"Det her er jo hele tre ting på en gang. Der er sejlturen, jazz og julestemning, så det er svært at være utilfreds," siger en af passagererne, Sabina Sonne. Hun har taget en tur med Jazz Boat Aarhus, der sejler om aftenen. Foto: Tahmasbi

Video: Skibet er ladet med julelys og livejazz

Jazz Boat Aarhus viser hver weekend byen fra sin smukkeste side - søsiden. Skipper ligner til forveksling julemanden og kaptajnen julehygger med anekdoter ind imellem musikken

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Jazz Boat Aarhus ligger til kaj så tæt på centrum som muligt. Kun få meter fra Dokk1 kan man undslippe byens trængsel og alarm ved at gå om bord på skibet, der er i to etager.

Det er nemt at få øje på, for om aftenen stråler det i mørket med alle sine lys.

           

"Det er første gang, at vi sejler med Jazz Boat, så det er et helt nyt tilbud til aarhusianerne. Vi synes, at det er oplagt at have livejazz med i det lukkede og opvarmede skib. Det passer godt sammen med en hyggelig sejltur," siger Lars Hede, der sammen med Niels Ravn fra Aarhus Sail Event står for at hygge om passagererne og fortælle fakta og anekdoter om livet på og udviklingen af Aarhus Havn.

"Vi ved rigtig meget om at sejle i Aarhus Havn men ikke ret meget om jazz. Derfor tog vi kontakt til Erlings Jazz- og Øl-bar, som må være det nærmeste vi kommer en afløser efter legendariske Bent J," mener Lars Hede.

"Heldigvis var de med på ideen, og de har fundet en række gode, lokale jazzmusikere, som de kender mange af. På den måde er både sejlturen og musikken i gode hænder," lover han.

Hele tre ting

Denne aften er det Nikola Bankov Duo, der spiller jazzstandards på guitar og saxofon. Det spreder straks en hyggelig og afslappet stemning mellem bordene. Man bliver placeret sammen med dem, man kender, og på behørig afstand af de andre.

Alle skal bruge mundbind, når de ikke sidder ned. Det gør de fleste for en servitrice kommer jævnligt forbi og tilbyder sin assistance, så man kan blive siddende.

Udenfor glider Aarhus by Night forbi. Det er et overraskende flot syn med de mange, mange lys.

Foto: Tahmasbi

Blandt passagerne er to veninder, der nyder udsigten, musikken og æbleskiverne. De er meget begejstrede for konceptet:

"Jeg er med i Erlings Jazz- og Ølbar's Facebookgruppe. Der så jeg, at her er kommet en jazzbåd. Jeg forslog min veninde, at vi skulle prøve det," siger Sabina Sonne.

"Det her er jo hele tre ting på en gang. Der er sejlturen, jazz og julestemning, så det er svært at være utilfreds," ler hun.

Hendes veninde, Anna Block er enig:

"Her er virkelig en god stemning, og så har vi ikke før set Aarhus fra havnesiden. Det er et utroligt flot syn," siger hun.

Båden sejler roligt gennem havnen, og alle har fået fyldt deres glas i skæret fra lange rækker af julepynt og lyskæder.

Niels Ravn griber i en pause i musikken mikrofonen og fortæller om det, der glider forbi udenfor.

Fakta om havnen

"Om et par uger vil næsten alle terrasser og altaner på Aarhus Ø være pyntet med lyskæder. Der bliver endnu mere blus på til den tid," siger Niels Ravn, der er aftenens fortæller.

Foto: Tahmasbi

Vi sejler ind og vender i den stemningsfulde lystbådehavn med alle træskibene. Vi sejler mod Aarhus Ø får at vide, at der med tiden vil komme til at bo 15.000 mennesker og at planen er at lave kanaler mellem boligkarrererne, så man kan sejle fra lystbådehavnen til Navitas.

Vi tager en tjekker på, hvor højt Lighthouse nu er blevet, da vi sejler forbi byggeriet, der er under opførelse.

"Det bliver med sine 142 meter Danmarks højeste beboelseshus. Det blæser meget herude og man korrigerer hele tiden for vindens påvirkning af Lighthouse, for ellers bliver huset skævt, når det er færdigt," siger Niels Ravn.

Jazz Boat Aarhus vender i Bassin 7, hvor Havnebadet for nylig åbnede op for vinterbadning. Badehusene og street food-boderne er med til at give stedet en fin front.

"Aarhus Domkirke har købt de to inderste badehuse. Der kan man møde folkekirken i en afslappet form. Alle husene har den klausul, at de skal være åbne for offentligheden flere gange om året," siger Niels Ravn.

Efter cirka halvanden time nærmer vi os igen Dokk1, der vokser sig større og større udenfor ruderne.

"Skibet og baren er åben indtil klokken 22, så bliv I bare siddende, hvis I har lyst," siger Niels Ravn.

"Skal vi ikke gøre det? Her så hyggeligt, siger den ene veninde til den anden ved nabobordet.

"Jo, det skal vi," er svaret, og de sætter sig endnu bedre til rette for at nyde stemningen, musikken og udsigten et par timer endnu.

Foto: Tahmasbi

Fakta

Jazz Boat Aarhus

Sejler fredag klokken 18.30

Lørdag klokken 20.00

Fra kajpladsen ud for Dokk1 i retningen af Aarhus Ø.

Turen varer halvanden time.

Samme båd sejler alle dage i dagtimerne fra samme sted under navnet Juldamperen.

På de ture er passagererne ofte familier, der spiser æbleskiver.

Publiceret 20 November 2020 08:00