Bag låge nummer syv, som gemte sig i vinduet hos Panduro Hobby i Badstuegade, var der et kunstværk, som er en del af Natureventyr; et initiativ for børnefamilier, der med Natureventyr appen kan gå på opdagelse rundt i byens gader.

Bag låge nummer syv, som gemte sig i vinduet hos Panduro Hobby i Badstuegade, var der et kunstværk, som er en del af Natureventyr; et initiativ for børnefamilier, der med Natureventyr appen kan gå på opdagelse rundt i byens gader. Foto: M. Jeppesen

Smilet lever hos KM Mode

'Smilet Lever', der er et initiativ under Aarhus Kommune, har placeret 24 låger på butiksfacader rundt omkring i byen. Bag lågerne gemmer der sig værker af lokale kunstnere. Hos KM Mode i Frederiksgade fanger låge nummer 23 forbipasserendes opmærksomhed. En opmærksomhed midtbyens butikker har hårdt brug for

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS I en corona-tid, som den vi desværre stadig lever i, har vi ekstra meget brug for smilet. Desværre kan smilet være svært at få øje på bag mundbindet. Det forsøger udvalget 'Mere gang i Aarhus', som er nedsat af Aarhus Kommune. at gøre noget ved med initiativet 'Smilet Lever'.

Det seneste initiativ under overskriften 'Smilet lever' er en julekalender, der med sine 24 låger er spredt rundt omkring i byens butikker. En låge i hver butik. Der åbnes en låge hver dag, og bag hver af lågerne gemmer der sig et kunstværk udført af en lokal kunstner. Brugere på Facebook kan på Smilet Lever's Facebookside gå ind og gætte på, hvilken butiksfacade den kommende dags låge befinder sig på og vinde præmier.

"Tanken bag julekalenderen er at skabe noget i byen, der får folk til at smile. Noget som kan være med til at trække folk ned i byen, men uden nødvendigvis at skulle ind i butikkerne. Kunstværkerne kan - når lågerne er åbnet - ses i butiksvinduerne udefra. Samtidig ville vi gerne have byens lokale kunstnere i spil. De har været og er stadig hårdt ramt af corona-krisen, og vi vil gerne give noget tilbage til dem," fortæller Amalie Toftgaard, der er kommunikationsansvarlig hos Smilet Lever.

Hun og hendes kollegaer fra Smilet Lever kontaktede en lang række kunstnere via Instagram i håb om, at de ville være med i julekalenderen.

"Vi har kun fået positiv respons. Hver kunstner får et symbolsk beløb for at være med, men det er bestemt ikke det, der har fået de deltagende kunstnere til at være med. De er bare glade for at få lov til at skabe kunst og give folk en kulturel oplevelse i en tid, hvor kulturlivet er lukket ned," forklarer Amalie Toftgaard og fortsætter:

"Da vi havde kunstnerne på plads, skrev vi rundt til forskellige butikker. Vi har forsøgt at ramme bredt, så man kan finde kalenderlåger i både små og store butikker og på caféer fordelt over hele midtbyen." 

Julekalenderlåge nummer 14 kunne man finde i vinduet hos Paustian på Store Torv. Værket er nu afsløret, så gå en tur forbi og se, hvilken kunstner der har haft sit værk gemt bag lågen.

Julekalenderlåge nummer 14 kunne man finde i vinduet hos Paustian på Store Torv. Værket er nu afsløret, så gå en tur forbi og se, hvilken kunstner der har haft sit værk gemt bag lågen. Foto: M. Jeppesen

Velkommen opmærksom

En af de butikker, der har en julekalenderlåge på facaden, er KM Mode i Frederiksgade.

"Da de kontaktede os fra Smilet Lever for at høre, om vi ville deltage i julekalenderen, var vi på med det samme. Jeg synes, det er godt tænkt og et rigtig fint initiativ fra kommunens side. Og så harmonerer det rigtig godt med KM Modes motto, som går på, at vi gerne vil se vores kunder smile. I øjeblikket savner vi at kunne se vores kunder smile," siger Lone Maxim, som er daglig leder i KM Mode.

Denne onsdag eftermiddag er der ikke mange kunder i butikken. Lone Maxim går hen til en gine tæt ved kassen og snupper et multifarvet mundbind påtegnet en smilende mund, som hænger om ginens hals.

"Men så kan de jo tage et af de her smilende mundbind på, som vi har fået til at kunne dele ud til vores kunder i forbindelse med Smilet Lever initiativet," fortsætter hun.

Bag låge nummer 23, som hænger på KM Modes facade, gemmer der sig et værk af kunstneren Anne Friis.

"Jeg fik lov til at smugkigge, inden værket blev dækket af lågen, så jeg ved, hvad der gemmer sig bag den. Kunstneren er Anne Friis – mere kan jeg ikke afsløre," lyder der hemmelighedsfuldt fra Lone Maxim.

Kunstværket bliver afsløret 23. december og får lov til at blive hængende i vinduet nogle uger, lover hun.

"Vi holder meget af at tale med vores kunder, og nu er Smilet Lever julekalenderen noget af det, vi taler om. Vi har flere, som spørger nysgerrigt ind til låge nummer 23, og det er jo positivt. At kunderne lægger mærke til lågen og til os," siger butikslederen.

De brugere, der ud fra et billede på Facebook gætter, at låge nummer 23 hænger hos KM mode, har muligheden for at vinde et gavekort på 500 kr. til butikken.

"Lågerne skaber opmærksomhed omkring butikkerne, de er placeret hos. Og i denne tid er vi glade for al den opmærksomhed, vi kan få. Samtidig er der måske nogle af vinderne af gavekortet, som ikke ville være kommet ind i butikken ellers. På den måde kan det også være med til at give os nye kunder." Små fine linjer tegner sig ved Lone Maxims øjne; hun smiler inde under det lyseblå mundbind.

I vinduet på KM Modes facade hænger låge nummer 23. Inde bag lågen gemmer der sig et værk af den lokale kunstner Anne Friis. Hvad værket forestiller, kan man selv gå en tur forbi butikken og se fra 23. december. 

I vinduet på KM Modes facade hænger låge nummer 23. Inde bag lågen gemmer der sig et værk af den lokale kunstner Anne Friis. Hvad værket forestiller, kan man selv gå en tur forbi butikken og se fra 23. december.  Foto: M. Jeppesen

Ikke et ønskeår

KM Mode skrev 8. marts i år under på at skulle overtage lokalerne i Frederiksgade 24. Tre dage senere lukkede corona landet ned.

"Vi var heldige at kunne åbne KM Mode 3. juni som planlagt, men det er klart, at 2020 ikke har været noget ønskeår at åbne butik i. Men heldigvis får vi rigtig mange positive tilbagemeldinger, og vores kunder er glade for, at vi er her. Så vi tror på, at der nok skal komme gang i handlen igen, når vi er på den anden side af det her, og folk igen føler, det er trygt at færdes i butikkerne i Midtbyen," siger Lone Maxim med optimisme i stemmen.

Hos KM Mode har man tydeligt kunne mærke på kundestrømmen, når regeringen har været ude og råbe vagt i corona-geværet.

"Vi har kunnet mærke, at folk er påvirkede af corona-situationen. Det skal de jo også være. I kølvandet på, at nyhederne melder om høje smittetal, eller der er kommet yderligere restriktioner, så er der gerne tomt i butikken. Folk lytter og bliver simpelthen hjemme," fortæller hun.

Således er decembers julehandel heller ikke, hvad den plejer at være.

"December plejer at være travl, og en måned vi i butikkerne ser frem til. Men i år handler mange online eller går målrettet efter en specifik ting i en specifik butik. Man shopper ikke rundt og gør det til en hyggedag, som normalt. Det kan vi mærke hos KM Mode. Det, tror jeg, alle Midtbyens butikker kan mærke," siger hun.

Rundt omkring i byen har flere, særligt mindre butikker måttet dreje nøglen om.

"Det er en svær periode for byens butikker. Det vi kan; give den personlige rådgivning og den gode oplevelse - det får man ikke online. Derfor er det vigtigt at støtte de fysiske butikker." Lone Maxim gør store alvorlige øjne over mundbindets øverste kant.

Til trods for de mange måneder med corona formår Lone Maxim at bevare optimismen.

"Jeg er født optimist, og jeg er sikker på, at det nok skal blive godt igen alt sammen. Lige fra man lukkede landet ned første gang, har jeg sagt: 'Om to måneder er det ovre!' Og det har jeg så sagt lige siden. På et tidspunkt må jeg da få ret!" Hun skifter sit blå engangsmundbind ud med det multifarvede. Og smiler. Både på og bag mundbindet.

Bag låge nummer syv, som gemte sig i vinduet hos Panduro Hobby i Badstuegade, var der et kunstværk, som er en del af Natureventyr; et initiativ for børnefamilier, der med Natureventyr appen kan gå på opdagelse rundt i byens gader.

Bag låge nummer syv, som gemte sig i vinduet hos Panduro Hobby i Badstuegade, var der et kunstværk, som er en del af Natureventyr; et initiativ for børnefamilier, der med Natureventyr appen kan gå på opdagelse rundt i byens gader. Foto: M. Jeppesen

Publiceret 17 December 2020 10:00