Nu kan aarhusianerne booke sig ind i Spaceframe Complex og holde møder, pop up-udstillinger, workshops eller lignende i det futuristiske kunstværk.

Nu kan aarhusianerne booke sig ind i Spaceframe Complex og holde møder, pop up-udstillinger, workshops eller lignende i det futuristiske kunstværk. Foto: Mikkel Kaldal

Hold dit event i futuristisk kunstværk

Kunstner Rikke Luther har boet, holdt bryllupper, koncerter ug udstillinger i Spaceframe Complex. Nu er det aarhusianernes tur til at booke sig ind og afholde arrangementer i kunstværket, som har fået plads i Kunsthal Aarhus’ Skulpturpark

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS I august 2019 landede Spaceframe Complex i Kunsthal Aarhus' Skulpturpark. Et science fiction-inspirerede kunstværk, hvor aarhusianerne nu får en helt unik mulighed for at booke sig ind og benytte kunstværket til forskellige arrangementer. Endda helt gratis.

Spaceframe Complex er en letvægtskonstruktion skabt i etaper over 27 år af kunstner Rikke Luther samt kunstnergruppen N55 og kunstnerduoen Learning Site, som Rikke Luther begge har været en del af.

Kimen til kunstværket blev lagt tilbage i de tidlige 90'ere, hvor Rikke Luther gik på Kunstakademiet.

"Det var en tid, hvor termen 'social' ikke var en, man brugte. Det ønskede vi i vores kunstnergruppe N55 at ændre på. Vi ville gerne gøre kunst til en del af dagligdagen, tage kunsten ud i samfundet og gøre den til social innovator," fortæller Rikke Luther.

Værkets hovedkonstruktion, N55 Spaceframe, skabte kunstnergruppen N55 i 1999-2000.

"Den er lavet af en millimeter stænger i stål og bygget op i en struktur, som Graham Belle, der opfandt telefonen, arbejdede med i 1906-1907. Hovedkonstruktionen er lavet af et minimalt materialeforbrug i forhold til det rum, man får, og er også i den forstand bæredygtig," siger Rikke Luther.

Kunstnergruppen holdt pop-up udstillinger, koncerter og bryllupper i værket og fik på den måde inviteret offentligheden indenfor og udbredt kunsten.

"Vi havde også flere musikere fra konservatoriet inde at øve der. Konstruktionen har ingen parallelle vægge og er dermed et fantastisk rum at lave lyd i."

N55 Spaceframe stod oprindeligt oven på et andet værk, tømmerflåden 'Floating Platform'.

"Vi konstruerede et flydende fundament på vand, som vi byggede platformen på. Det var i et gammelt værksted tæt på Holmen. Faktisk der, hvor tegnestuen 'Vandkunsten' ligger i dag – det er ret pudsigt."

Kunstner Rikke Luther står bag værket Spaceframe Complex, som hun har skabt i etaper over de sidste 27 år.

Kunstner Rikke Luther står bag værket Spaceframe Complex, som hun har skabt i etaper over de sidste 27 år. Pressebillede

Bæredygtig bolig

Kunstnergruppen N55, som bestod af Rikke Luther, Cecilia Wendt, Jon Sørvin & Ingvil Aarbakke, havde i en årrække boet sammen i en lejlighed i København, som ud over at fungere som de fire kunstneres hjem også fungerede som udstillingssted og eventplads. Da de i 2000 blev opsagt, måtte de gøre, hvad de var bedst til: at tænke kreativt.

"Allerede dengang var det svært at finde et sted at bo, så vores rationale blev, at havde man ikke et sted at bo, så måtte man bygge det selv," husker kunstneren.

Kunstnergruppen flyttede ind i Spaceframe Complex, der således blev et tidligt bud på, hvordan man kunne bygge sin egen bolig ud fra bæredygtige principper.

"Oprindeligt var planen at Spaceframe Complex skulle bruges til forskellige aktiviteter. I en periode lå værket på Holmen, der hvor arkitektskolen ligger nu. Her kørte vi udstillinger og koncerter hele sommeren. Men da vi pludselig stod uden tag over hovedet, endte vi med at bruge værket som bolig." Rikke Luther siger dette, som var det at flytte ind i et kunstværk på dengang bare 18 kvadratmeter det mest naturlige i verden.

Kunstnergruppen oplevede stor opmærksomhed omkring Spaceframe Complex. Fra både udenlandske kunstnere og kunstaktører og fra tilfældige forbipasserende.

"Den tidligere direktør for Mori kunstmuseet i Tokyo tilbød at købe kunstværket. Men på det tidspunkt boede vi der jo, og han kunne selvfølgelig ikke købe vores hjem. Men ud fra en tanke om at ville demokratisere den kunstneriske skabelse, havde vi udformet manualer til alt, hvad vi havde lavet på værket. Så vi tilbød ham at købe manualen - så kunne han selv bygge et konstruktion magen til." Rikke Luther ler ved mindet.

Hovedkonstruktionen i Spaceframe Complex er 18 kvadratmeter og har kapacitet til 10 personer.

Hovedkonstruktionen i Spaceframe Complex er 18 kvadratmeter og har kapacitet til 10 personer. Foto: Mikkel Kaldal

Indbygget kompost

Gennem 13 år brugte Rikke Luther konstruktionen som privat bolig. De første par år sammen med kunstnergruppen og siden sammen med sin lille familie.

"Da jeg boede der med min familie, bestod konstruktionen af hovedrummet på 18 kvadratmeter med en hems og en tilbygning, som bestod af et drivhus med solpaneller og regnvandsindfald."

Tilbygningen, som fik titlen 'Pod #001 – Where is the Sun, Gleaning Solar Power', blev skabt i 2007 af kunstnergruppen Learning Site, der bestod af Rikke Luther og Cecilia Wendt – to af de oprindelige medlemmer af kunstnergruppen N55.

"I 2011 byggede jeg selv yderligere en enhed, der var tænkt som børneværelse. Tilbygningen, 'Pod #002 – Parasiting Compost Unit', er et moderne jordhus, hvor der er aluminium yderst, træ inderst og kompost derimellem. Der organiske affald processerede hurtigt og genererede meget varme. Samtidig kom der godt materiale ud den anden vej til jordforbedringer," fortæller Rikke Luther, der i dag bor i det, hun selv kalder 'en helt almindelig ligusterhæk-lejlighed' i København.

Tilbygningen, 'Pod #002 – Parasiting Compost Unit', er et moderne jordhus, hvor der er aluminium yderst, træ inderst og kompost derimellem.

Tilbygningen, 'Pod #002 – Parasiting Compost Unit', er et moderne jordhus, hvor der er aluminium yderst, træ inderst og kompost derimellem. Foto: Mikkel Kaldal

Tilbage til udgangspunktet

I dag – 27 år efter Spaceframe Complex begyndte at tage form – får værket med sin placering i Kunsthal Aarhus' Skulpturpark den funktion, det oprindeligt var tiltænkt; at danne rammen for aktiviteter og få kunsten bredt ud.

"Spaceframe Complex er outputtet af tilfældigheder og af den situation, vi som kunstnergruppe og jeg selv har stået i. Værket bærer præg af at have været en del af udstillinger rundt omkring i verden, og af at kunstnere fra ind- og udland har boet der og sat deres præg på det, når jeg selv har opholdt mig i udlandet. Det får alle nu mulighed for at opleve," siger Rikke Luther.

Rikke Luther er glad for samarbejdet med Kunsthal Aarhus og for, at Spaceframe Complex nu er tilbage ved udgangspunktet.

"Jeg er mega begejstret over, at Kunsthal Aarhus har fundet plads til værket og har istandsat det med enkelte opdateringer. Vores oprindelige ønske med Spaceframe Complex var jo, at det skulle være et offentligt hus; et samlingssted hvor der kan ske handlinger ud fra. Jeg er enormt glad for, at værket nu er tilbage ved udgangspunktet!" siger Rikke Luther med tydelig glæde i stemmen.

FAKTA: Spaceframe Complex

Kunsthal Aarhus’ Skulpturpark, J. M. Mørks Gade 13, Aarhus C

skabt i etaper over 27 år af kunstner Rikke Luther samt kunstnergruppen N55 og kunstnerduoen Learning Site

booking af Spaceframe Complex kan ske ved at kontakte Kunsthal Aarhus. Det er gratis

kapaciteten er på 10 personer

Spaceframe Complex er tænkt til at skulle stå ved Kunsthal Aarhus i minimum to år.

se mere på kunsthalaarhus.dk

Publiceret 28 November 2020 06:00