Magnus Rørkjær er sidste års vinder af Grand Slam og bærer titlen indtil 15. december, hvor man på Teater Katapult finder en ny bedste historiefortæller.

Magnus Rørkjær er sidste års vinder af Grand Slam og bærer titlen indtil 15. december, hvor man på Teater Katapult finder en ny bedste historiefortæller. Foto: Teater Katapult

Grand Slam Online: Her er de bedste historier

Dengang Lasse akut manglede toiletpapir, da Jes' afdøde far havnede i den forkerte urne og andre historier lægger op til næste uges Grand Slam Online på Katapult

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Teater Katapult jagter den bedste historiefortæller i Aarhus. Teateret har storytellers i sigtekornet en gang om måneden ved Story Slam og i december finder man fortælleren over dem alle ved Grand Slam Online.

Teater Katapult arbejder i disse dage benhårdt på en online version af showet, hvor publikum kan stemme på årest bedste fortæller. Den nye corona-nedlukninger er meldt ud bare otte dage før finalen, der er planlagt til 15. december.

Enten bliver der tale om livestreaming med fortællere og værter fra Katapults blackbox-teatersal – eller en løsning hvor værterne fra en anden lokation præsenterer fortællerne og viser deres fortællinger på festlig vis.

Der vil som altid blive fortalt et hav af røverhistorier. Fantasien blandt deltagerne er stor og formidlingsevnen er ind imellem formidabel. Avisen var med i årets sidste Story Slam, hvorfra to vindere går videre til næste uges finale.

Denne aftens skulle deltagerne fortælle en historie om noget, de selv har oplevet, og en historie om at fejle. Det blev en underholdende aften med mange gode grin og Thomas Kirk som vært.

Deltagerne var Jes Busk, Mette Vuns, Sofie Møller, Theodor Klostergaard og Lasse Juhl.

Hundeejer ved et uheld

Vi hørte om kælegrisen, Sorte, der endte som en familiemiddag og om Theodor Klostergaards heroiske hjælp til Afrika, hvilket kun interesserer hans mor. Sofie Møller fortalte om sit uheldige sabbatår, og Jes Busk forklarede, hvordan han fik et Omega ur til gengæld for et par billige sandaler. Mette Vuns er ufrivilligt blevet ejer af en delehund og Lasse Juhl manglede akut toiletpapir på et lånt toilet i en genbrugsbutik

Aftenens vindere blev Jes Busk for sin fortælling om dengang, han skulle strø sin fars aske. Og Lasse Juhl fik en førsteplads for historien om sin lånte indentitet som landevejsridder.

Der vil som altid blive fortalt et hav af røverhistorier ved Grand Slam Online. Fantasien blandt deltagerne er stor og formidlingsevnen er ind imellem formidabel.

Der vil som altid blive fortalt et hav af røverhistorier ved Grand Slam Online. Fantasien blandt deltagerne er stor og formidlingsevnen er ind imellem formidabel. Foto: Katapult

"Det er helt crazy. Det havde jeg slet ikke regnet," sagde Lasse Juhl.

"Det er første gang, at jeg er med. Jeg har set det før, men det er svært at vide, om man har det, der skal til. Jeg var den sidste, der skulle fortælle i første runde og synes bare, at de alle sammen var rigtig gode," fortsatte han.

Lasse Juhl var blevet opfordret til stille op, fordi han synes, det er sjovt at fortælle historier. Men han havde faktisk fortrudt, da dagen kom.

"Der er altså stor forskel på at sidde og fortælle i et festligt lag og så stå der på scenen. Hold da op, hvor var jeg nervøs," lo han.

Død far i en forkert urne

Jes Busks vinderhistorie:

Jes Busk havde en gammel far, der desværre afgik ved døden. Hans bror inviterede folk via Helsingør Dagblad til en festlig begravelse med cigaretter til alle børnene. Annoncen var broderens bidrag og Jes Busk måtte så i gang med at arrangere, hvilket han ikke havde prøvet før. Heldigvis var bedemandsfirmaet, Hjertebegravelse, klar. Det var faderens ønske at blive brændt og få sin aske strøet i havnen.

Det skulle foregå i Jægerspris. Men vej dertil opdagede Jes Busk, at urnen ved et uheld var havnet i Hillerød, så han måtte køre en lang omvej for at få fat i den. Det viste sig også, at asken ved en fejl var kommet i en lukket urne, der var helt umulig at åbne på stedet. Den var godt nok bionedbrydelig, men det ville tage en lang årrække, så Jes Busk måtte have masser af værktøj i sving. Det lykkedes og han måtte køre forsigtigt for ikke at tabe asken på vejen.

Da han endelig nåede forsinket til Jægerspris, var begravelsesforsamlingen gået forkert og havnet i et cafeteria, hvor de forvirret stod med en kakaomælk i hånden sammen cafeterieejeren, Ali, der var lykkelig for de mange nye kunder.

Ved årets sidste Story Slam vandt Jes Busk i midten og Lasse Juhl yderst til højre. De er nu med i finalen, Grand Slam.

Ved årets sidste Story Slam vandt Jes Busk i midten og Lasse Juhl yderst til højre. De er nu med i finalen, Grand Slam. Foto: Tahmasbi

De var klar på at asken skulle strøs ud og insisterede på at gå med ned til vandet. Det viste sig at være bare to centimeter vand ovenpå en masse rådden tang, som Jes Busk sank ned i, så han sad fast. Der var ikke andet at gøre end at frihåndskaste asken fra stedet, mens dele af selskabet kastede med flaskeposter og en buket, der skulle kunne flyde på vand. De to centimeter var desværre ikke nok, og så Jes Busk måtte ud i en redningsaktion.

Alt var kaos og Jes Busk syntes, at han havde fejlet. Men kun indtil der kom en høj flot tidligere garderhusar og takkede ham.

"Det var en besynderlig invitation men en pragtfuld eftermiddag. Mange tak for den," sagde den pæne mand og Jes Busk blev glad for at nogen satte pris på hans indsats.

En fantastisk forklædning

Lasse Juhls vinderhistorie:

Lasse Juhl var til udklædningsfest i gymnasiet bare 17 år gammel. Han havde altid drømt om at klæde sig ud som en landevejsridder, og nu var chancen der.

Lasse Juhl allierede sig med sin mor, der er dramaturgilærer, og fik ved sin hendes hjælp lavet en naturtro figur. Den indbefattede både sortlakerede tænder, en stor rød tud og et naturtro fuldskæg. Det bestod af hans eget lange røde hår samlet fra hårbørsten over nogle uger og limet på underansigtet. I lommen havde han en flaske vodka.

Den tømte han og husker ikke meget af festen. Men han vågnede op tidligt næste morgen med de mest forfærdelige tømmermænd hos en kammerat. Lasse Juhl ville hjem. Det viste sig, at han var ude af stand til at finde sin cykelnøgle og måtte sætte sig på gaden for at sunde sig.

En ældre, usoigneret herre, der lignede en af landevejens fri fugle, stoppede op og spurgte bekymret til Lasse Juhls velbefindende. Manden tilbød ham den ultimative hjælp: en reparationsbajer. I sin befippelse over al den opmærksomhed fra en helt uventet kant, sagde han ja tak og havnede hurtigt derefter på et af Esbjergs mange morgenværtshuse.

Den unge dreng satte sig sammen med den fremmede mand, som berettede underholdende om sit liv på gaden, mens han tømte sin flaskeøl. Han stoppede op, så på Lasse Juhl og spurgte så:

"Hvad så med dig. Hvordan er du havnet her?"

Da kom drengen i tanke om, at han stadig var iført fuldskæg, rådne tænder og druktud. Og det gik op for ham, at hans nye ven troede, at de var kollegaer - to mænd i samme båd. Forklædningen havde altså sin fulde effekt dagen derpå, men Lasse Juhls lyst til at være landevejsridder stoppede lige der.

Og det er en sand historie.

Der har været stor interesse for årest Story Slams, der lægger op til finalen, Grand Slam. Teatersalen hos Katapult har været fuld - også efter corona-restriktionerne blev indført.

Der har været stor interesse for årest Story Slams, der lægger op til finalen, Grand Slam. Teatersalen hos Katapult har været fuld - også efter corona-restriktionerne blev indført. Foto: Katapult

Fakta

Grand Slam Online

15. december

Klokken 19.30

https://katapult.dk/storyuniverse/storyslam/

Er finalen på dette års Story Slam

Deltagerne fortælle en historie på tid - maks seks minutter

Man kan stemme på fortællerne og sådan findes vinderne

Publiceret 13 December 2020 06:00