Chadi Abdul-Karim fortæller historien i Rottweiler' med sin dybe karakteristiske stemme og ind imellem spiller han figurerne. Han har øvet sig på rollen som rottweiler.

Chadi Abdul-Karim fortæller historien i Rottweiler' med sin dybe karakteristiske stemme og ind imellem spiller han figurerne. Han har øvet sig på rollen som rottweiler.

Opgang2: En rottweiler hjælper tre børn i krise

I et nyt stykke fra Opgang2 skal tre søskende pludselig klare sig sammen med en rottweiler men uden deres mor.

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Det aarhusianske ungdomsteater, Opgang2, blænder nu op for et nyt stykke, 'Rottweiler'. Det handler om søskendes indbyrdes relationer og hvad der sker, når en mor pludselig forlader sine børn? Kan de hjælpe hinanden og kan hun overhovedet tillade sig at forlade dem? Spørgsmålene er mange og dilemmaerne er eksistentielle i stykket, der henvender sig til unge.

"De fleste af os tager familien for givet, men det kan vi måske ikke. For er vi der for hinanden, og passer vi på hinanden? Hvordan reagerer en søskendeflok, når de står i en presset situation? Kan de holde sammen? spørger Pia Marcussen, der er kunstnerisk leder og dramatiker i Opgang2.

'Rottweiler' viser en familie i opløsning og tre søskendes kamp for at holde fast i sig selv og hinanden. Der er fokus på den kærlighed, der findes i en familie og hvad der sker, når dele af den, går i stykker og en stor hund dukker op. Hunderacen er ikke tilfældigt valgt, for en rottweiler er en familiehund, der er glad for børn, og den kommer til at spille en vigtig rolle.

Når søskende udfordres

Pia Marcussen lover, at der er lagt op til både grin og gråd, når man ser stykket, der kredser om svære og tabubelagte emner. Hun giver ikke klare eller konkrete svar på de mange spørgsmål, 'Rottweiler' stiller, men lægger i stedet op til refleksion og diskussion.

"Det kan være rigtig godt, hvis de unge ser stykket sammen med deres voksne. Det kan være forældre men også pædagoger, mentorer eller lærere. Det her handler ikke om far og mor men om det, der sker mellem søskende, når der virkelig er noget på spil," fortsætter dramatikeren, der arbejder ind i de unges univers.

Teaterets faste skuespiller gennem 20 år, Chadi Abdul-Karim, formidler stykket sammen med musikeren Nikolaj Rosengreen.

Teaterets faste skuespiller gennem 20 år, Chadi Abdul-Karim, formidler stykket sammen med musikeren Nikolaj Rosengreen. Tahmasbi

Til unge og deres voksne

Det har hun mange års erfaring med for Opgang2 har især de unge som målgruppe og sigter efter mangfoldigheden. Det betyder, at man skal kunne relatere til stykket både hvis man hedder Michael eller Mohammed og uanset om man er vant til at gå i teateret eller ej.

'Rottweiler' er anden del af en trilogi. Første del er det Reumertvindende stykke, '4Ever', der handler om venskab.

På scenen står teaterets faste skuespiller gennem 20 år, Chadi Abdul-Karim. Han er formidler stykket sammen med musikeren Nikolaj Rosengreen. De to har spillet '4 Ever' sammen mere end 400 gange rundt omkring i landet og er nu klar til det nye stykke.

"Når vi spiller forestillinger som '4 Ever' og 'Rottweiler' oplever vi, at publikum, unge som gamle, bliver helt grebet af fortællingen – selvom jeg mest bare sidder stille på scenen og taler. Jeg har mødt unge, noget tid efter vi har spillet, som stædigt har påstået, at der var flere skuespillere på scenen, da vi spillede – mindst fire! - fordi de billeder, de har dannet i deres hoveder under forestillingen, har været så stærke. Det er det, vores teaterfortællinger kan," siger Chadi Abdul-Karim.

Opgang2s stykker har ikke stor scenografi, kostumer og sceneskift, men arbejder med bare to mand på scenen.

"De skal sammen skabe historien og billederne. Chadi Abdul-Karim er fortæller og spiller ind imellem en af rollerne. Her er den gode fortælling det vigtige. Den skal fungere - også når vi lukker øjnene. Der er ikke en masse af scenografi, så stykket kan spilles alle steder," forklarer Pia Marcussen.

Samarbejde med Aarhus Teater

Opgang2 spiller hovedsagligt ude i landet – på skoler, i ungdomsklubber, boligområder og på biblioteker. I 2013 indledte Opgang2 Turnéteater og Aarhus Teater et samarbejde, som indtil videre har budt på otte urpremierer og en repremiere på den midtjyske landsdelsscene. Samarbejdet løber indtil videre til og med sæson 2021-22.

"Vi er meget glade for samarbejdet med Opgang2 Turnéteater. Selvom de to teatre er meget forskellige, vægter vi begge kunstnerisk kvalitet og ny dansk dramatik meget højt. Pia Marcussen har en unik evne til at skabe relevant teater for unge og med særligt blik for unge med anden etnisk baggrund. Hendes forestillinger er en vigtig del af Aarhus Teaters repertoire," siger Aarhus Teaters teaterdirektør Trine Holm Thomsen.

Pia Marcussen er er kunstnerisk leder og dramatiker i Opgang2. Hun har skrevet stykket, 'Rottweiler' og har i en lang årerække arbejdet både med teateret i Opgang2 men også med ungdomssporet, hvor unge arbejder sammen med professionelle kunstnere på musik- og billedkunstværksteder.

Pia Marcussen er er kunstnerisk leder og dramatiker i Opgang2. Hun har skrevet stykket, 'Rottweiler' og har i en lang årerække arbejdet både med teateret i Opgang2 men også med ungdomssporet, hvor unge arbejder sammen med professionelle kunstnere på musik- og billedkunstværksteder. Tahmasbi

Inspireret af Brinkmann

I en kronik i Politiken i februar beskrev den populære filosof Svend Brinkmann, hvordan vi stadig kan lære af de græske tragedier. For hvordan forklarer vi, når tilværelsen er hård og uretfærdig overfor mennesker, der ikke har gjort noget forkert? Det inspirerede dramatiker Pia Marcussen, der kunne genkende '4 Ever's realistiske tone i Brinkmanns beskrivelse af livets hårde og ofte uretfærdige spil.

'Rottweiler' beskriver livet, når skæbnen rammer som lyn fra en klar himmel. Stykket er en moderne tragedie, uden at der er garanti for en lykkelig slutning. Ligesom i virkeligheden.

Fakta

Spiller på Aarhus Teater på Scala

Kan ses 10.-14. november

Stykket tager derefter på turné, der strækker sig ind i 2021

Manuskript og iscenesættelse: Pia Marcussen

Medvirkende: Chadi Abdul-Karim og Nikolaj Rosengren

Scenograf: Gitte Bøgh

Dramaturg: Lise Ørskov

Publiceret 04 November 2020 10:00