Gågaden i 1927-kvarteret er julepyntet med granguirlander og med forskellig juleudsmykning i hver af butikkerne. 

Gågaden i 1927-kvarteret er julepyntet med granguirlander og med forskellig juleudsmykning i hver af butikkerne.  Foto: M. Jeppesen

Video-reportage: Kom med til udendørs jul i Den Gamle By

De nye corona-restriktioner har tvunget Den Gamle By til at tænke alternativt. Jul i Den Gamle By er ikke som det plejer, men med vindueskig til juletræer, gåsesteg og pynt og skæret fra julelys og duften af gløgg og æbleskiver i gaderne skorter det ikke på julestemningen. Udendørs jul har også sin charme 

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Der er ikke helt den samme trængsel og alarm i Den Gamle By, som der plejer at være i december. Efter de nye corona-restriktioner, har Den Gamle By måttet lukke størstedelen af alle indendørs aktiviteter ned. Men heldigvis er det stadigvæk muligt at gå en tur i de hyggelige gader med en kop dampende gløgg i hånden og nyde julelys og historisk julepynt. 

"Vores gæster skal stadigvæk købe billet online. Til gengæld lukker vi kun 275 nye gæster ind hver halve time. Det er under halvdelen af, hvad vi gjorde inden de nye restriktioner. Og så har vi valgt at halvere entréprisen fra 150 kroner til 75 kroner, nu hvor over halvdelen af vores aktiviteter er lukkede. Heldigvis tager vores gæster enormt godt imod vores justeringer. Vi har udelukkende fået positive tilbagemeldinger, og det betyder alverden for os," fortæller Lars Vesterlykkegaard, der er kommunikationschef i Den Gamle By. 

           

Indslag produceret af Nikolai Milman, TV Aarhus

Da de skærpede restriktioner blev meldt ud sidste mandag og skulle træde i kraft allerede den følgende onsdag, har man i Den Gamle By måttet tænke både hurtigt og alternativt og konvertere 'Jul i Den Gamle By' til 'Udendørs jul i Den Gamle By'. 

"Fordi vi nu ikke længere kan invitere vores gæster ind i husene, har vi sat flere stiger op til vinduerne, så man kan kravle op og få et kig ind i stuerne og på den måde opleve julen fra 1800-tallet og opefter," siger Anna Wowk Vestergaard, som er juleinspektør i Den Gamle By. 

Juleinspektør i Den Gamle By, Anna Wowk Vestergaard, viser rundt i Den Gamle By og fortæller interessante historier og anekdoter om dansk jul fra 1800-tallet og fremefter.

Juleinspektør i Den Gamle By, Anna Wowk Vestergaard, viser rundt i Den Gamle By og fortæller interessante historier og anekdoter om dansk jul fra 1800-tallet og fremefter. Foto: M. Jeppesen

Rig og fattig

Hun går forrest fra indgangen og ned ad en af de mere dunkle gader og gør holdt ved præsteenkens bolig fra 1833. Her står en af de omtalte stiger. Et par trin op og man kan se ind i præsteenkens stue, hvor der er dækket op til julemiddag. På et lille bord ligger et par gaver mellem små fade med kandis og småkager. 

"I 1833 havde man meget lidt gadelys, så når mørket faldt på, var der ret mørkt i gaderne. Det var også længe inden, man var begyndt at have julepynt i gaderne. Kigger man ind i præsteenkens stue kan man se, at der ligger gaver. Dengang havde man ikke gavepapir, så julegaverne var ikke pakket ind. Ofte hang de på juletræet som pynt," fortæller Anna Wowk Vestergaard. 

Hun går nogle meter længere ned ad gaden og stopper foran et lavt hus på hjørnet af Vestergade. 

"Her er vi i 1840'erne. Kigger man ind ad vinduet, vil man ikke kunne se nogen tegn på jul. Dengang var der hos de fattige familier ting, som var mere vigtige, så som mad, varme og lys," beretter juleinspektøren. 

Inde i den mørke og sparsomt møblerede stue sidder en lille pige ved et bord og leger med noget, der ligner svovlstikker. 

"Rigtig mange af vores gæster kender H. C. Andersens eventyr om den lille pige med svovlstikkerne, og vi kan høre, at mange fortæller eventyret for familiens yngste, når de kigger ind ad vinduet her. Man behøver ikke at komme indenfor for at få en oplevelse ud af det. Så må man tænke sig til farens snorken...," siger Anna Wowk Vestergaard. Hun peger på en lille rødlig lanterne, som hænger ved siden af døren. 

"Uden for husene har vi opsat lanterner med tekst, der fortæller historierne, som knytter sig til hvert af husene. Så kan man læse sig til lidt ekstra fakta og anekdoter fra tiden, hvis man har lyst." 

Den Gamle By har sat stiger til vinduerne ved flere af de fine, gamle huse, så gæster kan få et kig ind i stuerne og se, hvordan man fejrede jul i gamle dage.

Den Gamle By har sat stiger til vinduerne ved flere af de fine, gamle huse, så gæster kan få et kig ind i stuerne og se, hvordan man fejrede jul i gamle dage. Foto: M. Jeppesen

Klunketidsjuletræ

Lidt længere nede ad Vestergade passerer vi billedskærerens værksted for helt nede i bunden af gaden at gøre holdt ved skrædderens hus. 

"Inde i stuen i skrædderens hus fra 1895 står et klunketidsjuletræ, som er pyntet så overdådigt, at det kan være svært at få øje på selve træet. Af samme grund hænger julegaverne ikke længere på træet - der er simpelthen ikke plads. På den tid have man fået julepapir, så nu er gaverne pakket ind." Anna Wowk Vestergaard fortæller, mens hun fortsætter ned mod Aarhus Mølle. Her drejer hun til højre og stiller sig med front mod de gule bindingsværksmure. 

"Herinde har vi forsøgt at gengive Københavns første juletræ med spiselig pynt fra 1811, som man mener, det så ud. Det forlyder, at rygtet om juletræet løb hurtigt, og at folk i byen simpelthen satte stiger til vinduerne for at se det. Det er faktisk derfra, vi har fået idéen til at sætte stiger til vinduerne, så man kan kigge ind," forklarer hun. 

Op ad Aarhus Mølles mure er der sat stiger til flere af vinduerne. To børn har besteget hver deres og kigger med store øjne på juletræet indenfor. Deres voksne venter tålmodigt på, at de også kan få et kig. 

"Det at stille sig op på en stige og kigge ind ad vinduerne er noget, der tiltaler alle aldersgrupper. Vi har alle sammen den her nysgerrighed, og normalt er det jo forbudt at lure ind ad folks vinduer. Her har man chancen for at gøre det. Og så endda helt lovligt." Anna Wowk Vestergaard smiler og skutter sig i den kolde decembervind. 

 

Anne Hjernøe (tv.) og datteren Camille syntes, deres besøg i Den Gamle By var lige så hyggeligt som hvert år i december - også selv om langt det meste foregår udendørs.

Anne Hjernøe (tv.) og datteren Camille syntes, deres besøg i Den Gamle By var lige så hyggeligt som hvert år i december - også selv om langt det meste foregår udendørs. Foto: M. Jeppesen

Hyggeligt og trygt 

Langs kanalen ligger et par hyggelige boder placeret med god afstand i mellem. 

"Vi har stadig salg fra boderne, så vores gæster kan købe sig en æbleskive, en pose brændte mandler eller en kop gløgg at lune sig på. Vi har spredt boderne mere end normalt, ligesom vi har fjernet alle borde og stole. På den måde overholder vi alle retningslinjer, og gæsterne kan stadig smage på julen, som de plejer," indskyder Lars Vesterlykkegaard. 

Rundt om hjørnet fra den nyistandsatte Gæstgivergård, der – som Den Gamle Bys øvrige spisesteder – er lukket, drejer vi ind ad en port. På gårdspladsen, der er pyntet med julelys, gran og røde sløjfer, har flere gæster søgt læ for den bidende vind. En gruppe veninder har samlet sig om et bålfad med ulmende gløder i forsøg på at få varmen tilbage i fingrene. 

Ved siden af gårdspladsen kan man gå på opdagelse i Juleskoven og finde nisser mellem granerne. 

"Se! Der ligger nissefar med sit fad til risengrød. Og sin ske. Så er han sikker på at få noget at spise..." fortæller en ældre dame den lille purk ved sin side. Drengen kigger en anelse mistroisk på nisseskelettet. Så på sin bedstemor. Og så på nisseskelettet igen. 

Anna Wowk Vestergaard fortsætter ad de smalle brostensbelagte gader til Torvet foran Købmandsgården. På torvet har flere gæster i tykke jakker, huer og handsker ladet sig friste af bodernes udvalg af boller med and, flydende æbleskiver og hjemmelavet gløgg. Blandt dem er Anne Hjernøe og datteren Camille fra Aarhus. 

"Vi har været i Den Gamle By hvert år i december, det er en tradition i vores familie. Og selv om det selvfølgelig er ærgerligt, man ikke kan komme ind i husene, synes jeg, det er lige så hyggeligt, som det plejer at være. Den Gamle By har fået det bedste ud af det," siger Camille Hjernøe og lyner flyverdragten helt op i halsen. 

Anne Hjernøe nikker. 

"Egentlig er det rart, at her ikke er så mange mennesker som normalt i december. Det gør, at man føler, det er trygt at færdes her. Og vi er faktisk overraskede over, at der både er butikker og boder, som er åbne. Vi havde regnet med, at alt var lukket," siger hun og gør et nik over mod Julebutikken, hvor man kan købe autentisk julepynt fra gamle dage. 

Det store juletræ på Torvet i Den Gamle By ligner sig selv med sine funklende julelys. Det samme gør boderne, som dog står med mere plads imellem end ellers.

Det store juletræ på Torvet i Den Gamle By ligner sig selv med sine funklende julelys. Det samme gør boderne, som dog står med mere plads imellem end ellers. Foto: M. Jeppesen

Fælles juleudsmykning

Lysene på det høje juletræ på Torvet viser vejen videre gennem 1927-gaden med en række julepyntede butikker. 

"I 1927-kvarteret, hvor vi bevæger os nu, er der kommet mere lys i gadebilledet. Butikkernes udstillingsvinduer blev afsløret første søndag i advent og brugt som en slags 3D katalog. Dengang var butikkerne jo lukkede på søndage, men så kunne man gå forbi og pege de ting ud, man ønskede sig," fortæller Anna Wowk Vestergaard. 

Hun fortsætter ned forbi det julepyntede Ford Motorkompagni og videre ned til havnen. 

"I Huset i Havnegade fra 1974, hvor en enlig mor bor med sin søn Per, har vi fjernet gardinerne, så man bedre kan kigge ind. Her begynder julepynten mere at ligne noget af det, vi kender, og som mange måske kan huske fra sine bedsteforældre." Hun stiller sig helt tæt på et af vinduerne og peger ind. 

Under Amagerhylden på væggen står et lille fjernsyn. På skærmen toner dukkerne fra julekalenderen anno 1974, 'Jullerup Færgeby', frem i sort/hvid. Fra Havnegade går turen op i gågaden, hvor 70'ernes moderne tøjbutikker ligger side om side med tv-og radiobutikker. 

"Omkring 1970'erne kom der handelsstandsforeninger, som vi kender dem i dag, hvor butikkerne gik sammen om at udsmykke den fælles gågade. Indtil da havde hver butik stået for at pynte individuelt inde og ude," lyder det fra juleinspektøren. Hun betragter handelsgaden med dens granguirlander, røde hjerter og funklende lys et par sekunder. Så vender hun 180 grader. 

"Det var sidste stop på juleruten. Hvad siger I til at gå tilbage til Torvet og få et glas gløgg?" 

Vi gør alle Anna Wowk Vestergaards vending efter og sætter kurs mod Torvet. Opfyldt af julestemning efter et koldt, men absolut anbefalelsesværdigt besøg i Den Gamle By. Og forsikret om at udendørs jul bestemt også har sin charme.

Udendørs jul i Den Gamle By

Viborgvej 2, Aarhus C

Åbningstider:

Alle dage frem til 23. december: kl. 10-17

24. december: kl. 10-15

Alle dage fra 25. til 30. december: kl. 10-17

31. december: kl. 10-15

Alle dage fra 1. til 3. januar: kl. 10-16

Frem til 3. januar skal alle gæster købe billet til Den Gamle By online på dengamleby.dk

Publiceret 16 December 2020 08:00