Domprovsten, Gerda Neergaard Jessen, skftes sammen med sine kolleger til at tale emd dem, der kommer forbi domkirken. Præsterne kan mærke, at folk trænger til det.

Domprovsten, Gerda Neergaard Jessen, skftes sammen med sine kolleger til at tale emd dem, der kommer forbi domkirken. Præsterne kan mærke, at folk trænger til det. Pressefoto

Coronanedlukning: "De unge kan næsten ikke klare mere"

Coronanedlukningen skaber stor ensomhed - det vil præsterne gøre noget ved

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Præsterne i Aarhus Domkirke sidder nu klar i kirken til uformelle kig-forbi-samtaler. Det mener de, der er brug for i denne nedlukningstid, hvor ensomheden er større end ellers.

Man er meget velkommen til at kigge forbi til en uformel dagligdags samtale om hvad som helst. Det behøver slet ikke handle om livet, døden eller kirken.

"Vi savner alle sammen at møde folk. I bedste fald er det kedeligt og i værste fald er det deprimerende at være meget alene. Derfor stiller vi os til rådighed og taler gerne om stort og småt i hverdagen," siger domprovsten, Gerda Neergaard Jessen.

"Det behøver ikke at handle om den store eksistentielle livskrise, eller om at vi skal ind og grave i sindets mørke dybder. Det kan i lige så høj grad dreje sig om dagligt velvære og de små ting," fortsætter hun.

Kig spontant forbi

Præsterne har i deres daglige virke mange samtaler med folk, men det kræver en aftale. Nu kan man bare helt spontant kigge forbi. På den måde håber præsterne på også at nå andre, end dem de i forvejen har kontakt med.

"For dem, der allerede kender og måske bruger muligheden for at tale med os, er det nyt, at de bare kan komme forbi kirken. Og så er der alle dem, der ikke tænker på præsten som en mulighed, når de har det svært," uddyber Gerda Neergaard Jessen.

Unge er pressede

Hun oplever, at en stor gruppe af unge efterhånden er hårdt pressede af at være så meget alene hjemme og måske passe deres studier via computeren.

"De unge kan næsten ikke klare de digitale platforme og online-møderne længere. Situationen stresser og de mister modet. Mange af dem har virkelig brug for det fysiske møde," vurderer hun.

Præsten mener, at det er svært at være ung i nedlukningstiden sammenlignet med de voksne. Vi andre, der har en erfaring at trække på.

"Vi føler ikke, at vi mister så meget, og ved at det her går over. De unge er bange for at miste noget og synes, at det er svært ikke at kunne komme til sport, ud i bylivet eller på deres studier. Det gør dem glade, så nu er det svært at holde humøret oppe," siger Gerda Neergaard Jessen.

De tre præster skiftes til at holde samtaler i domkirken og er der klokken 13-15.

Fakta

De tre præster i Aarhus Domkirke byder indenfor til spontane samtaler

En af dem vil være til stede i kirken på alle hverdage

I tidsrummet klokken 13-15

Der er kaffe på kanden

De tre præster er Gerda Neergaard Jessen, Tina Brixtofte Andersen og Henrik Grøndal Lund

Publiceret 13 January 2021 10:00