Sammen med Martin Schacks Trio synger Bodil Jørgensen De Forbudte Sange i Hermans, Tivoli Friheden 13. november.

Sammen med Martin Schacks Trio synger Bodil Jørgensen De Forbudte Sange i Hermans, Tivoli Friheden 13. november. PR Foto

Bodil Jørgensen synger forbudte sange

13. november er skuespiller Bodil Jørgensen tilbage i Aarhus. Byen hvor hun første gang mærkede passionen for skuespillet. Sammen med Martin Schacks Trio synger hun en stribe forbudte sange i Hermans i Tivoli Friheden i anledningen af 100 året for Genforeningen

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Den mangefacetterede skuespiller Bodil Jørgensen har aldrig været bleg for at tage skældsord i sin mund, gøre sig grim eller gå lige til kanten – eller lidt over. Og hun har gjort det igen og igen. I Tivolirevyen, De Grønne Slagtere, Rytteriet og meget, meget mere. Således kan det heller ikke overraske, at hun 13. november står på scenen i Hermans i Tivoli Friheden og synger forbudte sange. Sammen med Martin Schacks Trio.

De forbudte sange er de sange, den tyske besættelsesmagt censurerede ud af Den Blå Sangbog i årene mellem 1864 og 1920 efter slaget ved Dybbøl, hvor Danmark blev reduceret med en tredjedel.

"Man kan undre sig over, hvorfor tyskerne følte, at sange som 'I sne står urt og busk i skjul' kunne være et angreb på det tyske samfund. Men man var i krig, og der var tale om land, som tyskerne havde vundet i krigen. De ville forsøge at styre det og de dansksindede, som boede der og værnede om danske traditioner og dansk kultur," fortæller Bodil Jørgensen fra en skrattende mobiltelefon. Den efterspurgte og deraf travle skuespiller er på landevejen, på vej fra A til B.

Med Martin Schacks Trio som medspillere fortæller og synger Bodil Jørgensen historierne om grænser, sorg og længsel med sit vanlige register af indlevelse, alvor og humor i en forestilling, hvor ord og musik i samspil belyser en tid, som har været afgørende for danskernes selvfølelse i dag.

"Jeg fortæller historierne fra dengang og fletter mine egne historier og anekdoter ind. Min farmor var fra Slesvig, hun var kartoffeltysker, som det hed. Hun døde desværre alt for ung, men min far har fortalt mig om min farmor, der voksede op i grænselandet sammen med seks brødre, som alle skulle i krig. En af hendes brødre døde under første verdenskrig. I forestillingen læser jeg breve op, som han skrev til deres mor fra fronten. De giver et godt billede på tiden og på de tanker og følelser, der rørte sig," forklarer Bodil Jørgensen.

Kendte sange

Anledningen til at fortælle historierne fra dengang og synge de forbudte sange er, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

"I forbindelse med 100 års jubilæet for Genforeningen begyndte vores bassist Jesper Hindø at kigge på de forbudte sange. I perioden 1864-1920 forbød tyskerne en række danske sange. Af angst for at dansksindede tyskere skulle blive mere dansksindede, erklærede tyskerne hele 150 sange for suspekte. Det er en række af de sange, vi synger og knytter historier til," siger Bodil Jørgensen.

Sammen med pianist Martin Schack og trommeslager Martin Klausen danner Jesper Hindø en trio, som med Bodil Jørgensen i front sætter ord og musik på historien om slaget ved Dybbøl og Genforeningen.

"De er vanvittigt dygtige musikere alle tre, de swinger så godt, og jeg er så stolt af dem og af at få lov til at optræde sammen med dem. Nu har vi snart optrådt sammen fyrre gange, og jeg har glædet mig hver eneste gang. Heldigvis har vi også et par koncerter sammen til næste år," lyder det begejstret fra Bodil Jørgensen.

Den skrattende forbindelse overdøver skuespillerens stemme nogle sekunder. Så er den tilbage:

"Det er gamle sange, som mange sikkert kender, udsat for fuldmoderne jazz. Rørende sange, men også sjove og frække sange. Så publikum kan godt glæde sig," forsikrer hun.

Det var i Aarhus, Bodil Jørgensen som ung studerende fik vækket sin passion for skuespillet.

Det var i Aarhus, Bodil Jørgensen som ung studerende fik vækket sin passion for skuespillet. PR Foto

Det skub der skulle til

Bodil Jørgensen er født i Vejle og opvokset i Vejen i det sydlige Jylland, men i en stor del af sin ungdom var hun bosat i Aarhus, hvor hun læste engelsk litteratur på Aarhus Universitet. Det var også i Aarhus, hun blev ramt af passionen for skuespillet. Så hun glæder sig altid over at være tilbage i byen, som har en stor plads i skuespillerens hjerte.

"Mens jeg læste i Aarhus, var jeg handicaphjælper for en fantastisk kvinde; Lone Barsøe. Hun var med i noget, der hed Aarhus Kryk-ensemble. Jeg hjalp Lone op og ned ad scenen og bar højtalere og ledninger. En dag spurgte hun, om jeg ikke havde lyst til at være med på scenen, og så sprang jeg til," husker Bodil Jørgensen.

"Vi etablerede Cirkus fanta-spastisk og rejse rundt til de større byer i Danmark og optrådte på gaden som freaks. Jeg spillede spastisk og gik rundt med en hat i hånden og samlede penge ind. Når så folk fandt ud af, jeg ikke var spastisk, blev de sure og ville have deres penge igen, " ler hun.

På det tidspunkt var det eneste teater, Bodil Jørgensen havde lavet, nogle enkelte forestillinger i gymnasiet.

"Det var på intet tidspunkt faldet mig ind, jeg skulle være skuespiller. Der hvor jeg kommer fra, er det ikke noget, man bliver. Men med Cirkus fanta-spastisk opdagede jeg, hvor givende det var at optræde for folk, som enten blev oprørte eller var ved at dø af grin, og så besluttede jeg mig for at søge ind på Teaterskolen i København og kom ind. Cirkus Fanta-spastisk var det skub, der skulle til," fortæller hun.

Bodil Jørgensen og Lone Barsøe har bevaret kontakten.

"Jeg mødte Lone, sidst jeg var i Aarhus, og det var et gribende gensyn. Og når jeg kommer til Aarhus med 'Den skaldede frisør' og er i byen nogen tid, vil jeg besøge hende. Desværre får jeg ikke tid, når vi er i Hermans den 13. - der skal jeg skynde mig tilbage til København på optagelse," siger Bodil Jørgensen.

Travl med gammelt og nyt

Hvad det er for optagelser, hun i øjeblikket er i gang med, må hun ikke røbe.

"Jeg har rigtig mange ting i gang. Grundet corona er meget blevet skubbet, og nu vil alle gerne have tingene færdig samtidig. Meget har hobet sig op, så jeg har travlt. Men jeg kan sige, at jeg er i gang med noget af det gamle..." Hemmelighedsfuldheden er så udtalt, at end ikke mobilens momentale skratten kan overdøve den.

"Og så skal vi i gang med en ny sæson af 'Minkavlerne'. Ligesom vi arbejder på 'Hvidsten Gruppen 2' og 'De Forbandede År 2'," tilføjer hun så og punkterer dermed lidt af hemmelighedskræmmeriet.

Film, tv-serier, tv-reklamer, teater, revy og nu altså også musik og fortælling i 'De Forbudte Sange'. Der synes ikke at være grænser for, hvad Bodil Jørgensen kaster sig ud i. Og har talent for.

"Jeg trives med at bevæge mig inden for forskellige genrer. Jeg glæder mig til at lave flere film og flere tv-serier. Men jeg holder også meget af at optræde for et publikum. Denne her form med musik og teater, som vi optræder med med 'De Forbudte Sange', passer mig rigtig godt. Det kunne jeg godt forestille mig at lave noget mere af. Så måske cabaret bliver det næste. Hvem ved...?!" når hun at sige, inden hendes stemme igen bliver opslugt af en insisterende knasen i mobilens højtaler.

FAKTA: Bodil Jørgensen med Martin Schacks Trio – De forbudte sange

13. november klokken 20

Hermans, Tivoli Friheden, Skovbrynet, Aarhus C

Medvirkende:

Skuespiller Bodil Jørgensen

Pianist og arrangør Martin Schack

Kontrabassist Jesper Hindø

Trommeslager Martin Klausen

Billetter på friheden.dk/det-sker

Publiceret 12 November 2020 06:00