Mange troede, at Peter-gruppen var dansk. Men den var tysk og styret af tyskerne. Flere af medlemmerne var aarhusianere, der var fanatiske nazister, som gerne saboterede og dræbte deres bysbørn.

Mange troede, at Peter-gruppen var dansk. Men den var tysk og styret af tyskerne. Flere af medlemmerne var aarhusianere, der var fanatiske nazister, som gerne saboterede og dræbte deres bysbørn. Fotokredit: Montgomery

Aarhus har en ukendt massemorder

På Svalegangen spiller Kristoffer Helmuth den værste morder i Aarhus nogensinde. Han dræbte 57 mennesker og bombede byen 116 gange i sin helt uforståelige kamp for en anden verden. Alligevel er han ikke særlig kendt

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Da Kristoffer Helmuth blev tilbudt rollen som Kaj Henning Bothildsen Nielsen kendte skuespilleren overhovedet ikke historien om den aarhusianske massemorder. Selv om han stod bag flest drab, er det hans nazist-kollega, Henning Brøndum, der har fået fokus. Det vil Teateret Svalegangen lave om på og sætter derfor et stykke op om den ukendte massemorder.

Lyt til podcastserien om den aarhusianske sabotør Willy Schmidt herunder

"Det lød helt uvirkeligt, og jeg tænkte, at det ikke findes. Men det gør det. Manden slog 57 mennesker ihjel på bare 13 måneder. Og så angrede han det ikke," siger Kristoffer Helmuth med løftede øjenbryn.

Avisen møder ham i Svalegangens café i forbindelse med et pressemøde på stykket 'En plads i solen'. I det spiller Kristoffer Helmuth den altoverkyggende hovedrolle som nazisten Kaj Henning Bothildsen Nielsen. Han var en del af den såkaldte Peter-gruppe, som spredte død og rædsel i slutningen af 2. verdenskrig i Aarhus. Der var Kaj Henning Bothildsen Nielsen født og opvokset.

"Jeg fandt naturligvis manden vanvittigt og frastødende, da jeg læste om han. Men som skuespiller synes jeg, at det er utroligt spændende at spille en person, der er så ond og kynisk," fortsætter Kristoffer Helmuth.

Den mest ondskabsfulde

Skuespilleren har forståelse for sin karakters modgang i livet. Han var en lille splejs med dårligt helbred, der trods flere forsøg ikke kunne blive soldat, hvilket var hans helt store drøm. Han måtte nøjes med en maleruddannelse men flyttede til Tyskland, åbnede en malerforretning og kom med i den tyske Peter-gruppen.

Indslag produceret af Henrik Brylle, TV Aarhus

"Jeg er vokset op med 'Drengen fra Skt Petri', 'Matador' og historier om tyskertøser og feltmadrasser. Men jeg har aldrig vidst, hvor kaotisk det danske samfund var i slutningen af krigen. Ingen vidste, hvem de kunne stole på, hvem der var stikker eller hvem, der ville vinde krigen. Det var virkelig det vilde vesten uden lov og ret," siger Kristoffer Helmuth.

"Da Peter-gruppen gik ind på et teater for at jage folk ud, fordi de ville springe teateret i luften, lo folk først ad mændene, der havde bundet tørklæde om hovederne. Folk troede, at det var for sjov og at det var en del af forestillingen. De kunne ikke skelne mellem virkelighed og fantasi," uddyber skuespilleren.

Og ind i det kaos skal han spille den unge følelseskolde, fanatiske og destruktive terrorist.

"Den mest ondskabsfulde nazist i Danmark nogensinde," som han siger.

"Jeg har forliget mig med det, han repræsenterer og jeg stiller en del af mig til rådighed for Kai. Det er jeg uddannet til. Jeg skal give noget af mig selv, hvis det skal blive godt," forklarer hovedrolleindehaveren.

Scenografen, Peter Schultz, har taget udgangpunkt i 1940'ernes æstetik, da han skabte scenografien til stykket, der både foregår i Peters-gruppens fængselscelle og som viser flere af gruppens aktioner.

Scenografen, Peter Schultz, har taget udgangpunkt i 1940'ernes æstetik, da han skabte scenografien til stykket, der både foregår i Peters-gruppens fængselscelle og som viser flere af gruppens aktioner. Fotokredit: Montgomery

En hertug i helvede

Kristoffer Helmuth ser Kaj Henning Bothildsen Nielsen som et forbitret menneske, der finder kærlighed i sit ægteskab med den kun 17-årige Inge, han har gjort gravid. De bliver gift med kongebrev og får to børn. Nazisten drømmer om at skabe et bedre liv og en bedre verden for dem. Han er en arbejderklassedreng, der fører arbejderkamp og som placerer sprængstofferne på første klasse.

"Da hans ægteskab krakelerer bliver han mere og mere ekstrem. Han ender i en sindssyg moral, hvor han hellere vil være hertug i helvede end slave i himmerig," siger Kristoffer Helmuth.

Stykkets forfatter, Julie May Jakobsen, har foretaget det kunstgreb, at give det citat til hovedrollen, selv om det egentlig er hans kendte gruppekollega, Henning Brøndum, der står bag det.

I det hele taget er der mange replikker i stykket med nazistisk propaganda, som skuespilleren skal huske. Kristoffer Helmuth holder af det sted i stykket, hvor nazistens unge kone siger til sin fanatiske mand: "Du taler som en bog. Jeg forstår det ikke."

Rent teknisk går Kristoffer Helmuth til de propagandistiske tekster som en håndværker.

"Replikker er en del af jobbet. Vi har teknikker til at huske dem. Det er et krav lige som når basketballspillere skal kunne ramme kurven," siger han, der er ud af skuespillerfamilie.

Vokset op på teateret

Den opmærksomme læser har for længst undret sig over, om han er i familie med de så kendte skuespillere Osvald og Frits Helmuth. Det er han. De er hans oldefar og farfar. Pusle Helmuth er hans faster. Dertil kommer, at hans far, Mikael Helmuth, og hans mor, Rikke Bendsen, også skuespillere.

"Jeg er vokset op i garderober og har siddet ude bagved scener og spillet gameboy. Jeg er et produkt af miljøet og taler meget – det gør skuespillere. Jeg har taget livsstilen til mig og er glad for mit valg. Jeg elsker teateret," siger Kristoffer Helmuth.

"De sagde alle til mig, at jeg skulle finde på noget andet at lave. Men jeg kan ikke lade være," smiler skuespilleren.

Fakta

En plads i solen

Historien om en aarhusiansk massemorder

Spiller på Teateret Svalegangen

31. oktober-28. november

Skuespillere: Kristoffer Helmuth, Maja Juhlin, Holger Østergaard, Clara Ellevang, Morten Vang Jesper Hyldegaard

Manuskript: Julie Maj Jakobsen

Instruktion: Simon Boberg

Scenografi: Peter Schultz

Publiceret 30 October 2020 06:00