I workshoppen, 'Broder et bandeord', får man materialer til tre sværhedsgrader: Et simpelt 'Fuck', et lidt mere avanceret 'Satans' og det svære 'Pis', som har bogstaver med svung. Desuden følger der en håndbajer med i startpakken, for sådan en får lige skuldrene til at falde ned.

I workshoppen, 'Broder et bandeord', får man materialer til tre sværhedsgrader: Et simpelt 'Fuck', et lidt mere avanceret 'Satans' og det svære 'Pis', som har bogstaver med svung. Desuden følger der en håndbajer med i startpakken, for sådan en får lige skuldrene til at falde ned. Foto: Tahmasbi

Det har du ikke set før

Trine Runge Jessen vil hellere have fingrene klippet af, end hun vil brodere små mus med seler. Hun gør noget helt andet

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Intet er for stort for Trine Runge Jessen, når hun med nål og tråd går til stålet. Hun broderer både Sex Pistols albummet, 'Never mind the bollocks', konservesdåser og bandeord.

"Når man siger, at man broderer, er reaktionen som regel: Har du også 10 katte og ingen kæreste? Der er helt klart noget kitsch over den form for håndarbejde," siger Trine Runge Jessen og slår en skraldlatter op.

Hun lærte at brodere som 10-årig ved en fejltagelse og har ladet det ligge i mange år. Men i nyere tid har den 47-årige kvinde taget den hæderkronede håndarbejdsform op igen.

"For tre-fire år siden opdagede jeg, hvad det kan og kastede mig ud i at brodere 'Never mind the bollocks'-coveret af Sex Pistols. Hvorfor ikke vælge noget, jeg rigtig godt kan lide? Jeg vidste ikke lige, hvor lang tid det tager at lave 40.000 sting," forklarer Trine Runge Jessen med et varmt smil, mens hun holder et broderi op.

Det ligner på en prik heavymetal gruppens meget gule pladeomslag med sorte bogstaver og et flagrende rødt bånd. Det var en krævende første-opgave at omsætte det grafiske tryk til korssting.

Her er de tre bandeord i tre sværhedsgrader: Et simpelt 'Fuck', et lidt avanceret 'Satans' og det svære 'Pis' med svungne bogstaver. Man kan også sy til-og-fra-kort.

Her er de tre bandeord i tre sværhedsgrader: Et simpelt 'Fuck', et lidt avanceret 'Satans' og det svære 'Pis' med svungne bogstaver. Man kan også sy til-og-fra-kort. Foto: Tahmasbi

Broderist rimer på anarkist

Avisen møder hende i nogle hyggelige lokaler, der hører til Højkant Design Shop på Sankt Pauls Kirkeplads i Aarhus. Bag butikken strækker en lang gang sig med flere værksteder. Der vil Trine Runge Jessen holde workshops og dele sin glæde over det, broderi kan. Det vender vi tilbage til, når vi har introduceret læserne til hendes ikke ret almindelige univers.

"Jeg er fra landet på Solbjerg-kanten og havnede som 10-årig ved et arrangement, hvor jeg blev sat til at brodere servietringe. En ret vanvittig idé eftersom jeg slet ikke vidste, hvad servietringe var. Men der lærte jeg teknikken og skyndte mig at glemme den igen," mindes Trine Runge Jessen sin korte karriere som servietringe-brodereuse.

Hun er siden blevet uddannet tekstildesigner på Designskolen i Kolding, men det har ikke indbefattet broderi. Og da hun i en årrække har drevet butikken Designer Zoo i Latinerkvarteret og siden har været en del af Lyrum Rammer, har det ikke ligget lige for.

Men nu har Trine Runge Jessen forladt butikslivet i Latinerkvarteret og er sprunget ud som broderist.

"Det hedder egentlig brodereuse, men det er ærligt talt ikke særligt rock and roll. Jeg vil hellere være broderist. Det ord minder om anarkist. Det er der slag i," siger broderisten.

"Jeg vil hellere have klippet fingrene af, end jeg vil sy en mus med seler," siger Trine Jessen Runge, der har broderet en Top – man er vel aarhusianer - og en konservesdåse fra Beauvais. Foto: Tahmasbi

Heavymetal-broderi

Hun har i en periode fulgt en broderigruppe på Facebook, men den lukkede. Det var hun ikke tilfreds med og lagde derfor sine egne ting ud på Facebook. Der viste sig at være stor interesse. Den første dag reagerede 500 mennesker på hendes opslag.

"Jeg har mandlige venner, der kigger med. De er både rockmusikere og dataloger. For eksempel synes min heavymetal-ven, der er en voksen mand med et halvt meter skæg, at det er sjov. Han ville gerne vide, om vi ikke kan broderer Slayres logo. Selvfølgelig kan vi da det," forsikrer Trine Runge Jessen.

Hun mener, at man kan udtrykke sig lige så sindssygt og aggressivt ,som man vil, med broderi. Hun holder personligt meget af det kontrastfyldte, som for eksempel det støvede og det usexede. Faktisk har hun en forkærlighed for det tarvelige.

"Der er stadig mange, der broderer søde mus med overalls. Jeg vil hellere have klippet fingrene af, end jeg vil sy en mus med seler," siger kvinden, der har siden har broderet Sofie Linde, Dan Turell, sømandstatoveringer, en Top – man er vel aarhusianer og en Beauvais konservesdåse med hakkebøf.

"Det er en sjov aktivitet, der måske kan blive en lang kærlighedsaffære. En af den slags man ikke bliver skilt af. Jeg vil meget gerne dele min passion med andre og vise, at det ikke er svært at brodere. Så jeg har tilbudt workshops via de sociale og medier," siger broderisten.

"Broderi er pixelerede billeder. Det minder om matematik, som jeg er dårlig til, men det har kan jeg nemt regne ud," siger Trine Runge Jessen. Foto: Tahmasbi

Sy skævt sammen

Hun kalder det: 'Sy skævt sammen'. Det kan læses på flere måder og man må selv vælge for på hendes workshops må man sy lige så skævt, man har lyst til.

Trine Runge Jessen lover, at der på ingen måde bliver stramme regler eller nogen form for teknikudskamning

"Folk på min alder har haft håndarbejdslærer, der skulle have været sergenter i stedet for. De brugte teknikudskamning og mente, at alt skulle gøres på en bestemt måde. Sådan er jeg ikke. Jeg er ligeglad med, hvordan det ser ud på bagsiden – faktisk også på forsiden, hvis folk selv er tilfredse," fastslår hun.

Hun vil gerne undervise og sprede glæde og bandeord, og det bliver godt modtaget. Da hun gik i luften med sine workshops, fik hun mange tilmeldinger på under et døgn. De første i decmgber måtte hun corona-aflyse, men de næste bliver i januar, hvis det da er muligt i forhold til corona-restriktionerne.

En af mange charmer ved håndarbejdet er den meditative effekt, det kan have. Selv om Trine Runge Jessens indiske mand mediterer hver dag, er hun selv helt ude af stand til det. Men hun opnår et stadie af mindfullness, når hun syr.

En af mange charmer ved håndarbejdet er den meditative effekt, det kan have. Selv om Trine Runge Jessens indiske mand mediterer hver dag, er hun selv helt ude af stand til det. Men hun opnår et stadie af mindfullness, når hun syr. Foto: Tahmasbi

Lette og svære bandeord

Et af hendes tilbud hedder: 'Broder et bandeord'. I den workshop får man materialer til at brodere bandeord i tre sværhedsgrader: Et simpelt 'Fuck', et lidt mere avanceret 'Satans' og det svære 'Pis', som har bogstaver med svung.

Man kan også brodere til og fra kort - for eksempel med en moustache eller et tatoveret hjerte, hvor der står mor.

Desuden følger der en håndbajer med i startpakken, for sådan en får lige skuldrene til at falde ned.

Trine Runge Jessen mener, at kurserne henvender sig til alle - også dataloger og matematikere. Og at man ikke behøver at være det store kreadyr.

"For broderi er pixelerede billeder. Det minder om matematik, som jeg er dårlig til, men det har kan jeg nemt regne ud. Desuden rummer det en kombi af at være sammen og få vasket bagkataloget rent for dem, der har mødt håndarbejds-oversergenter," siger Trine Runge Jessen og slår en stor latter op.

Fakta

Sy skævt sammen

Er workshops med fokus på crazy korssting, fedt samvær og ro i skallen

Foregår i Højkant Design Shop, Sankt Pauls Kirkeplads 11, der har to værkstedslokaler bag butikken.

14., 20. og 27. januar + 3. og 10. februar

Klokken 18.30-21.30

Hvis corona-restriktionerne tillader det

Broderist.com

Instagram: Broderist

Facebook: Broderist

Publiceret 12 December 2020 14:15