nogen siden bliver spraglet men i stedet danner en harmoni. Det ses tydeligt på hendes profil, der er meget æstetisk - og meget populær.

"Min profil voksede, selv om det ikke var meningen. Jeg blev tagget af en stor amerikansk strikker og så eksploderede det. Jeg har fået venner i Australien og USA. Vi er alle ligesindede uanset alder, udseende og sprog," siger instagrammeren, der i dag har 10.036 følgere.

Publiceret 23 January 2021 08:00