Man kan sagtens dele en god bog - eller læse den sammen. Her er fem bud på god læsning.

Man kan sagtens dele en god bog - eller læse den sammen. Her er fem bud på god læsning. Foto: Aarhus Bibliotekerne

Der er drama, mord og hygge til denne mørke tid

Aarhus Biblioteker giver overblik og et bud på spændende læsning. Der er både mord, mysterier, selvbiografi og feel good i bunken af bøger

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Bibliotekerne i Aarhus har fundet en håndfuld bøger, som de anbefaler i denne vintertid. Anmeldelserne af bøgerne kan læses i sin fulde længde på www.litteratursiden.dk.

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Den historiske

Sanatoriet af Anne-Sophie Lunding-Sørensen (2020)

I 1929 ankommer psykiater Hannah Neumann fra Wien til Sølund nervesanatorium. Stedet er i oprør: Ledelsen er i vildrede, og sygeplejerskerne berørte, da fire unge kvinder netop har taget livet af sig selv, lige da de synes at have fået det bedre.

Neumann har i Wien arbejdet sammen med Freud og praktiseret den moderne psykoanalyse. Trods kollegaernes store skepsis overfor denne moderne metode, går den høje, mørke og autoritære kvinde i gang med sine behandlinger af de syge kvinder, der er indlagt på Sølund. Før Hannah ankommer til Sølund, behandles de psykisk syge kvinder som fortabte sjæle. De får frataget deres personlige ejendele, og går i grå uniformer, medicineres og ynkes, mere end de behandles. Ikke af ond vilje, men fordi det er sådan, man plejer at gøre.

Da endnu en ung kvinde drukner i søen, begynder tingene at smuldre. Måske er den moderne psykoanalytiske tilgang rent faktisk ikke så effektfuld. Eller har Hannah ladet sig distrahere af den unge smukke sygeplejerske, Dagmar, som hjælper Hannah i hendes behandlinger – eller måske hersker der virkelig en ondskab på Sølund, sådan som stemmerne i en af de indlagte kvinders hoved advarer om?

Anne-Sophie Lunding-Sørensens er i topform i sin nyeste roman, hvor hun, som i tidligere udgivelser, gør det, hun gør bedst! Giver en stemme til dem, der normalt overdøves af magthaverne og dem, der sætter dagsordenen, men som måske faktisk har noget meget vigtigt at fortælle.

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Den psykologiske

Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng (2020)

I Ohio i 1977 splittes familien Lee, da familiens teenager datter, 16-årige Lydia, dør. Lydia har altid været forældrenes yndlingsbarn og hende, der skulle opnå alt det, de ikke selv opnåede. Men ingen kender til det pres, som Lydia levede med bag de lukkede døre til familiens hjem. Som barn af en kinesisk immigrant og en hvid mor er livet i en lille by i 1970'erne ikke altid nemt. Da hun bliver fundet død i en sø, opstår det store spørgsmål: Hvad skete der med Lydia? Og hvem har skylden?

Romanen er fyldt med usædvanligt stærke og nuancerede karakterportrætter, som alle gennemgår en udvikling, der spiller en vigtig rolle i udredningen af, hvad der skete med Lydia. Alle håndterer sorgen over at miste en datter og en søster på en mere eller mindre usund facon, og det beskrives gribende.

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Kriminalromanen

Digterens død af Torbens Munksgaard

Simons bedste ven, digteren Pelle Martin Nordborg, har ifølge politiet begået selvmord. Han sprang ud ad vinduet fra sin lejlighed.

Simon undrer sig over vennens selvmord, og begynder selv at efterforske dødsfaldet. Politiet finder det ikke nødvendigt at genåbne sagen. Dels fordi dødsfaldet skete i et 'lukket rum'. Dels fordi vidner så, at Pelle sprang. Simon er dog overbevist om, at der er begået et koldblodigt mord.

I Pelles ejendele var der i en notesbog efterladt en kryptisk besked. Måske var det starten på et nyt digt, eller måske var det en ledetråd til. hvem der ville dræbe ham. 

I Simons efterforskning besættes og hvirvles han ind i mysteriet; hvad skete der. den aften Pelle døde. og hvem var Pelle egentlig?

Midt i alt dette oplever Simon sin egen deroute, hvor han har svært ved at navigere i livet og alle dets følelsesmæssige facetter. Han bliver nødsaget til at flytte ind hos den bryske værthusejer Jonna, der bliver en stor del af opklaringsarbejdet og Simons liv. 

Det er en spændende kriminalroman og samtidsbillede om venskab, identitet, mord og ord.

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Moderne slægtshistorie

Højsangen fra Palermovej af Annette Bjergfeldt

I tre generationer har villaen på Palermovej været i familiens eje. Hannibal Severin Møller købte efter første verdenskrig, villaen på Amager til sin store kærlighed – den russiske cirkusprinsesse Varinka.

Hannibal var ikke Varinkas største kærlighed. På tragisk vis gik hendes livs store kærlighed, Vadim, bort i et uheldigt cirkusnummer, hvor en flodhest, der var bestilt via postordre, endte som ufrivillig morder.

Lidenskaben og passionen mellem danske Hannibal og russiske Varinka, blev hurtigt erstattet med væddeløbsspil og opdragelsen af ét enkelt barn, Eva, der voksede op med musikken og 'højsangen' på Palermovej. Senere blev hun gift med den svenske brevdue-entusiast Jan Gustav, med hvem hun fik tre børn. 

Romanen fortælles af ét af de tre børn, den noget introverte maler Esther. Hun sidder alene tilbage i huset og fortæller familiens historie.

Det er en ægte feelgood roman, der giver romanens personer en chance til. Persongalleriet er så farverigt og levende, at det sprænger hele farvepaletten. 

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Den selvbiografiske

Oplyst af Tara Westover (2019)

Amerikanske Tara Westover debuterede med denne selvbiografiske roman. I dag er Tara Westover historieprofessor ved Cambridge. En stilling der virker helt utopisk, når man først har læst romanen om hendes opvækst.

Tara er født i en øde bjergegn i staten Idaho. Familien, som består af far, mor og fem børn lever som fundamentalistiske mormoner, især ansporet af faderens sygelige paranoia og uden kontakt til det offentlige system. Børnene hjemmeskoles nødtørftigt. Der skal være tid til, at de kan hjælpe med arbejdet i faderens skrotophuggeri og indsamlingen af forråd til dommedag.

Familiedynamikken er fuld af grov vold og psykisk terror, især Taras ældre bror er en psykopat, der terroriserer sine yngre søskende, mens forældrene dækker over ham.

Tara er en videbegærlig pige, der kun har få muligheder for at opsøge viden. Inspireret af en ældre bror, begynder hun som 17-årig at kæmpe sig vej ind i uddannelsessystemet. På egen hånd læser hun op til en highschooleksamen og bliver optaget på college. Her bliver hun konfronteret med de antisemitiske, racistiske, kvindeundertrykkende og videnskabsfjendske normer, der hidtil har været hendes virkelighed.

Tara beskriver den opløsningsproces hun gennemgår stærkt og vedkommende. Og især smerten ved de to verdener hun nu befinder sig i, der ikke kan leve side om side.

Publiceret 17 January 2021 06:00