Line Obel Kristensen arbejder i Julestuen med sine dekorationer bag en stor disk, der er pakket ind i plexiglas for at beskytte mod corona-smitte.

Line Obel Kristensen arbejder i Julestuen med sine dekorationer bag en stor disk, der er pakket ind i plexiglas for at beskytte mod corona-smitte. Foto: Tahmasbi

Trodser corona: Holder som en af de få julestuen åben

Corona-udfordringerne har ikke kunnet bremse julerierne på Topkær Julestue, der som altid har juletræsfældning, butik og en julekrybbe med udsigt

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Mange af byens julemarkeder er lukkede i år på grund af corona. Men på Topkær Julestue er julen på ingen måde aflyst. Der har de flere gæster end sidste år og temmelig travlt.

Gården ligger ved Skejby og har både en juletræsplantage, en stor butik med julerier, et bålhus og Den Gamle Stald, hvor man kan købe gløgg og æbleskiver.

"Der er i år kommet flere kunder end på samme tid sidste år. De kommer i en lind strøm, og her er nok at se til," siger Line Obel Kristensen, der driver stedet sammen med sin mand, Klaus Obel Kristensen.

De er henholdsvis revisor og finansøkonom men vil hellere være juletræsavlere med eget firma og udsigt til Ikea og universitetshospitalet. Deres tre døtre deltager også i arbejdet, og det selvstændige liv på gården giver plads til familielivet.

"Vi har så rigelig brug for vores økonomi- og revisor- kompetencer her på Topkær Julestue. Vi udvikler løbende på forretningen, men bygger i høj grad også på det gode forarbejde, vores forgængere har gjort," siger Line Obel Kristensen, der står for butikken.

Hun laver selv dekorationer og juleudsmykninger og mange af dem er bestillinger.

Man kan gå i Laden, Bålhuset, Den Gamle Stald eller en tur på Nissestien på Topkær Julestue, der ligger i Skejby.

Man kan gå i Laden, Bålhuset, Den Gamle Stald eller en tur på Nissestien på Topkær Julestue, der ligger i Skejby. Foto: Tahmasbi

Nu også med fest

Det primære arbejde på Topkær Julestue er at gøre klar til de travle julemåneder. I løbet af dem tjener parret det meste af deres årsindtægt.

"Det er meget vigtigt for os, at vi kan holde åbent. Det kan vi især i kraft af, at det meste her på stedet foregår udenfor. Her inde i Julestuen er reglerne som i en butik," siger Line Obel Kristensens, der står bag store plexsiglasplader, som hænger hele vejen rundt om disken.

Hvis corona-retningslinjerne udvikler sig, er parret klar med en plan B, C og D.

Parrert er i det hele taget forberedt på at skulle gøre noget nyt. I et forsøg på at brede deres arbejde mere ud over året, har de indført et nyt koncept: Topkær Fest. Parret har udvidet butikslokalet og bygget flere toiletter, så det store, lyse lokale kan udlejes som festlokale.

"Vi har haft både vielser, bryllupper og konfirmationer her. Stedet egner sig godt til det," siger Line Obel Kristensen, mens hun arbejder på en af de mange juledekorationer.

Et barn er født i Ebeltoft,

Et barn er født i Ebeltoft," mener børnene fra Legestuen Gyngehesten. De tilbringer en uge i plantagen og Den Gamle Stald, som legestuen har lejet. Her har de indtaget krybbespillet. Foto: Tahmasbi

Gyngehesten er på besøg

Denne dag, hvor avisen kigger forbi Topkær Julestue, er Legestuen Gyngehesten også på besøg.

En gruppe af børn og deres forældre har fundet gårdens krybbespil, som er i et glashus med fri udsigt til grantræsplantagen og gårdens mange stier og stalde.

"Et barn er født i Ebeltoft," mener et af børnene, som sidder i blødt hø mellem figurer af Joseph, Jomfru Maria, nogle hyrder og en krybbe. Der sidder børnene kun indtil en af de voksne siger, at der er varme æbleskiver i Den Gamle Stald . Så tuller de ind i den restaurerede stald, som legestuen har lejet hele ugen. Der er en dejlig duft af varme æbleskiver og gløgg.

Gyngehestens daglige leder, Lotte Højfeldt, lægger æbleskiver på paptallerkner. Gry hjælper hende. Og selv om det er svært at nå op over kanten af bordet, lykkes det at anbringe en fin bunke flormelis ved siden af.

"Vi har før lejet lokaler her på Topkær, fordi det er et skønt sted at være. Det nemt og spændende at være meget ude. Her er både plantage, bålplads og god plads indenfor. Vi kender stedet, fordi Gry, der går i legestuen, bor her," forklarer Lotte Højfeldt.

Eleverne fra modtagerklassen på Lisbjerg Skole mener, at netop dette træ sagde:

Eleverne fra modtagerklassen på Lisbjerg Skole mener, at netop dette træ sagde: "Tag mig". Prisen afhænger af højden, som de måler her. Foto: Tahmasbi

Modtageklassens træ

Udenfor Julestuen er der også masser af liv. Der vrimler det med elever fra modtageklassen på Lisbjerg Skole. De er fra Iran, Indonesien, Island og Grækenland og er kommet til Aarhus sammen med deres forældre, der typisk har fået job i byen.

Uanset hvilket land, man kommer fra, skal man på denne tid af året have et juletræ, som man kan pyntes. Eleverne lægger liv og sjæl i opgaven - også i sådan en grad, at en af dem er ved at sende sig selv igennem juletræs-indpaknings-maskinen. Det bliver dog forhindret i sidste øjeblik.

"Hvis du pakker dig ind i net, bliver vi jo nødt til at bære dig," siger Emil Risgaard, der er lærer i modtageklassen.

I stedet flokkes de om den store målepind, der skal afsløre, hvor højt træet er og dermed også, hvad det skal koste.

"Toppen er lidt tynd, så hvis den skal skæres af, kan vi jo siger, at det koster 260 kroner," siger Line Obel Kristensen.

Hun kæmper lidt med at få sat juletræet rigtigt ned i den skæremaskine, der skal lave et hul i stammen, så juletræsfoden kan monteres.

"Det her plejer Klaus at gøre," griner hun og lykkes straks efter med både at bore et hul og at få foden monteret. Træet står nu i al sin naturlige glans på gårdspladsen.

Og hvorfor faldt valget nu netop på dette træ mellem de tusindvis af muligheder?

"Det her træ er helt specielt. Det er grønt, og det sagde: Tag mig, tag mig," forklarer Rosi, Vaselina og Ulfur, der nu skal hjem på skolen og julepynte.

På Topkærgård kan man gå ind i plantagen, vælge et træ og selv fælde det. Der er save og håndsprit klar til alle.

På Topkærgård kan man gå ind i plantagen, vælge et træ og selv fælde det. Der er save og håndsprit klar til alle. Foto: Tahmasbi

Fakta

Topkær Julestue

Er en juletræsplantage med tilhørende julebutik

I oktober klipper den 15 tons pyntegrønt til gravdækning

Den sælger 5000 juletræer til familier

Hele året rundt arbejder den på at dyrke juletræerne og anlægge nye stier

Julestuen er åben indtil 23. december

Alle dage klokken 10-18

Publiceret 10 December 2020 06:00